Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Drenthepad: een Streekpad vol hoogtepunten

Gebied / Regio
Beilen
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
328km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Maak kennis met de oudste LAW van Nederland: het Drenthepad. Deze wandelroute biedt een mix van natuur, cultuur en historie. Wandel.nl neemt je mee over de hoogtepunten van dit Streekpad dat start en eindigt in Beilen.

Startpunt
Naam
Station Beilen
Straat
Stationslaan 9
Postcode
9411 PS
Plaats
Beilen
Drenthepad een streekpad vol hoogtepunten
Markering Drenthepad (Foto: © Shutterstock, Ronald Wilfred Jansen)

In 1973 legde Nivon de basis voor het lange afstandswandelen in Nederland, naar voorbeeld in andere Europese landen. De eerste LAW die destijds in het leven werd geroepen is het Drenthepad. Het Drenthepad is een Streekpad van 328 kilometer en start en eindigt officieel in Beilen. Maar omdat het een rondwandeling betreft, kun je feitelijk overal beginnen en de route zowel links- als rechtsom wandelen. 

Drenthepad: wandelen door drie Nationale Parken

De 18 etappes voeren je langs de mooiste plekjes van Drenthe en doen de drie Nationaal Parken het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa en geopark de Hondsrug aan. Je maakt kennis met het unieke Drentse landschap: van esdorpen, hunebedden en vele grafheuvels, tot de indrukwekkende natuur met meanderende riviertjes, bossen, stuifzanden, heidevelden en veengebieden. Hieronder lichten we drie hoogtepunten van het Streekpad uit. Dit zijn etappes die ook prima als losse wandeling te lopen zijn. 

Drenthepad een streekpad vol hoogtepunten; Pinetum
Bomen in Pinetum Drenthe. (Foto: © Shutterstock)
Drenthepad: een streekpad vol hoogtepunten; heideveld
Heideveld in Drenthe. (Foto: © Shutterstock)

Drenthepad etappe 1: Beilen – Ruinen (20,1 km)

Vanaf het startpunt van dit Streekpad in Beilen, wandel je meteen de natuur in. Allereerst het Terhorsterzand, met haar zandpaden, heide en vennen. Als je vervolgens de A28 bent overgestoken, stap je Nationaal Park Dwingelderveld in. Met de gevarieerde bossen, zandpaden en glooiende heidevelden een prachtig gebied om rustig aan door heen te wandelen en van je dag te genieten. Ontdek grafheuvels in het landschap, neem een kijkje bij de schaapskooi en maak kennis met het grootste natte heideveld van Nederland. 

Drenthepad etappe 10: Zuidlaren – Gieten (18 km)

Deze etappe staat bol van de historie en laat je kennis maken met Nationaal Park Drentsche Aa. Vanuit Zuidlaren wandel je door een gebied dat bekend staat als het ‘Pompeï van Drenthe’. In het Strubben Kniphorstbosch vind je tientallen grafheuvels, eeuwenoude karrensporen, hunebedden en kraters uit de Tweede Wereldoorlog. Dit gebied is dan ook het enige Nederlandse Archeologische Rijksmonument.

Via het pittoreske Anloo, waar de Magnuskerk een bezoekje waard is, kom je bij het Pinetum Ter Borgh. Dit bos omvat meer dan 400 soorten naaldbomen en werd in 1954 door de houthandelaar Everts aangelegd. Het bos staat ook wel bekend als het Evertsbos. Laat je vooral verrassen door de verschillende scharkeringen groen van de vele soorten naaldbomen. 

Drenthepad een streekpad vol hoogtepunten; hunebedden
Hunebedden op Drenthepad. (Foto: © Shutterstock)

Drenthepad etappe 16: Westerbork – Elp (14,9 km)

De wandeling start vanaf de brink in het dorp Westerbork. Al snel laat je dit pittoreske dorpje achter je en wandel je door het typische Drentse landschap met velden vol bloemen, omzoomd door bos. De uitgestrekte velden doen bijna on-Nederlands aan. De rust en stilte voeren je terug in de tijd. Helemaal als museumdorp Orvelte nadert, dat dateert uit de 11e tot 13e eeuw.

Door menigeen geroemd als mooiste dorp van Nederland ga je hier 100 jaar terug in de tijd. De folklore wordt hier in leven gehouden en oude ambachten worden hier nog uitgeoefend. In de rietgedekte Saksische boerderijen tref je de smid, klompenmaker en glasblazer aan. Meer informatie over Orvelte en de bezienswaardigheden vind je hier
. Houd rekening met drukte in het dorp, vooral tijdens evenementen. 
Na Orvelte neemt de rust het weer over en kun je je vergapen aan vergezichten, heidevelden en mogelijk natte voeten.

Let op: het gebied rondom de Elperstroom, na Orvelte, kan gedurende het gehele jaar erg nat zijn. Hierdoor is de route gewijzigd, maar zul je tevens zelf ter plekke moeten bepalen of een stukje omlopen noodzakelijk is.

Drenthepad een streekpad vol hoogtepunten; boerderij
Orvelte in Drenthe (Foto: © Shutterstock)

Meer informatie over de route

  • Alle etappes van het Drenthepad zijn gebundeld in een wandelgids van Nivon, die via deze link te bestellen is.  
  • De digitale route in de vorm van .gpx staat op de website van Nivon 
  • Je kunt een vrijwillige bijdrage doneren, waarmee het onderhoud van de routes, de bewegwijzering en een up-to-date GPX gegarandeerd kunnen worden.
Download de wandelroute

Nivon 100 jaar

Nivon beheert maar liefst vijf LAW’s en zeven streekpaden en meer dan 300 vrijwilligers verbonden aan Nivon zorgen ervoor dat deze wandelpaden goed onderhouden worden. In 2024 bestaat Nivon 100 jaar. Daarom zetten wij in dit jubileumjaar diverse wandelroutes van Nivon in het zonnetje. Op deze pagina vind je alle activiteiten in het jubileumjaar.

Bekijk meer wandelpaden van Nivon