Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Gouda 750 jaar: maak een historische stadswandeling

In 2022 is het exact 750 jaar geleden dat Gouda haar stadsrechten kreeg van Graaf Floris V van Holland. Tijd voor feestelijke activiteiten, maar bovenal tijd om wandelend kennis te maken met deze historische stad. “Wist jij dat Gouda zo waterrijk is?”, vroeg haar wandelmaatje aan Eva Hopstaken. Ze liepen samen langs historische gebouwen, smalle poorten en trapbruggen.

Afbeelding Kaasmarkt in Gouda
Kaasmarkt in Gouda.

Tekst & foto's: Eva Hopstaken

Een goed begin

Is er een betere start te bedenken voor een stadswandeling in Gouda, dan het vertrekpunt aan de Waag? Wie Gouda zegt, zegt immers kaas en zonder Waag geen kaashandel. Tegenover het pand, staan we oog in oog met misschien wel het mooiste gebouw van de stad, het laatgotische stadhuis uit 1450. Een pand waarnaar je blijft kijken. Zo rijk gedecoreerd, met tal van beelden en ornamenten.

Afbeelding van de Waag in Gouda
Achterzijde van de Waag, met op de achtergrond het Stadhuis van Gouda.
Afbeelding van uitzicht vanaf Sint-Janskerk op Stadhuis Gouda
Uitzicht vanaf Sint-Janskerk op Stadhuis Gouda.

Langste kerk van Nederland

Stonden we op de Markt al met open mond naar de historische gebouwen te kijken, eenmaal in de Sint-Janskerk, met zijn 123 meter de langste kerk van Nederland – valt deze wederom open. De zon laat de zogeheten Goudse glazen, de glas-in-lood ramen, schitteren. Voorstellingen van weleer en uit de hedendaagse geschiedenis.

Tentoonstelling

Tip: tijdens het feestjaar 2022 is in de kerk de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’ te zien. Deze geeft je een bijzondere kijk op historische altaarstukken. Bovendien is het mogelijk het dak van de kerk te beklimmen. Fraai uitzicht verzekerd.

Afbeelding tentoonstelling in de kerk
Tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’ in de Sint-Janskerk.
Afbeelding kleipijpen in het Gouds Museum
Goudse kleipijpen in het Gouds Museum.

Kleipijpen

Een stukje verder staan we oog in oog met Geert. Geert? We weten zeker dat je hem kent, maar onder een andere naam, die van humanist Desiderus Erasmus, wiens roots in Gouda liggen. Via het Lazeruspoortje betreden we het terrein van het voormalige Catharina Gasthuis, nu Museum Gouda. We besluiten onze tocht even te onderbreken en duiken in de wereld van Gouds Plateel en kleipijpen. Bovendien lonkt het terras in de museumtuin ook naar ons.

Siroopwafels en meer

“Wist jij dat Gouda zo waterrijk is,” vraagt mijn wandelmaatje terwijl we langs de gekanaliseerde rivier de Gouwe slenteren op weg naar bakker Kamphuisen voor een verse siroopwafel. Een blik op de stappenteller verraad dat we in aantal passen en kilometer feitelijk nog aan het begin van onze route zijn. Hup, in de benen.

Afbeelding stroopwafel van bakker Kamphuisen.
Verse stroopwafel van bakker Kamphuisen in Gouda.
Het is haast niet te bevatten hoeveel historie er in Gouda ligt
Afbeelding van de Singel in Gouda
Singel in Gouda.
Afbeelding Joods poortje.
Joods poortje.

Poortjes en bruggen

De rest van de middag staat in het teken van smalle poorten en trapbruggen. Opnieuw even pauze, dit keer in de museumhaven. Slenteren langs de molen en genieten van het ene hofje en het andere. Halthouden bij een weeshuis, dat in mei 2021 haar deuren opende als Relais & Châteaux Hotel Weeshuis Gouda, door naar het Joodse poortje, toepasselijk gelegen in de Jeruzalemstraat. En dan ineens, staan we met een hoofd vol triviale kennis en achtergrondverhalen over Gouda terug op de Markt. Het is haast niet te bevatten hoeveel historie er in Gouda ligt.

Afbeelding molen in Gouda
Korenmolen De Roode Leeuw in het centrum van Gouda.
Afbeelding wandelgids 'Op pad in historisch Gouda'

Praktische informatie

  • De wandeling begint en eindigt bij de Waag in Gouda
  • Totale afstand: 3,5 kilometer
  • De wandelgids 'Op pad in historisch Gouda' is te koop bij VVV Gouda (in de Waag aan de markt) voor € 4,95.
  • Wil je meer weten over de feestelijke jubileumactiviteiten rondom Gouda750? Kijk dan op deze site.