Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Groene Hartpad: een Streekpad vol hoogtepunten

Gebied / Regio
Woerden
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
202km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Wie denkt dat de Randstad alleen maar bestaat uit steden, wegen en geen natuur komt bedrogen uit. Wij nemen je mee langs de hoogtepunten van het Streekpad Groene Hartpad, waarbij je verrast wordt door de oase van rust, historische stadjes en de weidse polders.

Startpunt
Naam
Station Woerden
Straat
Stationsplein 5
Postcode
3445 AA
Plaats
Woerden
Groene Hartpad; een Streekpad vol hoogtepunten; Landschap Aarlanderveen
Omgeving Aarlanderveen. (Foto: © Shutterstock)

Het Groene Hartpad van Nivon is een Streekpad van 202 kilometer verdeeld over 11 afwisselende etappes, die twee kanten op te volgen is. Sinds september 2023 is Woerden, als hoofdstad van het Groene Hart, het start- en eindpunt geworden. In het park naast het station staat een onmiskenbaar bankje dat het officiële startpunt is van deze rondwandeling. Wij tippen je alvast drie hoogtepunten (wandeletappes) die je niet wilt missen en geven je wat meer informatie over de route. 

Groene Hartpad, een oase van rust

De wandelroute omvat een weids polderlandschap met verrassingen en ligt midden in de Randstad, omgeven door grote steden en kleine dorpjes. Je kunt een oase van rust verwachten. Wandel over kerkpaden en jaagpaden, door polders en langs kronkelende riviertjes. Geniet van het weidse uitzicht over de veenplassen en het weidegebied, maar vergeet ook vooral niet om even stil te staan in de historische steden en idyllische dorpjes. Stap in de voetsporen van boeren, handelaren, edelmannen en soldaten! 

Groene Hartpad etappe 1: Woerden – IJsselstein (22 km)

We starten meteen goed! Deze etappe voert langs de rijke historie en welvaart in het Groene Hart. Van kastelen en buitenverblijven, via de trekvaarten naar de veiligheid van de vestingsteden. 
Woerden dateert al uit de tijd van de Romeinen en fungeerde als legerplaats langs de noordgrens van het Romeinse Rijk. Met haar ligging was Woerden een belangrijke strategische plek en werd vanaf de 12e eeuw steeds meer versterkt. Het maakte deel uit van een verdedigingswerk om de bisschop van Utrecht te beschermen tegen de Hollandse graven. Het vestingstadje verkreeg in 1372 stadsrechten. Onder de vele monumenten bevindt zich ook het middeleeuwse Kasteel Woerden, dat een bezoekje waard is. 

Groene Hartpad; Een Streekpad vol hoogtepunten; Kasteel Woerden
Kasteel Woerden. (Foto: © Shutterstock)

Als je Woerden achter je hebt gelaten kom je al snel landgoed Huis te Linschoten op je pad tegen. Het is qua oppervlakte het grootste landgoed van de Randstad. De tocht gaat via de Montfoortse vaart verder naar Montfoort, waar je via de draaibrug en de middeleeuwse poort het vestingstadje binnenkomt. Via de Hollandsche IJssel kom je op het eindpunt van deze etappe in IJsselstein aan.

Onze blogger Sanne Bloem dacht dat ze etappe 2 van het Groene Hartpad liep, maar belandde op op etappe 1. Lees over haar wandelavontuur op deze pagina.

Groene Hartpad; Een streekpad vol hoogtepunten; Omgeving Hitland
Meer in Hitland, Zuid-Holland. (Foto: © Shutterstock)

Groene Hartpad etappe 4: Oudekerk a/d IJssel – Rotterdam (15,8 km)

Je zou er bijna geen erg in hebben dat je de stad Rotterdam inloopt. De route is opvallend groen en waterrijk. Vanuit Oudekerk a/d IJssel steek je met het veer de Hollandsche IJssel over. Deze rivier bracht niet alleen welvaart, maar ook angst en verlies in de vorm van dijkdoorbraken en overstromingen. De knuppelpaadjes door het waterrijke Hitland voeren je via het ingepolderde Schollebos naar het Kralingse Bos. 

Het Kralingse Bos is een aangelegd stadspark, waarvan de eerste ideeën teruggaan tot 1921, maar de officiële opening pas in 1953 plaatsvond. De Tweede Wereldoorlog en de enorme vernieling van Rotterdam zorgde voor vertraging. Sporen van de oorlog zijn nog steeds terug te vinden. De eilandjes aan de zuidkant van de plas bestaan uit het puin van het platgebombardeerde centrum van de stad.  
Etappe 4 gaat door een gebied waar de strijd tegen water door de eeuwen heen kenmerkend is geweest. En hoe dicht je ook bij de stad bent, de vogelaar zal tijdens deze etappe veel plezier beleven. 

Groene Hartpad etappe 10: Alphen a/d Rijn – Woerdense Verlaat (20,6 km)

Deze etappe kenmerkt zich door het typische schilderachtige Hollandse landschap met haar molens, plassen en vele vogels. Vanaf boerenlandpaden heb je een prachtig zicht op de molenviergang Aarlanderveen. Deze vier molens zijn uniek in de wereld en vormen de enige molengang die een polder bemaalt.  

Groene Hartpad; een Streekpad vol hoogtepunten; Molen Woerden
Draaimolen in Woerdens Verlaat. (Foto: © Daan Kloeg, Shutterstock)

De Nieuwkoopse Plassen zullen vooral de natuur- en vogelliefhebber bekoren. De plassen zijn ontstaan door de grootschalige veenwinning. Via het Meijepad steek je de plassen over en loop je recht naar Pietje Potlood, de oude watertoren van Meije. Vanaf hier volg je het kronkelende gelijknamige riviertje de Meije, dat vroeger dienst deed als rivier om veen af te voeren. Neem in natuurgebied Lusthof de Haeck zeker even de tijd om even van de route af te wijken en het lusthof te verkennen. De etappe eindigt in Woerdens Verlaat. 

Meer informatie over de route

  • Alle etappes van het Groene Hartpad zijn gebundeld in een wandelgids van Nivon, die via deze link te bestellen is. 
  • In de wandelgids vind je niet alleen alle etappes, maar ook extra rondwandelingen van ca. 15 kilometer, reis- en verblijftips, bezienswaardigheden en achtergrondinformatie. 
  • De digitale route in de vorm van .gpx staat op de website van Nivon.   
  • Je kunt een vrijwillige bijdrage doneren, waarmee het onderhoud van de routes, de bewegwijzering en een up-to-date .gpx gegarandeerd kunnen worden. 
  • Honden zijn welkom op het Groene Hartpad. Sommige stukken zijn verboden voor honden, maar daar is een alternatieve route aangegeven in het veld. In het boekje is het duidelijk aangegeven op de kaart; in de routebeschrijving ook. Wel handig om het boekje bij je te hebben als je met een hond gaat lopen, want in de GPX en op de online kaart vind je geen alternatieve routes. 

Nivon 100 jaar

Nivon beheert maar liefst vijf LAW’s en zeven streekpaden en meer dan 300 vrijwilligers verbonden aan Nivon zorgen ervoor dat deze wandelpaden goed onderhouden worden. In 2024 bestaat Nivon 100 jaar. Daarom zetten wij in dit jubileumjaar diverse wandelroutes van Nivon in het zonnetje. Op deze pagina vind je alle activiteiten in het jubileumjaar. 

Bekijk meer wandelpaden van Nivon