Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Hoornerbos en 't Pakhuis

Gebied / Regio
Terschelling
Karakteristiek
Duinen
Afstand
6km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

De waddeneilanden behoren tot de mooiste natuur van Nederland, en op Terschelling vind je alles wat je hart begeert: uitgestrekte stranden, mooie duinlandschappen, bossen met kronkelende paadjes tussen de bomen door. In het Hoornerbos kom je het allemaal tegen.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Hoornerbos
Straat
Badweg
Postcode
8896 KC
Plaats
Hoorn
Panorama Van Het Duingebied Lydia Bax Verkleind

Kenmerken

  • Bosrijk
  • Duinlandschap
  • Strand
  • Waddeneiland
  • Bijzondere planten

Tekst en foto's: Lydia Bax

Het Hoornerbos is ongeveer 100 jaar geleden aangeplant met als doel de duinverstuiving tegen te gaan. Van strakke rijen dennen is echter geen sprake, daar zorgen de onderliggende duinen wel voor. De route kronkelt horizontaal en verticaal tussen de bomen door. Onderweg kom je de ijsbaan van Terschelling tegen, waar je de bijzondere planten oeverkruid en zonnedauw kunt vinden. Overigens is gebleken dat eenvormige dennenbossen zoals deze een goed thuis zijn voor zeldzame orchideeën. Hou je ogen dus goed open en neem je plantengids mee. Bij het noordelijkste puntje van de route kun je het laatste duin oversteken, om ook de Noordzee deel uit te laten maken van deze wandeling.

Pad Langs De Rand Van Het Bos Lydia Bax Verkleind
Het Hoornerbos 01 Lydia Bax

De aanplanting van bomen op Terschelling

Vanwege de droge en voedselarme zandgrond in de duinen, was het nogal lastig om bomen aan te planten op Terschelling. Om te voorkomen dat de net aangeplante dennen verdroogden, bedachten de boswachter van Terschelling een slimme oplossing: in het gat waar de boom geplant werd, stopten ze ook een met water doordrenkte bolsterturf. Deze zit vol voedingsstoffen en kan een hoop water vasthouden, waarmee de jonge dennenboom gevoed kan worden. In het bos kom je op meerdere plekken turfdôbes tegen: kuilen van ongeveer een meter diep waar de turven een tijd ondergedompeld werden voordat ze samen met de dennenboom geplant werden.

Jutten

Deze wandelroute brengt je ook over de Badweg, een van de oudste wegen van Terschelling. Er waren vroeger maar weinig paden in het duingebied, maar er moest natuurlijk wel een snelle route naar het strand zijn voor als er wat te jutten was. Inmiddels is deze weg een door toeristen veelgebruikt fietspad, dat je ook bij het café Kaap Hoorn brengt. Aan het eind van de wandeling kom je langs ’t Pakhuus: hier werden vroeger de waardevolle gejutte spullen opgeslagen, aangezien er altijd nog een kans was dat de eigenaar zijn spullen kwam halen.

De Noordzee Lydia Bax

Meer informatie

  • Op Terschelling mag je vrij wandelen (ook buiten de wegen en paden), wat ervoor zorgt dat er ontelbaar veel olifantenpaadjes zijn. Hierdoor is het soms lastig om te weten wat het juiste pad naar de volgende wandelmarkering is. Voor een paar euro kun je bij de VVV het boekje ‘Wandelen op Terschelling’ van Staatsbosbeheer aanschaffen, waar de gemarkeerde routes ook in staan. Dit helpt je het op het juiste pad te blijven.
  • Bij het noordelijkste puntje van deze wandeling vind je, naast een horecagelegenheid, ook de duinoversteek naar het strand. Heerlijk om even uit te waaien op het strand, met je voeten door het water te slenteren, of zelfs te gaan zwemmen!
  • Horecatip: Kaap Hoorn, Badweg Hoorn 16 (voor lunch, taart en borrel)
  • Parkeren kan bij het startpunt van deze wandeling

Deze wandelroute is uitgezet door Staatsbosbeheer. Meer informatie is de vinden op de onderstaande website.

Lees meer over de wandelroute

Leer meer over Terschelling!

Voormalig voetbaljournalist Iwan van Duren schreef over het eiland in zijn boek  '101 dingen die je moet weten over Terschelling'.  Met zijn werk in de hand ontdekken we een veelzijdig en soms zelfs een beetje een mysterieus eiland. Lees meer op deze pagina.

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.