Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Stadswandeling Delft: Markante Delftenaren

Gebied / Regio
Delft
Karakteristiek
Stedelijk
Afstand
9km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Wie Delft zegt, zegt misschien ook wel Johannes Vermeer, Pieter de Hoogh, Willem van Oranje, Hugo de Groot en Antoni van Leeuwenhoek. Allemaal bekende Delftenaren die hun steentje hebben bijgedragen aan de geschiedenis van Nederland.

Startpunt
Naam
Station Delft
Straat
Stationsplein 1
Postcode
2611 BV
Plaats
Delft
Stadswandeling Delft Markante Delftenaren
Stadhuis Delft. (Foto: © curtoicurto, Getty Images)

Delft is één van de mooiste en best bewaarde historische steden van Nederland. Tijdens deze wandelroute neem je een kijkje in de oude binnenstad en wandel je langs herinneringspunten van bekende Delftenaren. Francine Houben, Mienette Storm-van de Chijs, Pieter de Hoogh, Willem van Oranje en Louise de Coligny zijn slechts een paar namen waar je meer over leert tijdens deze stadswandeling door Delft.

Stadswandeling Delft Markante Delftenaren Pieter De Hooch
Schilderij van Pieter de Hoogh. (Foto: © Photos.com, Photo Image)

Pieter de Hoogh (1629-1684)

Pieter de Hoogh wordt na Vermeer de beroemdste meester van de Gouden Eeuw genoemd. Hij was een veelzijdige kunstenaar: hij begon zijn carrière met ‘kortegaartjes’. Dat waren vooral soldaten- en herbergscenes. Later ontwikkelde hij zich tot een schilder van de typische Delftse binnenplaatsjes.

Er zijn maar weinig 17e -eeuwse schilders die het Hollandse fatsoen en huiselijkheid zo mooi konden presenteren. Hoewel hij maar een korte tijd in Delft woonde (1652 – 1660) maakte hij daar naar verluidt zijn mooiste schilderijen.

Sint Hieronymusklooster, Delft

Tijdens deze wandelroute wandel je langs één van de toegangspoorten van het Sint Hieronymusklooster. De gevelsteen boven de deur herinnert je eraan. Dat is niet de originele plek van de gevelsteen, waarschijnlijk behoorde de gevelsteen in een achtergevel. Dat weten we, omdat dit ook te zien is in schilderijen van Pieter de Hoogh. De originele gevelsteen is te zien op de tentoonstelling Pieter de Hoogh in Museum Prinsenhof in Delft.

Willem van Oranje (1533-1584)

Misschien wel de meest bekende inwoner van Delft: Willem van Oranje. Ook wel bekend als Willem de Zwijger. En laat je er niet door misleiden, dat kwam zeker niet om zijn zwijgzaamheid. Willem van Oranje had grote diplomatieke gaven, hij liet nooit het achterste van zijn tong zien.

Hij werd bekend vanwege het verzet tegen de Spaanse koning Filips II. Willem van Oranje legde de basis voor het moderne Nederland en bracht een grote verschuiving in religieuze vrijheid. Hij werd uiteindelijk vermoord in het Prinsenhof in Delft door de Fransman Balthasar Gerards.

Stadswandeling Delft Markante Delftenaren Museum Prinsenhof
Museum Prinsenhof. (Foto: © DigiClicks, Getty Images Signature)

Delfts Blauw

Bezoek Museum Prinsenhof, een museum waar de Nederlandse geschiedenis tot leven komt. Je leert er meer over het leven van Willem van Oranje en bezoekt de plek waar hij is vermoord. De kogelgaten vind je nog steeds in de muur. In Museum Prinsenhof Delft maak je daarnaast ook kennis met de geheimen van Delfts Blauw: het was een poging om het succes van de wereldberoemde Chinese blauwwitte porselein na te maken.

Stadswandeling Delft Markante Delftenaren Het Straatje, Van Johannes Vermeer
Het Straatje, van Johannes Vermeer. (Foto: © The Everett Collection)

Johannes Vermeer (1632-1675)

Vermeer, een van de meest beroemde schilders van de Hollandse 17de eeuw, is bekend om zijn intieme huiselijke taferelen met fenomenale lichtweergave. Zijn schilderijen, zoals het iconische ‘Meisje met de parel’ en ‘Gezicht op Delft’, ademen een ingetogen en bijna tijdloze sfeer.

Opmerkelijk is dat Vermeer, naast zijn werk als schilder, ook actief was als kunsthandelaar en taxateur van schilderijen. Ondanks zijn talent is zijn oeuvre beperkt tot slechts 36 werken.

Het Straatje van Vermeer

Op deze wandelroute wandel je onder andere over de Vlamingstraat. Daar, op nummer 40 en 42 is volgens onderzoekers het bekende schilderij ‘Het Straatje’ van Vermeer op gebaseerd. Ondanks dat er maar weinig bekend is van Vermeer, wordt er aangenomen dat hij in Delft is geboren en in Delft is gestorven.

Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723)

Antoni van Leeuwenhoek is geboren in Delft onder een andere naam. Hij noemde zich van Leeuwenhoek, waarschijnlijk omdat zijn huis op de hoek van de niet meer bestaande Leeuwenpoort aan het Oosteinde stond. Tenminste, dat werd lang ten onrechte gedacht.

Van Leeuwenhoek is onderzoeker met een brede belangstelling voor wetenschap. Met zijn zelfgemaakte microscopen ontdekte hij als eerste bacteriën en spermatozoïden. Van Leeuwenhoek wordt gezien als de grondlegger van de microbiologie.

Stadswandeling Delft Markante Delftenaren Meisjeshuis
Het Meisjeshuis. (Foto: © Max Baris, Google Maps)

Hippolytusbuurt

Het Meisjeshuis in Delft was tussen 1578 en 1954 een weeshuis voor meisjes uit hervormde gezinnen die halfwees waren. Lang werd er gedacht dat van Leeuwenhoek er had gewoond, vandaar dat er ook een plaquette hangt van hem aan het hek van het Meisjeshuis. Inmiddels weten we dat van Leeuwenhoek niet hier woonde, maar op de Hippolytusbuurt. Wat geen buurt is, maar een straatnaam.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelzoekpagina. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De wandelroute is te bewandelen met GPS en een uitgebreide routebeschrijving van Wandelzoekpagina
  • Er zijn onderweg tal van terrasjes en leuke cafeetjes voor een lunchpauze
  • Deze wandelroute Delft neemt je ook mee door het Agnetapark