Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De hoogtepunten van het Hondsrugpad

Het Hondsrugpad is verkozen tot Wandelroute van het jaar 2022 in de Benelux. Wat maakt deze route in Drenthe de moeite waard? We vertellen je over de hoogtepunten van deze wandelroute.

Het Drouwenerzand
Het Drouwenerzand

Voor deze mooie wandeling reizen we af naar het noorden van het land. De Hünenweg loopt van Duitse Osnabrück naar Groningen en verbindt de geoparken De Hondsrug in Nederland en TERRA.Vita in Duitsland met elkaar in een 325 kilometer lange wandelroute. Het Nederlandse deel van de Hünenweg heeft de toevoeging het ‘Hondsrugpad’ in de naam en loopt van Emmen tot aan Groningen.  Het Hondsrugpad voert je terug naar de prehistorie en Middeleeuwen in Drenthe met onderweg hunebedden, middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden, pittoreske dorpjes en eeuwenoude, glooiende akkers. De natuur is prachtig en afwisselend met heidevelden, idyllische beekdalen, uitgestrekte bossen en zandverstuivingen. Wandel.nl zet een aantal hoogtepunten van deze route voor je op een rijtje.

Een ree
Een ree

Maak kennis met de Hondsrug, etappe 14

Zodra je het stedelijke Emmen verlaat, sta je direct op de Hondsrug. Het landschap, dat in de ijstijd ontstond, glooit zich richting Groningen en is rijk aan overblijfselen uit het verleden. Bossen en velden vol met hunebedden, grafheuvels en Middeleeuwse karrensporen en prachtige uitzichten over het glooiende landschap.
Het Valtherbos, ten noorden van Emmen, herbergt meerdere imposante hunebedden en bood in de Tweede Wereldoorlog een schuilplek aan Joden. In het onderduikershol leefde gedurende twee jaar een groep Joden die probeerde uit handen van de Duitsers te blijven.

Grootste hunebed, etappe 15

Vlak buiten het dorpje Borger vind je het grootste hunebed van Nederland, D27. Het naastgelegen Hunebedcentrum geeft je inzicht in de ijstijden en het prehistorische leven van de hunebedbouwers in dit gebied. Het geologische erfgoed van de Hondsrug wordt tastbaar gemaakt.

Drouwenerzand, etappe 16

Het natuurreservaat Drouwenerzand is het eerste aardkundige monument in Drenthe. Dit prachtige stukje natuur ligt ingeklemd tussen Drouwen en Gasselte. Zandduinen, heide en naaldbos wisselen elkaar af met her en der de kenmerkende jeneverbesstruiken. Met een beetje geluk kom je de lokale schaapskudde tegen.

Hunebed langs het Hondsrugpad
Hunebed langs het Hondsrugpad

Zwanemeerbos, etappe 17

Vlak na Gieten sta je ineens tussen de grafheuvels. In totaal 26 grafheuvels staan er in dit bosje, dat het Zwanemeerbos heet.

Tusschenwater, etappe 18

Het landschap verandert op de grens van de provincies Drenthe en Groningen. Na het pittoreske brinkdorp Zuidlaren wandel je door het nieuwe natuurgebied Tusschenwater, waar drinkwaterwinning, waterberging en natuurontwikkeling hand in hand gaan. Het natte moerasgebied biedt een thuis aan vele vogelsoorten.

Paterswolde
Paterswolde

Landgoederengordel Paterswolde, etappe 19

Het landgoed Vosbergen, met de prachtig aangelegde tuin in Engelse landschapsstijl, maakt deel uit van de landgoederengordel Paterswolde. De afwisseling in de tuin van bos, open velden en vennen zorgt voor een gevarieerde flora en fauna. Niet veel verder op de route tref je het prachtige ’t Huis De Wolf aan, aan de Rijksstraatweg in Haren. Hierachter ligt de Hortus Botanicus (ingang via Kerklaan).

Groningen, etappe 20

Via de mooie groene parken Groenestein en Sterrenbos loop je ongemerkt de stad Groningen in en kom je aan de achterzijde van het Centraal Station uit. Eindig het Hondsrugpad in de binnenstad op een terrasje of ontdek de vele monumenten die de stad rijk is. Groningen is ook bij uitstek een ideale plek om een paar dagen te vertoeven en bij te komen na je meerdaagse wandeltocht.

Overnachten onderweg

Langs de route tref je heel veel overnachtingsmogelijkheden aan, zoals B&B’s en hotels. Maak van deze wandeltocht een meerdaagse wandelvakantie en dompel je onder in de Drentse gastvrijheid.

Praktische informatie over de route

  • Het Nederlandse Hondsrugpad loopt in 166 kilometer van Emmen naar Groningen. Het is onderdeel van het Hondsrugpad-Hünenweg, een wandeling van 325 kilometer van het Duitse Osnabrück naar Groningen.
  • Etappes: 20 dagetappes (9 in Nederland, 11 in Duitsland), variërend van 13 tot 25 kilometer per etappe. Etappes 14 tot en met 20 betreffen het Hondsrugpad en omvatten 106 kilometer.
  • Start- en eindpunt: Groningen CS of Osnabrück
  • Markering: De route is aangegeven met gele bordjes met een blauwe H en beide richtingen uit te wandelen.
  • Route: Van de route is een wandelgids verkrijgbaar via Toeristische Informatie Punten op verschillende plekken in Drenthe. De etappes zijn ook via de site te downloaden in .gpx, .pdf of .kml bestand.
Meer informatie over het Hondsrugpad
Foto VV Resultaten

Heb je een hart voor wandelen? Dan zit je goed bij Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN)!

Word nu lid