Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Neerlands Midden

Gebied / Regio
Lunterse Buurtbos
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
11.1km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Middenin de bossen van Lunteren is een bijzondere plek waar je alleen te voet kunt komen: het ‘Middelpunt van Nederland’. Die móet je natuurlijk gezien hebben. Maar er is meer op deze route: een uitkijktoren, zandgroeve en Pinetum met wel 1200 soorten naaldbomen.

Startpunt
Naam
Station Lunteren
Straat
Stationsstraat 1
Postcode
6741 DH
Plaats
Lunteren
afbeelding van het bos met herfstblaadjes op de grond.
(Foto: © Henny Brouwers via Flickr)

Vanaf station Lunteren wandel je door het ruim honderd jaar oude Luntersche Buurtbos dat eind 19e eeuw werd aangeplant door notaris van den Ham. Hij gaf opdracht om het padenstelsel aan te leggen in de vorm van een plant met stelen en bladeren. Een origineel idee, maar het zorgt er wel voor dat je snel verdwaalt. Houd de routebeschrijving dus bij de hand. Bij zijn overlijden (1912) schonk de notaris het bos aan een door hemzelf opgerichte Stichting ‘Het Luntersche Buurtbosch’, die het bos nog steeds beheert. Onderweg kom je langs een uitkijktoren, het Pinetum (gratis toegankelijk) en de fraai heringerichte grote Zandgroeve. Via het geografisch ‘Middelpunt van Nederland’ loop je terug naar het station.

afbeelding van een kaal bos met een uitkijktoren in het midden.
Uitkijktoren De Koepel. (Foto: © Cor Daalder via Flickr)

Galgenberg en Hessenweg

Vroeger stonden er op de Galgenberg, zoals de naam al doet vermoeden, een paar galgen waar dieven en bedriegers werden opgehangen. Nu staat uitzichttoren ‘De Koepel’ er, die is ingericht als museum met informatie over de lokale geschiedenis en de archeologie.

Lang geleden lag de Galgenberg midden in een kale zandvlakte. Dwars erdoorheen liep de Hessenweg, een oude handelsweg tussen Amersfoort, Arnhem en Duitsland. De weg was vooral in gebruik door koopmanslieden die hun zwaarbeladen karren voorttrokken om spullen elders te (ver)kopen. Vanaf de Hessenweg keken ze uit op de galgen boven op de berg. Langs de weg stond een houten hut waar de kooplui konden uitrusten. Nu staat er een kunstwerk annex uitkijktoren waar een boom in kan groeien. De ontwerper, Rob Sweere, koos ervoor om de toren uit te voeren in ronde vormen, waarmee hij verwijst naar de wielen van de oude hessenwagens.

Middelpunt van Nederland

Een cirkelvormig plateau markeert het ‘Middelpunt van Nederland’. Binnen de grote cortenstalen cirkels bevinden zich drie zwerfstenen, een lindeboom en een bankje. Waarom hier precies het Middelpunt van ons land is? Wetenschappelijk is het niet bewezen, maar stichting Het Luntersche Buurtbos gaat uit van vier uithoeken van Nederland: Vaals, Rottumeroog, Sint Anna ter Muiden en Terschelling. Alleen vanaf deze plek is de afstand naar de vier plaatsen exact gelijk. En dat maakt het tot een bijzondere plek. Meer weten over de Hessenweg, de Galgenberg en het Middelpunt?

Meer informatie
afbeelding van een steen die het Middelpunt van Nederland in Lunteren aanduidt.
Middelpunt van Nederland. (Foto: © Ronald van der Graaf, via Flickr)

Kenmerken

  • Gagelberg
  • Lunterse Buurtbos
  • Museumtoren de Koepel
  • de Lunterse boer
  • Grote Zandgroeve
  • Gedeeltelijk gemarkeerd

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en/of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route