Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Sfeervolle grachtenwandelingen

In Nederland zijn we trots op onze grachten. Langs deze waterwegen kun je de oude binnensteden van bijvoorbeeld Amsterdam, Heusden en Utrecht heel goed te voet ontdekken. De verlichte kades zorgen voor warmte en sfeer tijdens je wandeling. Bekijk nu onze acht wandeltips langs de mooiste grachten.

afbeelding van een Amsterdamse gracht in de schemering.
Amsterdam. (Foto: © Shutterstock)

Sinds mensenheugenis graven we in Nederland grachten en kanalen uit voor het transport van bijvoorbeeld handelsgoederen en voor afwatering of riolering. Het is een gek idee, maar sommige oude steden waren simpelweg verdronken zonder het bestaan van hun grachten. Bovendien hadden de grachten ooit een belangrijke rol bij de verdediging van de stad.

afbeelding van de kerk in Leeuwarden gelegen aan de gracht.
Leeuwarden (Foto: © Shutterstock)

Grachten of kanalen

Zijn het nu grachten of kanalen? Het is net waar je bent, want in Venetië noemen ze hun grachten bijvoorbeeld kanalen en in het Engels wordt de term ‘canals’ gebruikt. Verwarrend! Kortweg zit het zo: kanalen zijn meestal in gebruik voor de scheepvaart over langere afstanden en grachten zie je vooral binnen de stadsmuren en rondom kastelen. Het zijn allebei aangelegde waterwegen, dus niet natuurlijk ontstaan zoals een rivier.

Warmte en sfeer

Inmiddels zijn een heleboel grachten gedempt, omdat ze hun functie hebben verloren. Daar waar ze het straatbeeld nog sieren, genieten we nog altijd van de vaarmogelijkheden en kun je er op een dagje uit natuurlijk heerlijk over dobberen of genieten van een terrasje aan de waterkant. Het kabbelende water geeft sfeer aan een stadscentrum én aan je wandeling. Daarom hebben we een aantal mooie grachtenwandelingen voor je verzameld!

afbeelding van een sfeervol verlichte brug en gracht in Leiden in de avond.
Leiden. (Foto: © Shutterstock)
Het kabbelende water geeft sfeer aan een stadscentrum én aan je wandeling
afbeelding van een sfeervol verlichte brug en gracht in Amsterdam in de avond.
Amsterdam (Foto: © Shutterstock)

Rondje Amsterdamse grachtengordel

Zeg je grachten dan denk je natuurlijk gelijk aan Amsterdam. Met ruim 100 kilometer aan grachten is onze hoofdstad dé grachtenstad van Nederland. Het schijnt dat Amsterdam zelfs meer grachten telt dan Venetië en meer bruggen dan Parijs. De oude straten en bruggetjes zijn van oudsher rondom deze kanaaltjes aangelegd. Langs deze ‘grachtengordel’ kun je een mooie stadswandeling maken. Onderweg ontdek je langs de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht ruim 400 jaar cultureel erfgoed. Je krijgt de belangrijkste hoogtepunten van de grachten te zien, zoals de Gouden Bocht, het Aalmoezeniersweeshuis en de Magere Brug over de Amstel.

Bekijk de route

Verrassend Groningen

In deze verrassende stad vol leuke cafés en winkeltjes kun je ook gezellig langs het water lopen. Deze route va 6,5 kilometer begint bij het station waar je gelijk al het Verbindingskanaal oversteekt naar het Groninger Museum. Verderop kom je langs de gracht, die later over gaat in de Kleine der A. Ook het water van het Lopende Diep en het Schuitendiep pak je mee tijdens deze route.

Bekijk de route
afbeelding van een gracht met bomen en een kerk.
Groningen. (Foto: © Shutterstock, WutMoppie)
afbeelding van een oude brug over de gracht in Haarlem.
Haarlem. (Foto: © Shutterstock)

Haarlems glorie

Vind je Amsterdam te druk? Dan is Haarlem een goed en vooral gemoedelijker alternatief. Deze stad heeft ook een rijke historie en daardoor ook veel bezienswaardigheden zoals smalle steegjes, hofjes en water om langs te lopen. Zo kun je langs het Spaarne wandelen tot aan de Klopperssingel, verder over de Kinderhuissingel en weer terug langs de Nieuwe Gracht. In Haarlem kun je in ieder geval eindeloos struinen en heb je ook genoeg plekken om even te stoppen. Deze wandelroute langs alle hotspots is een aanrader.

