Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Grensoverschrijdend wandelen door de Historische Driehoek van Eurode

Een abdij, een burcht, een 900 jaar oude watermolen: in de Historische Driehoek van Eurode bij Kerkrade, stap je zo het verleden in. Bovendien wandel je kilometers lang op de oevers van een beek. Wandel.nl licht dit relatief onbekende gebied voor je uit.

Header | Grensoverschrijdend wandelen door de Historische Driehoek van Eurode

De omgeving van het Limburgse Kerkrade stond vroeger bekend als het Land van Rode. Ook de Duitse plaats Herzogenrath was onderdeel van dit gebied. Deze streek heet tegenwoordig de Historische Driehoek van Eurode. In deze omgeving kun je wandelen langs tastbare overblijfselen uit een ver verleden, zoals een burcht en abdij en een 900 jaar oude watermolen. Er gaan maar liefst elf wandelroutes door deze relatief onbekende Nederlands-Duitse streek. Hier lichten we een aantal hoogtepunten langs deze routes voor je uit.

IJsvogels in het Wormdal

Bij Kerkrade stroomt de beek de Worm. Vroeger werden de oevers gebruikt voor de landbouw, tegenwoordig zijn er graslanden, grindbanken en bossen met schietwilgen en zwarte elsen. In de buitenbochten van de beek zijn steile oeverranden. Dit is het ideale leefgebied van de ijsvogel. Zie je een blauwe flits boven het water? Dan zie je een ijsvogel die naar een vis duikt. Ook andere vogels hebben de omgeving van de beek uitgekozen als leefgebied, zoals de waterral en steltlopers. Je kunt in het Wormdal prachtig wandelen. De Wurmtal Route van 6 of 9 kilometer gaat over de oevers van de Worm.

Afbeelding 1 | Grensoverschrijdend wandelen door de Historische Driehoek van Eurode
Een ijsvogel

Abdij Rolduc: bezoek van de bokkenrijders

De geschiedenis van Abdij Rolduc gaat terug tot de twaalfde eeuw. In eerste instantie was de abdij slechts een eenvoudig onderkomen met een kapelletje. In de eeuwen die volgden, werd de abdij het grootste abdij-complex van de Benelux.

Aan het einde van de middeleeuwen raakte de abdij in verval. Dankzij de inkomsten uit kolenmijnen braken er vanaf de zeventiende eeuw weer betere tijden voor de abdij aan. Tegenwoordig is Rolduc het grootste rijksmonument van Nederland en heeft het verschillende functies, zoals hotel en conferentieoord.

Vanaf de abdij start onder meer de Bokkenrijdersroute van 5,5 kilometer. Volgens oude verhalen waren de bokkenrijders geesten die ’s nachts op bokken door de lucht reden. In de achttiende eeuw maakten bendes van dieven handig van deze oude volksverhalen gebruik. Deze Bokkenrijders zouden ’s nachts op rooftocht door het zuiden van het land gaan. Ze zouden ook Adbij Rolduc hebben bezocht. Je wandelt op deze route onder meer langs het voormalig huis van de leider van de Bokkenrijders.  

Afbeelding 2 | Grensoverschrijdend wandelen door de Historische Driehoek van Eurode
Kasteel Erenstein

Anstelvallei: hellingbossen en een stuwmeer

In de Anstelvallei vind je een gevarieerd landschap van hellingbossen, stuwmeer De Cranenweyer en een beek. In het stuwmeer ligt een eilandje waar veel aalscholvers broeden. Langs het meer gaat onder meer de Cranenweyer Route van 10 kilometer. In de Anstervallei ligt het veertiende-eeuwse Kasteel Erenstein.

Het kasteel stond op een strategische plek, want hier was vroeger de handelsroute tussen Keulen en Brugge. Bij de brug over de Anstelerbeek kon de eerste bewoner van het kasteel, Adam van Ederen, tol heffen. In de kasteeltuin staat het beeld van Gabriël Guprello, een Vlaamse beeldhouwer die in de achttiende eeuw in het kasteel woonde. Een wandelroute die onder meer langs het kasteel gaat, draagt de naam van deze kunstenaar. De Guprello Route is 9 (de lange variant) of 6 kilometer (de korte versie).

De 900 jaar oude Baalsbruggermolen

Langs de beek de Worm werd 900 jaar geleden een watermolen gebouwd. Deze hoorde bij de abdij. Waterkracht was in die tijd een belangrijke energiebron om onder meer graan te vermalen. De oude molen was een voorloper van de watermolen die je nu nog kunt zien.

In de zeventiende eeuw besloot de abdij een nieuwe molen te bouwen, omdat de oude molen een ruïne was geworden. Boeren in de omgeving werden door de graaf van Burg Rode gedwongen om hun graan in de molen te laten malen. De molen kreeg daarom ook wel de naam ‘dwangmolen’.  Langs de molen gaat de Graaf Saffenberg route. Er is een lange (14 km.) en een korte variant (9 km.)

Afbeelding 3 | Grensoverschrijdend wandelen door de Historische Driehoek van Eurode
De Baalsbruggermolen
Afbeelding 4 | Grensoverschrijdend wandelen door de Historische Driehoek van Eurode
Burg Rode, foto: Wikimedia - Romaine

Martelwerktuigen in Burg Rode

Burg Rode lag aan de handelsroute van Keulen naar Antwerpen. Al in de twaalfde eeuw wordt er in geschriften van de abdij over deze burcht gesproken. In de achttiende eeuw werd de burcht gebruikt als gevangenis voor Bokkenrijders. In de burcht zijn nog de martelwerktuigen waarmee de Bokkenrijders tot bekentenissen werden gedwongen. Langs Burg Rode gaat onder meer de Eurode Route van 13 of 7 kilometer.

 

Wandelgids met 11 routes

Er zijn in totaal elf wandelroutes die je door het gebied tussen Kerkrade en Herzogenrath brengen. De gids met daarin de routebeschrijvingen is verkrijgbaar bij VVV’s in de regio van Kerkrade, maar je kunt de routes ook downloaden op deze pagina.