Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

NS-wandeling Landgoed Groeneveld: station Baarn

Gebied / Regio
Utrecht
Karakteristiek
Landgoederen
Afstand
15km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Midden in het land en toch in het groen: dat maakt deze NS-wandeling zo aantrekkelijk. Vanaf station Baarn loop je eerst naar het statige Landgoed Groeneveld met het gelijknamige kasteel. Wat volgt zijn dichte bossen en glooiende heidevelden, totdat je station Hilversum Media Park bereikt.

Startpunt
Naam
Station Baarn
Straat
Stationsplein 68
Postcode
7343 KM
Plaats
Baarn
NS Wandeling Landgoed Groeneveld Station Baarn
NS-wandeling Landgoed Groeneveld: station Baarn. (Foto: © Sietske de Vet)

Eerst een tip voordat je op pad gaat: begin je tocht met een kop koffie bij Eethuys-Café De Generaal, aan de achterkant van het station. Zie hoe mooi het oude, monumentale pand is. Tot 1938 was het in gebruik als tweede ‘buurtstation’: het lag aan het spoor naar Utrecht, terwijl het hoofdstation waar je zojuist bent uitgestapt, juist aan de lijn Amsterdam-Amersfoort lag. Toen Baarn een station kreeg, vestigden veel rijke Amsterdammers zich in het groene dorp. Dankzij de trein konden ze snel heen en weer pendelen tussen de drukke stad en het stille Baarn.

Door: Sietske de Vet

Koninklijk Baarn

De koninklijke familie heeft al eeuwen een speciale band met Baarn. Paleis Soestdijk ligt immers op steenworp afstand. De Oranjes maakten graag een wandelingetje in hun eigen Baarnse Bos, direct naast het station. Prins Hendrik van Oranje-Nassau, zoon van koning Willem II, gaf eind 19de eeuw toestemming voor de aanleg van het spoor Amsterdam-Amersfoort over zijn grondgebied. Onder voorwaarde dat Baarn een station zou krijgen, mét wachtkamer voor de Oranjes. De ingang in de stationshal herken je aan de houten deur met gouden leeuwen en wapenspreuk 'je maintiendrai'. Koningin Emma, Wilhelmina en Juliana maakten vaak gebruik van de wachtkamer en het spoor.

NS Wandeling Landgoed Groeneveld Station Koninklijk Baarn
Koninklijk Baarn. (Foto: © Sietske de Vet)
NS Wandeling Landgoed Groeneveld Station Kasteel En Landgoed
Kasteel en Landgoed Groeneveld. (Foto: © Sietske de Vet)

Kasteel en Landgoed Groeneveld

Hoewel de Oranjes geen band hebben met dit landgoed, straalt het toch iets vorstelijks uit. Het park uit het jaar 1700 werd aanvankelijk aangelegd in Franse landschapsstijl. Maar in de 18de eeuw moesten rechte lijnen en symmetrische vormen plaatsmaken voor sierlijke waterpartijen, slingerende paden en romantische bruggetjes, kenmerkend voor de Engelse landschapstijl die toen in de mode kwam. Ze zijn er nog steeds.

Kasteel Groeneveld

Het in rococostijl gebouwde landhuis uit 1710 is opengesteld voor publiek. Je kunt meedoen aan tal van activiteiten in en rond het kasteel. In het Koetshuis bevindt zich een Grand Café waar je kunt genieten van biologische en duurzame streekproducten.

Zuider- en Westerheide

De kleine heuveltjes op de heide zijn grafheuvels. Ze zijn van grote archeologische waarde. Op de Zuiderheide liggen er tien, op de Westerheide veertien. In deze door de mens aangelegde heuvels werden vroeger, zo’n 4000 jaar geleden, de doden begraven. Later, toen overledenen werden gecremeerd, bewaarde men hun as in zogeheten urnenvelden. Die vind je ook op de Zuider- en Westerheide, maar zijn moeilijker te herkennen.

Theehuis ’t Bluk

Om af te sluiten met iets vrolijkers: breng onderweg een bezoek aan Theehuis ’t Bluk, een populaire pleisterplaats voor wandelaars en fietsers. Vanaf het terras heb je mooi uitzicht over de heidevelden.

NS Wandeling Landgoed Groeneveld Station Zuider En Westerheide
Zuider- en Westerheide. (Foto: © Sietske de Vet)
NS Wandeling Landgoed Groeneveld Station Meer Informatie
Inkorten mogelijk. (Foto: © Sietske de Vet)

Meer informatie

Inkorten tot 8 of 11 km is mogelijk door de bus te pakken naar Hilversum of Bussum. Ben je geïnteresseerd in geologie? Bezoek dan Geologisch Museum Hofland bij St. Janskerkhof (aan de route). Met een expositie van zwerfstenen en fossielen en allerlei activiteiten voor kinderen. www.geologischmuseumhofland.nl

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is te bewandelen via de rood/witte paaltjes
  • Een rustpauze onderweg neem je bij diverse horeca aan begin, eind en onderweg
  • De dichtstbijgelegen OV-halte bij het startpunt is NS-station Baarn