Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

In deze gebieden kun je de grutto zien

Sierlijke poten, een lange rechte snavel en een oranjebruine kleur. De grutto is sinds een paar jaar onze Nationale Vogel. In het voorjaar is de grutto weer in Nederland te zien, want dan komt de vogel terug uit Noord-Afrika. Waar moet je wandelen om onze gevleugelde nationale trots te zien?

Grutto
De grutto (mannetje)

Drassige graslanden, weilanden met hoog gras, veel regenwormen, volop insecten en voldoende rust: dat zijn de belangrijkste eisen die grutto’s aan hun omgeving stellen. Wil je de grutto zien, dan moet je dus rustige en waterrijke natuurgebieden opzoeken. Hier komen de vogels na hun lange tocht vanuit het zuiden aan en brengen ze in het voorjaar hun jongen groot. Van alle landen in Europa is Nederland bij de grutto het meest in trek als broedgebied. De onderstaande 6 gebieden zijn populair bij onze nationale vogel.

Polder Arkemheen bij Nijkerk

Polder Arkemheen, bij de Gelderse stad Nijkerk, is één van de oudste polders van Nederland. Het gebied was vroeger een landbouwgebied, maar is tegenwoordig een natuurgebied. Door het waterpeil te verhogen, ontstond een ideaal gebied voor weidevogels als de grutto. In de polder liggen diverse verharde wegen waarop je al wandelend kunt genieten van eindeloze vergezichten over weilanden en water. Een geschikt startpunt van je wandeling is Stoomgemaal Arkemheen. In de oude kolenloods van het gemaal vind je een bezoekerscentrum waarin je meer te weten kunt komen over het gebied. Dit bezoekerscentrum bevindt zich aan de Zeedijk in Nijkerk.

Afbeelding 2 In Deze Gebieden Kun Je Onze Nationale Vogel (De Grutto) Zien

Nationaal Park Lauwersmeer

Waar ooit de Lauwerszee stroomde, broeden nu ruim honderd vogelsoorten. Eén van die soorten is de grutto. Nationaal Park Lauwersmeer wordt niet voor niets als vogelparadijs aangeduid. Wil je grutto’s zien, dan is de Ezumakeer, ten zuiden van het dorp Ezumazijl, een geschikte plaats om naar toe te gaan. Aan de rand van het gebied is een vogelkijkhut.

In Nationaal Park Lauwersmeer liggen veel wandelpaden en uitgezette wandelroutes. Als je graag vogels kijkt, is de Vogelroute een aanrader. Deze route van 5,6 kilometer is gemarkeerd met witte paaltjes en start vanaf de parkeerplaats op de Kwelderweg tussen Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp.

Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel

Boer Jan van Geijsel zette eind jaren negentig zijn land bij Ouderkerk aan de Amstel onder water. Het drassige gebied dat hierdoor ontstond, trekt sindsdien veel grutto’s aan. De vogels gebruiken het gebied om uit te rusten en voedsel te zoeken nadat ze vanuit Afrika zijn aangekomen.

Vanaf een verharde weg heb je uitzicht op het gebied en heb je vanaf februari een goede kans om veel grutto’s te zien. Ook is er een vogelkijkhut die je vanaf de bovenverdieping een goed uitzicht over het gebied en op de grutto’s biedt. Je vindt het Landje van Geijsel aan de Holendrechterweg.

Wandel je een stukje verderop door de tunnel die onder de A9 doorgaat, dan kom je bij de Ouderkerkerplas. Ook dit is een gebied met veel watervogels. Je kunt rond deze plas wandelen (ca. 6 kilometer), waarbij je langs enkele vogelkijkhutten komt.

Op deze pagina vind je meerdere wandelroutes van 4 tot 11 kilometer.

Grutto vrouwtje
Een grutto (vrouwtje)
De Biesbosch
De Biesbosch

Brabantse Biesbosch

Eén van de gebieden waar de grutto’s neerstrijken na hun lange vlucht vanuit het zuiden, is de Biesbosch. Dit zoetwatergetijdegebied, het enige in Nederland, is een prima voedselgebied voor de vogels. Het waterrijke gebied is ook een uitstekend wandelgebied. Een plek waar veel grutto’s te zien zijn, is de polder Hardenhoek. Dit gebied ligt ten westen van het dorp Werkendam en is wandelend te bereiken vanaf Biesbosch MuseumEiland, een museum over het ontstaan van de Biesbosch.  

Vossemeer, bij Kampen

De monding van de IJssel bij Kampen wordt ook wel de Biesbosch van het oosten genoemd. Kleine eilandjes en ondiep water zorgen voor heel veel vogelsoorten. Ook de grutto weet dit aantrekkelijke gebied te vinden. Vooral in het Vossemeer, op de grens van Overijssel en Flevoland, worden veel grutto’s gesignaleerd.

Aan de Overijsselse kant kun je over een lange verharde dijk wandelen. Aan de Flevolandse zijde ligt het gebied Roggebotzand, het oudste bos van Flevoland. Je kunt hier bijvoorbeeld wandelroute Scheperroute (2,8 kilometer) lopen. Op meerdere plekken heb je een uitzicht over het Ketelmeer. De route is gemarkeerd met rode palen en is tevens toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De route start vanaf de parkeerplaats aan de Vossermeerdijk.

Grutto

Het Doove Gat bij Haastrecht

In de Krimpenerwaard ligt een water- en vogelrijk natuurgebied: het Doove Gat. In het voorjaar strijken hier vele grutto’s (en nog heel veel andere vogelsoorten) neer. Op de site Waarneming.nl is te zien dat hier vorig jaar soms zelfs meer dan duizend grutto’s tegelijk werden gesignaleerd.

Door het gebied loopt een wandelpad en ook zijn er diverse fietspaden die uitzicht bieden op het gebied en de grutto’s. Op een steenworp afstand van het Doove Gat staat een molen: Boezemmolen no. 6. Hier kun je zien hoe water vanuit de Vlist werd opgemalen en in het gebied de Hooge Boezem werd opgeslagen. Op die manier bleef de nabijgelegen plaats Haastrecht droog. De molen is bijna iedere zaterdag gratis toegankelijk. Een paar honderd meter verderop kun je in Haastrecht een bezoek brengen aan stoomgemaal De Hooge Boezem.

Grutto’s zien? Denk aan het volgende:

  • Verstoor de vogels niet en blijf op de paden.
  • In veel gebieden zijn honden niet toegestaan. Wil je met je hond gaan wandelen, zoek dan vooraf uit of honden (aangelijnd) in het gebied zijn toegestaan.
  • Sommige gebieden zijn tijdens het broedseizoen (vanaf maart) gedeeltelijk of soms zelfs helemaal niet toegankelijk. Zoek dit uit voordat je op pad gaat.
  • Neem een verrekijker mee om de vogels goed te kunnen zien.