Bekijk de route

Langs de Utrechtse werven

Utrecht staat ook bekend om de grachten die door de stad lopen. Extra bijzonder in de Domstad zijn de werven en werfkelders langs dit water. In de middeleeuwen werden deze gebruikt als opslag voor allerlei handelswaren. Tijdens deze wandeling van 2,6 kilometer zie je Utrecht van een hele andere kant: je komt langs de Domtoren, de Oudegracht, het Stadhuis, de Winkel van Sinkel, en het statige grachtenpand de Truttige Tuyl. Het startpunt van deze wandelroute is bij het VVV Utrecht op de het Domplein.

Bekijk de route
afbeelding van een Utrechtse gracht met een bootje en de Domkerk
Utrecht. (Foto: © Shutterstock)
afbeelding van een gracht in Delft
Delft. (Foto: © Shutterstock)

Rondje Delftse waterwegen

De monumentale binnenstad van Delft wordt gekenmerkt door een netwerk van grachten, dat ook afsluitbaar is om de stad te beschermen tegen wateroverlast. Tijdens deze route van 2,5 kilometer, kom je langs deze waterwegen zoals Jacob en Nicolaes Kruikius het op een kaart in 1712 tekenden in opdracht van de hoogheemraden van Delfland. Je begint bij het Gemeenlandshuis 'het Huyterhuis’ en krijgt vervolgens een mooi inkijkje in het Delflandse watersysteem. Je komt bijvoorbeeld ook langs sluizen en een gemaal dat in een brughoofd bij de Voldersgracht is verwerkt. De route eindigt bij het IHE waterlab waar ook een watertappunt is gemaakt om je drinkfles bij te vullen.

Bekijk de route

Grachtenwandeling Purmerend

Purmerend is misschien ook een stad die je in niet in dit rijtje had verwacht, toch heeft deze Noord-Hollandse stad nog bestaande en gedempte grachten. Tijdens deze met gele bordjes uitgezette wandeling van 3 kilometer, kom je dankzij informatiepanelen te weten dat vroeger veel meer water door Purmerend stroomde. Aan de verschillende bouwstijlen en smalle straatjes kun je zien dat de historie ook hier nog sporen heeft nagelaten. De route start en eindigt op de Beemsterburgwal.

Bekijk de route
afbeelding van een winterse gracht met sneeuw op het pad ernaast.
Purmerend. (Foto: © Ziye, Shutterstock)
afbeelding van een Leidse gracht met een rondvaartboot en terrasjes.
Leiden. (Foto: © Shutterstock, TasfotoNL)

Leidse loper

Leiden is een bruisende stad waar oud en nieuw door elkaar komen. De Leidse Loper is de perfecte wandeling om deze Zuid-Hollandse stad helemaal te ontdekken. Je krijgt onderweg allerlei bijzondere monumenten, bruggen en doorkijkjes te zien. Zo kom je tijdens de 8,5 kilometer lange route door de Morspoort, de Doelenpoort, Museum de Lakenhal en Molenmuseum De Valk.

Bekijk de route

Historische vestingstad Heusden

Heusden is een bijzonder klein historische stad onder de Biesbosch. Deze vestingstad is strategisch gelegen aan de Maas en was ook een van de eerste Hollandse steden die een stadsmuur kregen. De bijzondere historische sfeer kun je in Heusden nog proeven tijdens de wandeling van 5,5 kilometer. Je begint buiten Heusden, waar je mooi zicht hebt op de vestingwallen. Verderop kom je over het bekende witte ophaalbruggetje bij de haven en de mooi gerestaureerde Veerpoort. Door de smalle straatjes en de bruggetjes heb je echt het idee dat je nog even in de 17e eeuw loopt.

Bekijk de route
afbeelding van een gracht in Heusden met een molen.
Heusden. (Foto: © Shutterstock)

Wandelchallenge: 30 dagen wandelen in het #Wandelmaandje

Loop jij een keer een grachtenwandeling in het #Wandelmaandje? Dit is een nieuwe 30-dagen-wandelchallenge in de Wandel.nl-app. Doe mee en wandel elke dag 2 kilometer in jouw buurt, bijvoorbeeld in het park of aan de waterkant. Zo maak je van wandelen (weer) een gewoonte. Met de challenge kun je wandelschoenen van Hanwag winnen!

Ga naar de challenge