Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De grootste ergernissen voor wandelaars en hoe ga je hiermee om?

De meeste mensen wandelen om te genieten van de natuur, om tot rust te komen en om de gezondheid op peil te houden. Toch kan een wandeltochtje de nodige irritaties opleveren. Wat zijn de grootste irritaties van de wandelaar? En hoe kun je die omzetten in een positieve ervaring? Want uiteindelijk wil je toch genieten van je wandeling en je niet druk hoeven te maken om randzaken.

Header | /ergernissen-wandelaars

Zwerfvuil

Tegenwoordig vind je in het bos niet alleen lege blikjes en flesjes, wc-papier en snoepwikkels, ook de mondkapjes worden nog al eens achteloos op de grond geworpen. Zwerfvuil is een doorn in het oog van de natuurliefhebber en de beheerders van natuurgebieden. Je kunt je er mateloos aan ergeren en je boos maken, maar je kunt die energie ook anders besteden. Neem de volgende keer een vuilniszak mee en een prikker en verzamel het zwerfvuil wat je tegenkomt. Niet alleen voel je je een stuk beter doordat je een goede daad verricht, maar de beheerders en je medewandelaars zullen je dankbaar zijn.

Mountainbikers buiten de MTB-paden

Natuur in Nederland is schaars en we zijn met veel liefhebbers die van dit beetje natuur willen genieten. Wandelen, hardlopen, paardrijden, mountainbiken: het leidt tot kruisend verkeer in de natuurgebieden. Helemaal met de toegenomen populariteit van mountainbiken komen irritaties over en weer meer en meer voor. De afgelopen jaren zijn er kilometers aan MTB-netwerken aangelegd in bosrijke gebieden. Prachtig natuurlijk voor de mountainbiker die lekker door de bossen wil scheuren. Maar niet zo fijn als ze zich buiten de mountainbikepaden begeven en andere bosgebruikers, zoals wandelaars en ruiters, tot last zijn. Vaak rijden ze zo hard, dat het niet eens zin heeft om ze te wijzen op hun ‘foutje’. 

/ergernissen-wandelaars-mountainbikers

Toch kan een gesprek voor beide partijen een positief effect hebben. Veel mountainbikers weten namelijk niet dat ze in bepaalde gebieden enkel de mountainbikepaden mogen gebruiken en een vignet moeten hebben. Ze er op wijzen dat ze een flinke boete kunnen krijgen is vaak al genoeg voor een bedankje, waarna ze de mountainbikepaden weer opzoeken.
Wees er ook alert op dat je zelf niet op een mountainbikepad verzeild raakt als het geen gedeeld pad is. Mocht het toch gebeuren loop dan tegen de fietsrichting in zodat je de mountainbikers aan ziet komen en geef ze de ruimte om te passeren door even van het pad te stappen.
Op gedeelde paden moet je er rekening mee houden dat mountainbikers je tegemoet of in de rug kunnen rijden. Wandel op deze paden dan ook altijd achter elkaar en aan de zijkant van het pad, zodat de mountainbiker zich geen hoedje schrikt als hij of zij na een scherpe bocht vol in de remmen moet.  

/ergernissen-wandelaars-loslopende-hond

Loslopende honden

In veel bosgebieden moeten honden aangelijnd zijn. Maar deze bordjes, die vaak bij de entree van een bosgebied of parkeerplaats hangen, worden door hondeneigenaren wel eens over het hoofd gezien. Niet alleen zijn loslopende honden (vooral als ze niet onder appèl staan) een doorn in het oog van veel wandelaars, ze kunnen ook het wild verstoren. Honden hebben nu eenmaal een jachtinstinct. Met een vriendelijk woord gericht aan de eigenaar kun je hem of haar op haar verantwoordelijkheid wijzen.

 

Tegenliggers op het pad

We zijn gewend om in Nederland aan de rechterkant van de weg of een (fiets)pad te lopen. Althans, de meeste mensen. Toch zijn linkslopers niet fout. De Verkeerswet, waarin een verplichte looprichting werd bepaald, is in 1989 al afgeschaft. Als wandelaar bepaal je zelf aan welke kant van de weg je loopt, waarbij je de zo veilig mogelijke optie kiest. En dat is per situatie heel verschillend. Heb je te maken met tegemoetkomend rijdend verkeer, dan is het verstandig om tegen het verkeer in te lopen. Oftewel: het gevaar tegemoet. Je ziet het verkeer aankomen en kan daarop anticiperen door zo nodig de berm in te stappen. Als rijdend verkeer je ‘in de rug’ rijdt kun je minder goed anticiperen op het rijgedrag van andere weggebruikers.
In het bos of op verkeersluwe plekken kunnen wandelaars prima rechts lopen. Maar raak niet geïrriteerd als je toch een tegenligger op ‘jouw’ weghelft tegen komt.

Rustverstoorders

Geschreeuw, luide muziek, daar gaat je rust. Terwijl jij de stilte van de natuur opzoekt wordt die rust verstoord door mensen die juist de ruimte zoeken om herrie te maken. Muziekdragers zijn in veel natuurgebieden verboden om de rust van de dieren niet te verstoren. Tegen luide stemmen en joelende kinderen kun je echter niet veel meer doen dan accepteren en een ander pad in slaan. Vaak verdwijnen de stemmen door de vegetatie al snel en kun jij weer genieten van de rust.

Drukte op de wandelpaden

Heb je net een mooie wandeling in dat ene mooie gebied gepland, kom je aan, is de parkeerplaats afgeladen vol! Tegen de tijd dat je eindelijk een parkeerplek gevonden hebt staat je hoofd op onweer. En vervolgens kun je die gehele wandelroute ook nog eens over de hoofden lopen! Nou, dit was niet de wandeling waar je op had gehoopt. Dat kan anders. Als je rustig wilt wandelen heb je vast iets aan deze tips:

  • ga vroeg op pad (let op: tussen zonsondergang en zonsopkomst zijn veel gebieden niet toegankelijk);
  • wandel doordeweeks in plaats van in het weekend als je de mogelijkheid hebt;
  • wandel een NS-route, dan loop je niet een rondje in één gebied, maar bestrijkt je wandeling meerdere gebieden van A naar B;
  • kies vanaf een parkeerplaats een lange wandelroute. Veel mensen kiezen voor de kortere varianten. Die drukte laat je op den duur achter je.
  • Loop eens geen wandelroute, maar zwerf rond. Een beetje kennis van het gebied, een kaart of een GPS device is dan wel aan te raden.
/ergernissen-wandelaars-drukte

Met een beetje begrip over en weer en een vriendelijke groet kom je heel ver en kunnen irritaties als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zie je echter dingen die in strijd zijn met de wetgeving? Dan kun je altijd de politie of beheerder van het natuurgebied inlichten. Zij kunnen dan inzetten op extra controle en handhaving.