Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het Floris V-pad: dé vijf hoogtepunten

Gebied / Regio
Hollandse landschappen
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
270km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Dwars door het Hollandse landschap van Amsterdam tot Bergen op Zoom. Dat is het Floris V-pad in het kort. Maar dit lange-afstands-wandelpad heeft veel meer te bieden: grasdijken, polders, jaagpaden en je komt langs vestingsteden als Willemstad en de molens van Kinderdijk. Wandel.nl neemt je mee langs de hoogtepunten van het Floris V-pad met natuur, cultuur en historie.

Startpunt
Naam
Amsterdam Dam
Straat
Rokin 10-8
Postcode
1069 TS Amsterdam
Plaats
Amsterdam
Eindpunt
Naam
Bergen op Zoom - Boslustweg
Straat
Boslustweg 1
Postcode
4623 RB
Plaats
Bergen op Zoom
Het Floris V-pad: dé vijf hoogtepunten; Muiderslot vanuit de lucht
Muiderslot vanuit de lucht (Foto © Shutterstock)

Het Floris V-pad is een populair lange-afstand-wandelpad van in totaal 270 kilometer, die zijn opgesplitst in 13 etappes. Dit zijn ook prachtige dagwandelingen, die je overigens ook beide richtingen op kunt wandelen. Elke etappe is weer anders en geeft je een unieke blik op het Hollandse landschap. Onderweg leer je ook nog bij over de geschiedenis van Nederland door het verhaal van Floris V en de vele vestingen, molens en andere cultuur-historische gebouwen waar je langs komt. Het mag duidelijk zijn dat het Floris V-pad vele hoogtepunten kent. Wij kiezen daarom de vijf mooiste etappes uit.

In de voetsporen van Floris

Als je het tv-programma ‘Dwars door de Lage Landen’ van Arnout Hauben hebt gevolgd dan heb je al een goed beeld gekregen van de veelzijdigheid van het Floris V-pad. Op zijn route vanuit Lauwersoog pakte hij vanaf Muiden deze lange-afstand-wandeling op. Die plaats is ook historisch verbonden met de naamgever van deze route. Het bekende Muiderslot werd gebouwd door Floris V als buitenverblijf aan de Zuiderzee. Het was ook de plek waar hij op bloedige wijze werd gedood na een gijzeling. Het levenswerk van de graaf van Holland en Zeeland is tijdens de dertien etappes nog altijd te zien. Floris V maakte zich in de 13e eeuw namelijk sterk om dijken en wegen aan te leggen.

Etappe 2: Weesp – Kortenhoef (24 km)

De eerste etappe begint met een stadswandeling vanuit hartje Amsterdam, waarna je de drukte steeds verder achter je laat. Deze tweede etappe begint in Weesp en eindigt na 24 km in Kortenhoef. Het eerste stuk loop je langs de Vecht tot aan Muiden, waar je het voormalig kasteel van Floris V kunt bezoeken. Verderop tijdens deze etappe vind je nog meer moois waar je de tijd voor wil nemen, zoals het laagveengebied het Naardermeer. Na het doorkruisen van de Ankeveense Plassen kom je aan in Kortenhoef.

Het Floris V-pad: dé vijf hoogtepunten; Ankeveense plassen vanuit de lucht
Ankeveense plassen vanuit de lucht (Foto © Shutterstock)
Het Floris V-pad: dé vijf hoogtepunten; Schoonhoven
Schoonhoven (Foto © Shutterstock)

Etappe 6: Oudewater – Schoonhoven (16,6 km)

De zesde etappe van Oudewater naar Schoonhoven loopt grotendeels langs het water: eerst volg je de Hollandse IJssel en later het riviertje de Vlist. Je wandelt hier dwars door de polder met natuurlijk ook de bijbehorende molens. De Vlist volg je helemaal tot waar hij uitmondt in de Lek: Schoonhoven. Dit is ook weer een vestigstad met ook weer veel historie, Schoonhoven staat namelijk bekend als de nationale zilverstad. Het Zilvermuseum is dan ook zeer de moeite waard om een kijkje te nemen.

Etappe 8: Nieuw Lekkerland – Dordrecht 22 km

In de achtste etappe komen er nog veel meer molens op je pad. En wel de bijzondere molens van Kinderdijk. Deze 18e-eeuwse bouwwerken zijn inmiddels UNESCO Werelderfgoed. Als je de polder, die door deze molens zijn droog gehouden, achter je laat, ligt het volgende waterrijke gebied voor je: de Biesbosch. Na het oversteken van de Beneden-Merwede zie je die ‘Hollandse Jungle’ al liggen. Deze etappe eindigt bij de uitloper van de Sliedrechtse Biesbosch aan de rand van Dordrecht. In de negende etappe volg je de Nieuwe Merwede verder en houd je steeds zicht op het bijzondere Nationaal Park aan de overkant.

Het Floris V-pad: dé vijf hoogtepunten; Kinderdijk
Kinderdijk (Foto © Shutterstock)
Het Floris V-pad: dé vijf hoogtepunten; Willemstad
Willemstad (Foto © Werner Lerooy / Shutterstock.com)

Etappe 11: Numansdorp – Dinteloord (23,3 km)

Vlak na de start in Numansdorp kom je al over een enorm hoogtepunt: de Haringvlietbrug. Deze 1000 meterlange brug is het begin van de Volkerakdam en is voor veel mensen vooral bekend als de (auto)verbinding tussen de Hoekse Waard en het eiland Goerree Overflakkee. Als je de brug, en vooral de wind daar, hebt getrotseerd, kun je even uitrusten in Willemstad. In dit vestingstadje wandel je over de oude stadswallen verder naar het zuiden. Daarna kom je nog langs Fort de Hel, wat in 1811 door de Fransen is gebouwd. Vervolgens ga je verder door de polder tot je de Dintel oversteekt en dan ben je in Dinteloord.

Etappe 13: Steenbergen – Bergen op Zoom (18,3 km)

In de afsluitende etappe van het Floris V-pad word je nog getrakteerd op een afwisselend landschap. Dat komt door de Brabantse Wal, ook wel de ‘zoom’ genoemd, die tot aan de Belgische grens voor wat glooiing zorgt. Het zijn geen indrukwekkende hoogtemeters, maar je loopt toch van -5 meter NAP naar + 22 meter NAP. Het zandplateau begint vanaf Welberg. Daar kom je eerst door het Oudlands bos waar je zowel afwisselend door loofbos en weiland loopt. Ze noemen het hier ook wel ‘Slingerbos’. Je eindigt de dag en het Floris V-pad op landgoed Zoomland met statige beukenlanen. Dat is net buiten Bergen op Zoom, maar vanaf daar loop je zo deze Brabantse stad in om bij te tanken of de trein naar huis te nemen.

Het Floris V-pad: dé vijf hoogtepunten; Bergen op Zoom
Bergen op Zoom (Foto © Rini Kools / Shutterstock.com)

Meer informatie over deze route

Ga voor alle informatie over deze route naar Wandelnet. Daar vind je routebeschrijvingen, .gpx-bestanden en laatste routewijzingen.

 

 

Ga naar de route