Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het Waterliniepad: langs forten en vestingstadjes

Het Waterliniepad van 350 kilometer brengt je langs de Hollandse Waterlinies, die Nederland vanaf de negentiende eeuw moesten beschermen tegen vijanden. Je passeert stoere forten en gezellige vestingstadjes.

Waterliniepad forten vestingstadjes

Het Waterliniepad is een samenvoeging van het al bestaande 'oude' Waterliniepad en het Streekpad Stelling van Amsterdam. De route gaat van Volendam naar Dordrecht en volgt behalve de Stelling van Amsterdam ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op de route liggen oude vestingstadjes als Naarden, Culemborg en Gorinchem. Hoewel de route in de randstad ligt, loop je constant door de natuur. Zo ligt ook Nationaal Park de Biesbosch op de route, net als de Vechtplassen.

 

Langs oude vestingwerken

Je passeert op het Waterliniepad diverse forten, bunkers, sluizen en kanalen. Deze werken waren onderdeel van een uitgebreid verdedigingsstelsel. In oorlogstijd zijn ze een aantal keren gebruikt om Nederland te verdedigen: tijdens de Frans-Duitse oorlog (in 1870) en in de Eerste en Tweede wereldoorlog in de twintigste eeuw. Het gebied bij de Waterlinie werd onder water gezet om de vijand tegen te houden. Vanuit de forten en bunkers kon men op de vijand schieten. Er staan in totaal 95 forten langs de route. Sommige zijn tegenwoordig niet meer dan een ruïne, maar veel forten langs het Waterliniepad kun je bezoeken.

 

Sfeervolle stadjes

Ook de vestingstadjes zijn tijdens je wandeling een bezoek waard. In het stadje Asperen, in de Betuwe, kun je bijvoorbeeld de gerestaureerde stadswal en een oude waterpoort zien. Naarden is zelfs één van de best bewaarde vestingsteden van Europa. Hier wandel je langs bastions, stadspoorten en grachten. In één van deze bastions is het Nederlands Vestingmuseum. Hier kom je alles te weten over de vestingwerken die je op het Waterliniepad tegenkomt.

 

Werelderfgoed

Dat de Hollandse Waterlinies bijzonder zijn, blijkt uit het feit dat de verdedigingslinie sinds 2021 de status van UNESCO Werelderfgoed heeft. De Stelling van Amsterdam, waar het Waterliniepad ook langs gaat, had deze status al langer.

 

Gids van het Waterliniepad

Het Waterliniepad van in totaal 350 kilometer is verdeeld in 20 trajecten. Deze hebben een lengte van 12 tot 23 kilometer. De route is te lopen met een speciale gids. Deze is verkrijgbaar in de boekhandel of via Wandelnet.

Afbeelding 1 | Het Waterliniepad: langs forten en vestingstadjes