Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Een route met verhalen - Treed in de voetsporen van ons verleden

Het Vrijheidspad is een bijzondere 11-daagse wandelestafette die van 10 tot 20 september de banden met ons verleden aanhaalt. Deze indrukwekkende route volgt de Market Garden Liberation Route, oftewel het Airbornepad van Wandelvereniging Olat, en biedt een uniek inzicht in 80 jaar vrijheid.

Vrijheidspad (10)
Indrukwekkend beeld op de John Frost Brug, Arnhem (Fotocredits: Floris Heuer Fotografie)

Gedurende de 22 etappes word je langs herdenkingsplekken en vieringen geleid, waarbij persoonlijke verhalen de impact van de oorlog tijdens en na de strijd blootleggen. Door de verhalen van degenen die deze periode hebben meegemaakt, krijg je een dieper begrip van hun ervaringen en keuzes. Ontdek alvast vijf van deze aangrijpende verhalen die je tijdens de etappes kunt tegenkomen.

Brian Horrocks

Op 16 september 1944 onthult Generaal Brian Horrocks in Leopoldsburg het plan voor Operatie Market Garden. De Britse bevelhebber is nog niet volledig hersteld van zware verwondingen opgelopen in Noord-Afrika. Horrocks verbijt de pijn. Een dag later lanceert hij zijn grondtroepen ten noorden van Leopoldsburg richting Arnhem.

Etappe: Leopoldsburg

Jan Maas

In juni 1944 landden geallieerde troepen op de Normandische kust. In rap tempo bevrijdden zij Parijs. Daarna volgden Brussel en Antwerpen. Op 11 september bereikten de Engelsen de Nederlandse grens bij Valkenswaard. In de nabij gelegen dorpen werd iedereen flink nerveus. Zoals in Borkel & Schaft waar de postbode zich haastte het goede nieuws rond te bazuinen.

Etappe: Valkenswaard

Klara Von Zitzewitz

Klara von Zitzewitz verloor haar 18-jarige zoon, Ernst-Jürgen, tijdens Operatie Market Garden. Na zijn dood bezocht Klara trouw het graf van haar zoon in Ysselsteyn. Ter nagedachtenis aan haar zoon en andere omgekomen Duitse militairen schonk ze in 1959 de grootste klok van het carillon. Via een inzamelingsactie werd het klokkenspel uitgebreid tot 25 klokken.

Etappe: Ysselsteyn

Jenny van Dinter

Jenny van Dinter (19-04-1934), en haar gezin woonden vlakbij de Rijn toen de Slag om Arnhem begon. Een brand verwoestte het huis en het gezin, bestaande uit 3 meisjes, vader en moeder, vluchtte. Maanden van onzekerheid, honger en angst. Jenny schreef haar verhaal op en vertelde het voor dit project.

Etappe: Arnhem

Gerrit van Eck

De 89-jarige Gerrit van Eck woonde tijdens de oorlog en bevrijding op ’t Eind 10 met zijn ouders en twee broers. Gerrit was de middelste van het gezin Van Eck. Tijdens de bevrijding was Gerrit 14 jaar en hij kan zich er nog veel van herinneren, vooral het bombardement en de landing van de parachutisten op 17 september 1944.

Etappe: Son

Vrijheidspad (4)

Deelnemen aan het Vrijheidspad

Het Vrijheidspad loop door de provincies Limburg (zowel Nederland als België), Noord-Brabant en Gelderland en vindt plaats van 10 tot en met 20 september. Je kunt kiezen om één of meerdere etappes te wandelen en zo deze unieke reis te ervaren. Wandel jij ook mee? 

Klik hier voor meer informatie over de etappes