Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Museumhaven Gouda: Openluchtmuseum van varend erfgoed

Gebied / Regio
Stedelijk
Karakteristiek
Verhard
Afstand
2km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Denk je aan Gouda, dan denk je aan kaas. Of aan stroopwafels, of kaarsen. Producten die bijna synoniem zijn voor deze historische stad. Maar na deze wandeling denk je, wanneer iemand het woord Gouda laat vallen, voortaan aan de historische museumhaven van de stad.

Startpunt
Naam
Markt Gouda
Straat
Markt 35
Postcode
2801 JK
Plaats
Gouda
Museumhaven Gouda: Openluchtmuseum van varend erfgoed
Foto © VVV Gouda

Tekst & foto’s: Eva Hopstaken (& VVV Gouda)

Museumhaven Gouda: Openluchtmuseum van varend erfgoed
Gouda Cheese Experience (foto © Eva Hopstaken)

Gouds genieten

Op een meer dan mooie herfstdag stappen we vanuit het zuiden des lands in de trein naar Gouda. Het is niet ons eerste bezoek aan de Zuid-Hollandse stad – en waarschijnlijk ook niet ons laatste. “Aan kaas valt toch niet te ontkomen,” lacht mijn wandelmaatje wanneer we de Gouda Cheese Experience passeren. “Misschien op de terugweg even een kijkje nemen?” opper ik.

Stroopwafel

“Oh, maar dit kan ik echt niet weerstaan,” klinkt het naast me, wanneer we over de Markt het 15e-eeuwse stadhuis, een van de oudste gotische stadhuizen van Nederland, passeren. “Kijk nou, hier! Kom!” Niet veel later staan we met een kraakverse siroopwafel van Kamphuisen weer buiten. Al smullend staan we nog geen 10 minuten later op onze bestemming van vandaag, de museumhaven.

Museumhaven Gouda: Openluchtmuseum van varend erfgoed
Stroopwafel van Kamphuisen (Foto © Eva Hopstaken)
Museumhaven Gouda: Openluchtmuseum van varend erfgoed
Gevels met een verhaal (Foto © VVV Gouda)

Elke gevel een eigen verhaal

De schepen mogen er zijn, maar dat geldt ook voor de panden aan de nabijgelegen Westhaven en Oosthaven van Gouda. Bijzondere namen, zoals Oostenrijck, de Landtman of de Zeepketel doen je verlangen naar de verhalen erachter. De ene keer ligt dat geheel in lijn met wat je zou verwachten, maar meermaals dekt de naam de lading van de voormalige activiteit niet. Struinend door deze straten leren we over geheelonthouding, draaiorgels en waarschuwingen op medicijnverpakkingen.

 

Een kijkje in het verleden

Anthonetta, Lena Clazina en Dora. Ogenschijnlijk willekeurig wat namen uit vervlogen tijden. Het zijn ook namen, maar niet van dames, (hetgeen je wellicht zou verwachten), maar van de in totaal 20 historische bedrijfsvaartuigen. We leren dat Anthonetta in haar werkende leven als stalen Groninger zeetjalk voornamelijk in Groningen, Friesland, Gelderland rondvoer. Dora daarentegen is een stalen motorsleepboot, zij spande zich onder andere in bij de aanleg van de Flevopolder.

Museumhaven Gouda: Openluchtmuseum van varend erfgoed
(Foto © VVV Gouda)
Museumhaven Gouda: Openluchtmuseum van varend erfgoed
Molen De Roode Leeuw kijkt uit over de haven (Foto © VVV Gouda)

Verderop, op een bankje, zitten twee heren op leeftijd. “Wat ik zo mooi vind,” steekt de een van wal, wanneer we hen vragen of ze hier dikwijls komen, “is het feit dat hier fraai schepen te bewonderen zijn, maar ook dat de grootse geschiedenis van Gouda als havenstad hier levend gehouden wordt.”
“Wist je,” vult de ander aan, “dat lange tijd de drukste vaarroute van Nederland door onze stad liep?”
“Heb je interesse in schepen?” Het antwoord niet afwachtend vervolgt hij: “loop dan zeker even naar het Werfhuijs,” zijn arm gestrekt in de richting die we moeten lopen. “Regelmatig ligt een van de museumschepen voor de werf om iets te repareren. De lui die daar aan de slag zijn, kunnen je dikwijls alles over het schip vertellen.”

Een laatste tip van de vriendelijke heren:” In 2025 zijn er weer de Museumhavendagen, daar moet je echt bij zijn hoor.”

 

Kaarsen

Achter de klippers, aken, tjalken en slepers, keurig naast elkaar aangemeerd, verdwijnt de historie en zien we hedendaagse wereld. Je kunt zeggen dat de glimmende industriepijpen de aanblik op deze historische plek verstoren. Echter, de grote fabriek die net achter de Museumhaven ligt, is net zo Gouds als kaas en stroopwafels. De plek waar de eerste kaarsenfabriek het licht zag.

Museumhaven Gouda: Openluchtmuseum van varend erfgoed
Museumhaven (Foto © Eva Hopstaken)
Museumhaven Gouda: Openluchtmuseum van varend erfgoed
IJsselhuis Museumhavencafé (Foto © Eva Hopstaken)

Wachtlokaal

In het parkje bij de Mallegatsluis nemen we bij IJsselhuis Museumhavencafé, het vroegere Schipperswachtlokaal, plaats op het terras. Schippers, zoals die in het verleden soms dagenlang hier voor de sluis moesten wachten, treffen we er niet (meer).

Het pand stamt uit 1912 en is een fijn plekje om de indrukken en de geleerde geschiedenis, die we op de uitgebreide informatieborden lazen, te verwerken met een warme kop koffie, én een stroopwafeltje erbij natuurlijk.

Praktische informatie

  • De route vind je hier en laat zich uitstekend combineren met een dagje Gouda of een andere wandelroute.
  • Een beschrijving van alle schepen in de museumhaven vind je op de website van Museumhaven Gouda.
  • Download de uitgebreide folder vol Goudse Havenverhalen.
  • Liever met een gids op pad? Boek dan een geleide rondwandeling.
  • Check voor meer verrassende themawandelingen door de stad Explore Gouda (website & app).
  • Vanaf station Gouda wandel je door de historische binnenstad in ongeveer een kwartier naar de Museumhaven. Kom je met de auto? Parkeer deze dan bij Q-Park Nieuwe Markt. Ook dan maak je voor aankomst bij de museumhaven eerst kennis met de gezellig Goudse binnenstad.

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.