Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Stadswandeling Hengelo: Industrieel erfgoed

Gebied / Regio
Overijssel
Karakteristiek
Verhard
Afstand
6.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Hengelo, de stad van de industrie en het erfgoed, is een plek waar geschiedenis en moderniteit samenkomen. Deze wandeling voert je langs iconische plekken die het industriële hart van de stad vertellen.

Startpunt
Naam
Station Hengelo
Straat
Stationsplein 1
Postcode
7553 CZ
Plaats
Hengelo
Stadswandeling Hengelo Industrieel Erfgoed
Stadswandeling Hengelo: Industrieel erfgoed. (Foto: © Michielverbeek, Wikimedia - CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)

Hengelo groeide halverwege de 19e eeuw uit tot een belangrijk centrum van de metaal- en elektrotechniek. Ooit stond de stad vol industriële panden en fabrieken, waarvan veel in de Tweede Wereldoorlog verloren gingen. Vandaag de dag koestert Hengelo zijn overgebleven industriële erfgoed, dat bijdraagt aan een aantrekkelijk leefklimaat.

Station Hengelo: een icoon van wederopbouw

Het station van Hengelo, gebouwd in 1955, is een opvallend voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. Hoewel het oorspronkelijke station uit 1866 werd verwoest in de oorlog, bleef de indrukwekkende perronoverkapping met geklonken stalen spanten uit 1899 bewaard. Het station weerspiegelt Hengelo’s belang als spoorknooppunt in de regio. Hier kun je de moderne fietsenstalling bewonderen, ontworpen in 2016, die ruimte biedt aan 2.200 fietsen en het station een eigentijdse uitstraling geeft.

Stadswandeling Hengelo Industrieel Erfgoed Station Hengelo Een
Station Hengelo: een icoon van wederopbouw. (Foto: © Het Utrechts Archief, Wikimedia)
Stadswandeling Hengelo Industrieel Erfgoed Prins Bernhardplantsoen Een
Prins Bernhardplantsoen: een stukje rust in de stad. (Foto: © 304cina62 van pixabay)

Prins Bernhardplantsoen: een stukje rust in de stad

Het Prins Bernhardplantsoen, oorspronkelijk de tuin van een villa van de familie Monchy, werd in 1937 omgedoopt ter ere van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard. Deze groene oase in de stad herinnert aan de tijd van Hengelo’s industriële bloei. De familie Monchy, samen met Charles Stork, speelde een grote rol in de industriële ontwikkeling van de stad. Het park is vandaag een plek voor ontspanning, waar je even kunt ontsnappen aan de stedelijke drukte.

Tuindorp ’t Lansink: een uniek stukje Hengelo

Tuindorp 't Lansink is een historische wijk die werd aangelegd in de vroege 20e eeuw als woongebied voor arbeiders en leidinggevenden van de firma Stork. Gebouwd naar Engels voorbeeld, biedt deze wijk een harmonieuze mix van woningen, met grote tuinen en openbare parken. Dit tuindorp was een innovatief concept in Nederland, ontworpen om arbeiders een gezonde en aangename woonomgeving te bieden. Hier wandel je langs karakteristieke huizen en het C.T. Storkplein, het centrale punt van de wijk.

Het Tuindorpbad: een nostalgisch natuurbad

In het historische Tuindorp 't Lansink ligt het Tuindorpbad, een natuurbad dat werd aangelegd in 1923. Het bad ontstond door de zandwinning voor de bouw van de wijk en werd door de bewoners en lokale bedrijven gefinancierd. Dit natuurbad is nog steeds in gebruik en biedt in de zomer een heerlijke plek voor ontspanning. Het Tuindorpbad herinnert aan een tijd waarin gemeenschapszin en welzijn hand in hand gingen.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van ANWB. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is te bewandelen via de GPX-route
  • Een rustpauze onderweg neem je in het centrum
  • De dichtstbijgelegen OV-halte bij het startpunt is NS-station Hengelo
  • Op deze route zijn honden toegestaan