Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Oudste wandelroute in nieuw jasje

De ANWB introduceerde in 1914 de eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland. De 150 kilometerlange tocht van Amsterdam naar Arnhem was meteen een groot succes. Precies honderd jaar later werd een herziene versie uitgebracht van de oudste wandelroute van Nederland.

Header Oudste Wandelroute In Nieuw Jasje

Wandelen doe je voor je plezier. Maar vroeger was wandelen een pure noodzaak om je te verplaatsen van A naar B. Tot de ANWB honderd jaar geleden een bewegwijzerde, recreatief langeafstandspad introduceerde. Sindsdien is er veel veranderd in ons land, ook voor wandelaars. En de oudste wandelroute van Nederland? Die is een paar jaar geleden in een nieuw jasje gestoken en weer te lopen.

Stokoud gidsje

ANWB-hoofdredacteur Bert Gorissen vond het stokoude wandelgidsje met prachtige gedetailleerde kaarten op Marktplaats. Zou je de oudste wandelroute van Nederland nog kunnen lopen? Hij legde de kaart van toen over die van nu, pakte zijn rugzak en ging op pad. Het resultaat was verrassend: zo’n 75 procent is nog te bewandelen over dezelfde wegen en paden als toen. Soms klopt de oude situatie zelfs naadloos met de huidige. Bert vertelt enthousiast over de oudste wandelroute in dit filmpje.

Het veer is niet meer

‘Natuurlijk zijn niet alle tracés nog te volgen’, laat Bert weten. ‘Neem nou de eerste etappe van Amsterdam naar Hilversum. Vroeger liep je langs het mooie Gein en stak je met een pontje het Merwedekanaal over naar Nigtevecht. Omdat het veer is verdwenen, loop je nu via een grote betonnen brug over het Amsterdam-Rijnkanaal naar Weesp.’

Mooiste trajecten oudste wandelroute

Maar er zijn ook delen die na honderd jaar nog steeds mooi zijn. Het Bergse Pad langs de Ankeveense Plassen bijvoorbeeld. ‘Ik wist niet eens dat die plassen bestonden’, vertelt Bert, ‘maar ik was er helemaal verrukt over. Ook het traject van Doorn naar Elst vond ik prachtig met het dorp Amerongen, het gelijknamige kasteel en het cirkelvormige Sterrenbos dat eind achttiende eeuw is aangelegd.’

Ook op pad? Ga naar de website van de ANWB voor de oudste wandelroute van Nederland. Vergeet niet de correcties te raadplegen (zie rechterkolom).