Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

LAW Grote Rivierenpad: dit zijn de hoogtepunten

Gebied / Regio
Hoek van Holland
Karakteristiek
Waterrijk
Afstand
267km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Tijdens het wandelen van het Grote Rivierenpad is het water nooit ver weg. Je volgt te voet de rivieren Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en Waal en geniet van het typisch Hollandse landschap met molens, boerderijen, dijken en tiendwegen. Wij beschrijven de 6 mooiste etappes op deze LAW.

Startpunt
Naam
Strand en Duin
Straat
Stationsweg 5
Postcode
3151 HR
Plaats
Hoek van Holland
uitzicht op groen rivierenlandschap van de ooijpolder.
Ooijpolder. (Foto: © Shutterstock)

Van Hoek van Holland naar het Duitse Kleve

Langesafstandswandelaars opgelet! Want deze LAW is er eentje voor op de bucketlist. In 2011 werden het Lingepad en Oeverloperpad samengevoegd tot het Grote Rivierenpad, LAW 6. Een LAW van 267 kilometer, verdeeld over 15 dagetappes. Nabij Rotterdam kan gekozen worden om aan de noordkant van Rotterdam te wandelen, in plaats van door veelal stedelijk en industrieel gebied. Deze noordelijke variant omvat de etappes 16 tot en met 20, waarvan één verbindingsetappe tussen de twee varianten.

Tijdens het wandelen van het Grote Rivierenpad is water nooit ver weg. Sterker nog, je hebt bijna continu zicht op de verschillende rivieren, maar kunt ook natte voeten oplopen, daar waar de route door de uiterwaarden loopt. Bij hoogwater kan het zijn dat de route wordt omgeleid via de dijk.

Omdat deze LAW onderdeel uitmaakt van de LAW E8, die loopt van Ierland naar Bulgarije, is er vanaf het veer vanuit het Verenigd Koninkrijk een aanloopetappe, genaamd E8, die dwars door het industriegebied Botlek voert. Die grootstedelijke industrie maakt deel uit van de route, maar maakt al snel plaats voor het typische Hollandse landschap met molens, boerderijen, dijken en tiendwegen. Je zal je vergapen aan het groen, zelfs in stedelijk gebied!

wandelaars langs het water en bloesembomen.
Acquoy in de Betuwe. (Foto: © Shutterstock)
molens aan het water in Kinderdijk.
Kinderdijk. (Foto: © Shutterstock)

Kinderdijk, etappe 5

Hoe Hollands wil je het hebben? Als hoogtepunt mag Kinderdijk niet ontbreken. Door Unesco is het molencomplex als werelderfgoed bestempeld als ‘een bewijs van menselijke vindingrijkheid bij het droogleggen en beschermen van het land’. Technologie en waterbeheer vanaf de Middeleeuwen tot nu zijn hier dichtbij elkaar te zien. Er zijn dijken, opslagreservoirs, moderne pompstations en administratieve gebouwen en vergeet uiteraard de 19 molens niet.

Vestingsteden Schoonhoven en Nieuwpoort, etappe 7

Ons waterrijke land heeft geleid tot veel strijd tegen het water. Maar water is ook onze bondgenoot geweest in tijden van oorlog. De Oude Hollandse Waterlinie, waar de vestingsteden Schoonhoven en Nieuwpoort deel van uitmaakten, beschermden de bewoners tegen de Watergeuzen, Spanjaarden en Fransen.

Schoonhoven staat ook bekend als zilverstad. Wijk hier even van de route af om het kleine stadje te verkennen, dat met haar kleine straatjes nog echt de sfeer van weleer ademt.

sluis en oude huizen in Schoonhoven.
Schoonhoven. (Foto: © Shutterstock)
rivier met daarachter huizen en een scheve toren in Acquoy.
Acquoy aan de Linge. (Foto: © Shutterstock)

Langs de Linge, etappe 10

Laat je betoveren door de Linge en haar pracht. Deze etappe voert je langs een deel van de 108 kilometerlange Linge en door een cultuurhistorisch landschap, waar je stil van wordt. De meanderende Linge maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, getuige Fort Asperen. Maar ook de kleine knusse dorpjes, zoals Acquoy met haar scheve toren, kennen een rijke geschiedenis. Maar het mooiste van deze streek is toch wel de fruitteelt. In het voorjaar staan de bomen vol met bloesem en zodra de vruchten rijp zijn weet je dat je lunch bestaat uit een verse fruitsalade of een bezoekje aan landgoed Mariënwaerdt. Eet vandaag niet te veel fruit als je de volgende dag etappe 11 loopt, die je dwars door de Betuwe voert.

De grens over, etappe 14

Vanaf deze etappe verandert het landschap drastisch. Je laat de Waal en de stad Nijmegen achter je, terwijl je benen duidelijk voelen dat je aan het stijgen bent. Gun jezelf een momentje van rust en bezinning als je vanaf de Duivelsberg geniet van het prachtige uitzicht over de Ooijpolder. Kun je je voorstellen dat je dit avontuur begon letterlijk onder de rook van Rotterdam?

Volg de Rotte, etappe 18

Deze etappe is één van de etappes van de noordelijke variant bij Rotterdam. In plaats van wandelen door het industriële hart van Rotterdam biedt deze variant een rustiger en groener alternatief. Je volgt het meanderende riviertje de Rotte, waar Rotterdam de naam aan te danken heeft. Met de skyline van de stad op de achtergrond geniet je hier van rust, ruimte en het typische Hollandse landschap met haar molens.

de Rotte met een witte molen op de achtergrond.
Rotte. (Foto: © Shutterstock)
wandelaars an de Rotterdamse boulevard met wolkenkrabbers en brug op de achtergrond.
Rotterdam. (Foto: © Mihaiulia, Shutterstock)

Dwars door de stad, etappe 20

Deze etappe is de verbindingsetappe tussen de originele route en de noordelijke variant. Door van de noordelijke variant deze etappe richting de reguliere route te volgen, vermijd je het industriële gebied van Rotterdam (al heeft dat juist ook zijn charme). Deze echte stadswandeling voert je langs de bijzondere architectuur en oude havens. De Erasmusbrug mag natuurlijk niet ontbreken. Deze belangrijke verbinding tussen de binnenstad en de Kop van Zuid is de levensader van Rotterdam.

Praktische informatie

  • Het Grote Rivierenpad is een route van Wandelnet. Je kunt hier meer informatie vinden over het gehele pad en de route downloaden. De routes van de 21 losse dagetappes kun je hier downloaden.

  • De route is beide kanten op gemarkeerd. Volgt de rood-witte bordjes.

  • Wandel je graag met een wandelgids in je hand? Je kunt 'm bij Wandelnet bestellen in de Webshop.

  • Er zijn soms routewijzigingen op een LAW, bijvoorbeeld als een veerpont niet vaart of in het broedseizoen. Je kunt daarvoor het beste Wandelnet raadplegen. Op de site staat een document met de meest recente routewijzigingen.
bewegwijzering van LAW's
Bewegwijzering van LAW's zoals het Grote Rivierenpad. (Foto: © Wandelnet)

Help mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.