Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Gelderlandroute: Oude Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk

De Oude Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk uit 1915 is nieuw leven ingeblazen door wandelboswachter Ellen Luijks. Op deze pagina lees je meer over deze langeafstandswandelroute, die in de volksmond ook wel de Gelderlandroute wordt genoemd.

afbeelding van een landgoed met een waterrad in beeld.
Landgoed Hackfort in Vorden. (Foto's: © Bob Luijks)

Op deze langeafstandswandeling doorkruis je in ruim 240 kilometer de provincie Gelderland. Je kunt de provincie grofweg in drie belangrijke wandelgebieden verdelen: 1. de heuvelachtige bossen en heidevelden in de Veluwe, 2. het rivierenlandschap in de Betuwe inclusief de prachtige bloeiende boomgaarden, en 3. de streek ten oosten van de IJssel, waartoe de Achterhoek behoort en waar je veel landgoederen vindt.

Route in een nieuw jasje

Ellen Luijks, die ook blogt voor Wandel.nl, schreef er een nieuwe wandelgids over, waarin ze de historische wandeling integraal beschrijft en in een nieuw jasje giet. Je kunt naar eigen inzicht de wandeling opdelen in dagetappes van bijvoorbeeld 10 tot 40 kilometer. Volgens de opzet van de oude route uit 1915 is de route eenrichtingsverkeer. De route is niet gemarkeerd en kun je dus alleen lopen aan de hand van de beschrijving of .GPX. Op sommige plekken wordt gebruik gemaakt van het wandelknooppuntensysteem, hier wandelkeuzepunten genoemd.

afbeelding van een boerderij.
Boerderij bij Aalten.
Kasteel Vorden in een groen landschap met water.
Kasteel Vorden.

Urenlang dwalen

Ellen is helemaal vol van deze ‘afwisselende route’. “Nadat je het lommerrijke Arnhem met haar vele parken hebt verlaten, dwaal je urenlang door Nationaal Park de Veluwezoom. Heidevelden, sporen van wilde zwijnen of oog in oog staan met een roedel edelherten. Na de Veluwezoom laat de wandelaar de stuwwal achter zich en slinger de route door de IJsseluiterwaarden naar de Achterhoek. Na een warme begroeting in de Hanzestad Doesburg rijgt de route het ene na het andere landgoed in de Achterhoek aan elkaar om in Deventer of Winterswijk uit te komen. Landgoederen als Keppel, Enghuizen, Hackfort, Vorden, Ruurlo, Ampsen en vele andere passeren de revue. Aan elkaar geregen door het typische Achterhoekse coulisselandschap met weidsheid, beukenlanen, scholtenboerderijen en bosjes.”

Een lust voor de wandelschoenen

Ze vervolgt: “Ik ben zelf enorm fan van kleinschalige landschappen. Bosje hier, boerderijtje daar, een oude watermolen langs de beek, een kasteel in een mooi park. Die afwisseling is voor mij 100% genieten. Daarom ben ik ook zo blij dat ik deze Oude Bondswandelweg uit 1915 gereconstrueerd heb. Het was een lust voor de wandelschoenen.”

afbeelding van Ellen Luijks op een wiebelbrug.
Hangbrug in 't Hertenbos in Baak.

Bijzonder paadje in De Steeg

“Een bijzondere vermelding vind ik het smalle pad dat zich na de Carolinahoeve in De Steeg bevindt, in het Nationaal Park Veluwezoom. Je bent daar ver weg van de bewoonde wereld, bijna geen bereik meer op je telefoon. Het pad is smal en in de herfst bijna onzichtbaar door de bladeren. Overal zie je sporen van zwijnen, hoor je roffelende spechten en verwonder je je over de paddenstoelen. Het gevoel op dat pad was overweldigend. Alsof je net een geheimzinnig prachtig paadje hebt ontdekt dat alleen jij kent. Alleen met de natuur.”

afbeelding van de wandelgids over de Oude Bonswandeling door Gelderland.

Meer Oude Bondswandelwegen

De wandelgids ‘Te voet met boswachter Ellen, Oude Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk’ kost € 21,95 en is verkrijgbaar via wandelboswachterellen.nl of bij de boekhandel en de toeristische informatiepunten.

Ellen reconstrueerde eerder drie andere Oude Bondswandelwegen van de ANWB, die tussen 1914 en 1930 de eerste Lange Afstandswandelroutes van Nederland waren. Te weten: de Oude Bonswandelweg van Amsterdam naar Arnhem, die van Nijmegen naar Plasmolen en die door Zuid-Limburg.


Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de reconstructie van Oude Bondswandelwegen? Ga dan naar de Facebookgroep Oude Bondswandelwegen of bezoek de website van Ellen Luijks.