Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Dutch Mountain Trail: ‘de enige bergwandeltocht’ in Nederland

De Dutch Mountain Trail kan concurreren met een serieuze bergwandeltocht in het buitenland. Je krijgt maar liefst zeven Nederlandse bergtoppen en spectaculaire vergezichten voorgeschoteld over 101 kilometer. Wat zijn de hoogtepunten van deze heuvelrijke route?

Header | /dutch-mountain-trail (1)

De Dutch Mountain Trail was een van de genomineerden voor de titel ‘Wandelroute van het jaar 2022’ in de Benelux. Deze wandelroute staat bekend als de enige bergwandeltocht in Nederland en is uitgezet ter gelegenheid van het Dutch Mountain Film Festival. Het DMFF is een meerdaags filmfestival dat in teken staat van berglandschappen, bergsport en bergculturen. Documentaires, speelfilms, maar ook lezingen, workshops, tentoonstellingen en sportieve activiteiten vullen het programma van dit jaarlijkse event.

Seven Summits

De Seven Summits, de hoogste bergtop van elk continent, zijn een begrip onder de bergsporter. En met Zuid-Limburg als decor voor het DMFF, werd in 2019 de Nederlandse variant van de Seven Summits bedacht: zeven rondwandelingen die de hoogste toppen van Zuid-Limburg aandoen.

Een jaar later volgde de aaneenschakeling van deze wandelingen in de Dutch Mountain Trail. Je doet zeven ‘summits’ aan, klimt en daalt 1500 meter en dat in een prachtige tocht die via het grensgebied loopt van Kerkrade naar Maastricht. De Dutch Mountain Trail beslaat 101 kilometer en is verdeeld in vier etappes. Verwacht prachtige vergezichten, steile klimpartijen, snelstromende beken, rotswanden en (Alpen)weides. Je waant je in de bergen tijdens de zwaarste wandeltocht van Nederland.

De Dutch Mountain Trail gaat over zeven toppen in Zuid-Limburg
Op de Dutch Mountain Trail, foto: Sanne Heymann

Sporen van oorlog, etappe 1 Kerkrade - Vaals

Nadat je Kerkrade achter je hebt gelaten, wandel je de Duitse grens over. Hier tref je nog vele sporen uit de Tweede Wereldoorlog. Betonnen tankversperringen, de zogenaamde haaientanden, en bunkers zijn onderdelen van de Siegfriedlinie - een verdedigingslijn van ruim 600 kilometer die langs de Duitse grens loopt van Kleef tot aan het Zwitserse Basel en in opdracht van Hitler werd opgeworpen. De Schneeberg, de tweede summit, was een belangrijk strategisch uitzichtpunt in WOII.

De heuvels in Zuid-Limburg
De heuvels in Zuid-Limburg, foto: Sanne Heymann

Meanderen langs de Geul, etappe 2 Vaals – Gulpen

In deze etappe wisselen bossen en glooiende weilanden elkaar af. Gek genoeg is de Vaalserberg, de hoogste summit, niet meegerekend in deze Seven Summits, maar als bonus mag hij natuurlijk niet ontbreken. Via het Vijlenerbos, idyllische dorpjes met eeuwenoude gebouwen in de typische bouwstijl en Alpenweides wacht je een pittige klim naar de top van het Eyserbos.

Glibberend over de grens, etappe 3 Gulpen – Noorbeek

De etappe gaat vanuit Gulpen zuidwaarts en slingert zich eerst door het Geuldal en vervolgens langs en over de Belgische grens. Wie hier in een nat seizoen wandelt, ontkomt niet aan een glijpartij. De zogenaamde pratsj hoort nu eenmaal bij Limburg en de Dutch Mountain Trail. Blubber, modder, drab, het fijne löss zorgen ervoor dat water in de grond vastgehouden wordt. Heb je moeite om op de been te blijven op een glibberige ondergrond? Neem dan je wandelstokken mee of loop de Dutch Mountain Trail in een droge periode.

Terug naar het Krijt, etappe 4 Noorbeek - Maastricht

In de laatste etappe beklim je de laatste top, d’n Observant, welke een prachtig uitzicht biedt over Maastricht, de Maas en het Albertkanaal. D’n Observant is een niet-natuurlijke berg en bestaat uit de deklagen uit de ENCI-groeve en is in de jaren vijftig beplant. De weg naar deze top is steil en de mergelwanden die je onderweg tegenkomt herbergen 150 kilometer aan gangen. Het is een overblijfsel uit de tijd dat er mergel gewonnen werd uit de Sint Pietersberg.

De route verder volgend, loop je door de voormalige mergelgroeve van de ENCI, waar je miljoenen jaren terug gaat in de tijd. De mergelafzetting is grotendeels afgegraven en heeft haar geheimen prijsgegeven in de vorm van ontelbare fossielen van zeedieren en zelfs Mosasaurussen. In 2019 werd de productie van de ENCI-groeve definitief stilgezet. Sindsdien krijgt de natuur de kans om zich te ontwikkelen.

De ENCI-groeve bij Maastricht
De ENCI-groeve bij Maastricht, foto: R. de Bruijn_Photography / Shutterstock.com

Praktische informatie over de route

  • Lengte: 101 kilometer
  • Etappes: 4 dagetappes, maar je kunt de etappes ook inkorten en de route in meerdere dagen lopen.
  • Startpunt: NS-Station Eygelshoven in Kerkrade.
  • Eindpunt: Maastricht Centraal Station.
  • Markering: De route is niet gemarkeerd.
  • Route: Een routegids is verkrijgbaar via de Visit Zuid-Limburg Shops en Servicepunten. De route is ook in .gpx en .pdf te downloaden.
Meer informatie