Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Klompenpad Putten: Oldenallerpad

Gebied / Regio
Gelderland
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
8km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Verken het prachtige landelijke gebied van Putten op en rond landgoed Oldenaller. Dwaal door het kasteelbos, over boerenerven, langs houtwallen, kabbelende beekjes en uitgestrekte heidevelden. Hoor de stilte en de verhalen van het eeuwenoude landgoed.

Startpunt
Naam
Melktap 't Melkboertje
Straat
Broekermolenweg 7
Postcode
3882 MG
Plaats
Putten
Klompenpad Putten Oldenallerpad
Klompenpad Putten: Oldenallerpad (Foto: © Hilda Weges, INTREEGUE Photography)

Een toppunt tijdens deze route is het Kasteel Oldenaller. Dit prachtige kasteel uit 1655, ontworpen door Jacob van Campen, past perfect bij het omringende parklandschap. Hij ontwierp bijvoorbeeld ook het Paleis op de Dam in Amsterdam en Paleis Noordeinde. Samen met het koetshuis, de orangerie, de vijver, de bomenlanen en het omliggende parkbos, brengt het de schoonheid van het verleden tot leven.

Klompenpad Putten Oldenallerpad Poelen Oldenaller
Poelen Oldenaller (Foto: © MikeLane45, Getty Images)

Poelen Oldenaller

Op Oldenaller zijn van oudsher niet veel poelen te vinden geweest. In de lagere weilanden, waar het vee graasde, waren beekjes en sloten beschikbaar om uit te drinken. Op de hogere akkers, waar geen vee liep, was er geen noodzaak voor een poel. Alleen op de heidevelden kon een poel of ven nodig zijn voor de schapen om uit te drinken.

Kamsalamander

De laatste jaren zijn er echter enkele nieuwe poelen in het gebied aangelegd. Dit is met name gunstig voor de kamsalamander, die op de rode lijst staat en dus met uitsterven wordt bedreigd. Door de aanleg van poelen wordt het voor deze salamander gemakkelijker om zich voort te planten en wordt het voortbestaan ervan bevorderd.

Schaapskooi Natuurmonumenten

In de gerenoveerde Schaapskooi heeft Natuurmonumenten een rustpunt gecreƫerd. De schaapskooi, ook wel bekend als potstal, diende als onderkomen voor de schapen die op de heide graasden. Vroeger werden in de potstal heideplaggen op de grond gelegd. De schapen verbleven er 's nachts en mestten op de heideplaggen.

Vruchtbare stalmest

Dit mengsel vormde een zeer vruchtbare stalmest die vervolgens werd gebruikt op de akkers. Door het gebruik van deze mest werden de akkers steeds hoger en ontstonden de zogenaamde engen of essen.

Klompenpad Putten Oldenallerpad Schaapskooi Natuurmonumenten
Schaapskooi Natuurmonumenten (Foto: © pahham, Getty Images Pro)
Klompenpad Putten Oldenallerpad Kasteel
Kasteel Oldenaller (Foto: © John Stuij)

Kasteel Oldenaller

Bij Oldenaller ontmoeten twee verschillende landschappen elkaar. In het uitgestrekte veenweidegebied worden sloten gebruikt als grenzen tussen de percelen, waar het land hoofdzakelijk als grasland wordt gebruikt. Daarentegen kent het meer ingesloten kampenlandschap een gevarieerder gebruik van de grond.

Akkers

Op hoger gelegen gebieden, meestal met een zanderige ondergrond, liggen de akkers verspreid. Op de lagere delen, die vaak nat zijn, komen van oudsher grasland, rabattenbosjes en heideveldjes voor. Het park rondom het kasteel doorkruist deze verschillende landschappen.

De route verlengen

Het Oldenallerpad kan worden gecombineerd met het Huinerpad (10 km), het Hoeverveldpad (15 km) en het Kruishaarderpad (15 km). Op de kaart en in het veld zijn overstappunten en -routes aangegeven.

Waterdichte wandelschoenen

Dit Klompenpad is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Bij regen worden waterdichte, hoge wandelschoenen sterk aanbevolen. Vergeet niet dat zelfs op Klompenpaden tijdens of na een hevige (voorjaars- of herfst)storm takken van de bomen kunnen vallen. Wees alert op teken en eikenprocessierupsen gedurende het seizoen.

Klompenpad Putten Oldenallerpad De Route Verlengen
De route verlengen (Foto: © Ivonne Wierink)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Klompenpad. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is aangegeven met rode paaltjes
  • Een rustpauze onderweg neem je bij Schaapskooi Natuurmonumenten