Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Stadswandeling Delft: Voetsporen van Willem Van Oranje

Gebied / Regio
Delft
Karakteristiek
Stedelijk
Afstand
11km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Deze stadswandeling door Delft laat je kennismaken met de ‘Vader des Vaderlands’: Willem van Oranje. Eén van de meest bekende personen van Delft. Wandel mee langs belangrijke punten in zijn leven.

Startpunt
Naam
Station Delft
Straat
Stationsplein 1
Postcode
2611 BV
Plaats
Delft
Stadswandeling Delft Voetsporen Van Willem Van Oranje
Marktplein in Delft. (Foto: © kavalenkavadesign)

Hoe zat het ook alweer? Willem van Oranje (1533 – 1584) was een ambitieuze edelman die opstond tegen het Spaanse gezag over de Nederlanden. Hij legde niet alleen de basis voor het moderne Nederland, maar bracht ook een grote verschuiving teweeg in de religieuze vrijheid.

Terwijl de koning van Spanje Filips ll vastberaden was zijn onderdanen aan de kerk te binden, vocht Willem van Oranje dapper tegen deze onderdrukking. Na de beeldenstorm in 1566, de opstand van protestanten en katholieken en het moedige verzet dat Willem Oranje op de Spanjaarden bood, wordt Willem van Oranje vermoord in het Prinsenhof in Delft door de Fransman Balthasar Gerards.

Binnenstad Delft

De wandeling langs belangrijke punten van het leven van Willem van Oranje start bij het station van Delft. Vanaf daar is het een paar minuten lopen naar de historische binnenstad van Delft. Wandel langs de Diamanten Ring – nu een stadsbakkerij, vroeger een herberg. Dit was de plek waar Balthasar Gerards in 1584 vertrok om met 2 geladen pistolen de aanslag op Willem van Oranje te plegen.

In de binnenstad van Delft vind je daarnaast ook de Stadsgevangenis Het Steen. Als je in de middeleeuwen een misdaad beging, was de kans groot dat je hier werd opgesloten. Zo ook Balthasar Gerards. Of je levend uit de stadsgevangenis kwam, was de vraag. In die tijd werden er veel martelwerktuigen gebruikt.

Stadswandeling Delft Voetsporen Van Willem Van Oranje Binnenstad
Binnenstad van Delft. (Foto: © kievith, Getty Images)
Stadswandeling Delft Voetsporen Van Willem Van Oranje Prinsenhof
Prinsenhof, Delft. (Foto: © soldt, Getty Images Signature)

Museum Prinsenhof

In het hart van de historische binnenstad van Delft vind je Museum Prinsenhof. Hier vond één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis plaats: de moord op Willem van Oranje in 1584. In Museum Prinsenhof leer je alles over het leven van Willem van Oranje. Hij woonde er van 1572 tot aan zijn dood door Balthasar Gerards in 1584. In Museum Prinsenhof kom je ook langs de hal, waar de befaamde kogelgaten in de muur zitten.

Niet alleen is Museum Prinsenhof bekend van Willem van Oranje. Je leert er ook meer over belangrijke Delftenaren voor de Nederlandse geschiedenis zoals Johannes Vermeer, Michiel van Mierevelt, Antoni van Leeuwenhoek en Hugo de Groot.

Nieuwe Kerk, Delft

Delft en het Koninklijk Huis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat heeft eigenlijk alles te maken met toeval. Toen Willem van Oranje in 1584 werd vermoord, zou hij aanvankelijk worden begraven in Breda: de stad waar ook zijn voorouders lagen. Maar Breda was ten tijde van de moord op Willem van Oranje in handen van de Spanjaarden. Zodoende werd Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk van Delft begraven.

Het paalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk bevat veel symboliek, een kunstwerk dat respect toont voor de Vader des Vaderlands. Het paalgraf van Willem van Oranje werd in 1623 afgemaakt door Pieter de Keyser, nadat de beeldbouwer Hendrik de Keyser (zijn vader) vroegtijdig overleed. Het monument geldt als het mooiste voorbeeld van grafkunst uit die tijd.

Stadswandeling Delft Voetsporen Van Willem Van Oranje Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerk, Delft. (Foto: © RossHelen, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelzoekpagina. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De wandelroute is met GPS-coördinaten te bewandelen
  • Trek stevige schoenen aan, de wandelroute neemt je ook mee door het groene Delftse Hout
  • Laat je vooral informeren over de openingstijden van de bezienswaardigheden in Delft