Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Elfstedentocht te voet: van Midlum naar Lichtaard

Wandel.nl neemt je mee langs het Elfstedenpad, de Elfstedentocht voor wandelaars. Dit keer etappe 4: Midlum - Lichtaard.

Elfstedenpad

In plaats van af te wachten tot de Elfstedentocht dan eindelijk weer een keer kan plaatsvinden, kun je ook alvast de wandelschoenen aantrekken. Sinds oktober 2017 is er namelijk het Elfstedenpad in Friesland. 

Oant Moarn

Onder de rook van Harlingen begint dit vierde deel van het Elfstedenpad in het terpdorp Midlum. Onderweg naar Wijnaldum, het volgende dorpje op de wandelroute, blijkt uit niets dat in deze omgeving vele gouden, zilveren en bronzen munten en sieraden zijn opgegraven. Even buiten het dorp staat daarom een beeld van een vergrote fibula (een mantelspeld voor vrouwen), gevonden tijdens graafwerkzaamheden en daterend uit het begin van de zevende eeuw. De wandeling gaat verder langs de eerste Buurtmolen van Nederland in Herbaijum en langs het café Oant Moarn (Tot Morgen) van weerman Piet Paulusma.

De Van Harenskerk in Sint Annaparochie
De Van Harenskerk in Sint Annaparochie, foto: Johan Vellinga

Hel van het Noorden

Dan is het tijd voor de tiende van de elf steden op deze tocht: Franeker. Bekend om het mogelijk oudste sportstadion, het oudste nog werkende planetarium van de wereld én het oudste studentencafé van Nederland. Op deze wandelroute kom je langs alle drie, plus het stadskasteel De Martenastins, waar Museum Martena gevestigd is, en oude theehuisjes die de oude binnenstad van Franeker omringen. Daarna wandel je dwars door de landerijen met suikerbieten, aardappelplanten en uien langs de nodige gehuchten en terpdorpen. De Elfstedentocht is hier nooit ver weg. Na de zware monstertocht van 1963 is het gedeelte bij de Blikvaart in terpdorp Berlikum bekend geworden onder de lugubere naam ‘Hel van het Noorden’.

ús Klazien in Oude Leije
ús Klazien in Oude Leije, foto Johan Vellinga

Ús Klazien

In het naar patroonheiligen vernoemde Sint Annaparochie staat de Van Harenskerk, waar meesterschilder Rembrandt van Rijn en diens echtgenote Saskia van Uylenburgh in 1634 trouwden. Je kunt hier een kopie van hun trouwakte bekijken. Via een oude trambaan, waarover nu een wandel- en fietspad is aangelegd, passeer je het kleine standbeeld ús Klazien (‘ons Klazien’) in Oude Leije, ter ere van de laatste Elfstedenwinnares op de schaats, Klazien Seinstra. Het vierde deel van het Elfstedenpad eindigt tenslotte in het werelderfgoedgebied van de Wadden, met als sluitstuk Hogebeintum bij Ferwert, de hoogste terp van Friesland en Nederland, via het landgoed van Harsta State naar het dorp Lichtaard.