Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De Vuursche

Gebied / Regio
Utrechtse Heuvelrug
Karakteristiek
Natuur en stedelijk
Afstand
13.6km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Een heerlijke boswandeling vol afwisseling. Via een parkbos met oude beukenlanen, een koninklijk paleis en een heidegebied bereik je een knus dorp midden in het bos dat bekendstaat om zijn pannenkoeken. In het weekend is het er druk, maar doordeweeks is het rustig.

Startpunt
Naam
Station Baarn
Straat
Stationsplein 68
Postcode
7343 KM
Plaats
Baarn
Baarnse Bos Erik Tjallinks Via Flickr

Direct naast station Baarn ligt het Baarnse Bos. Waar vroeger koningin Emma slenterde, wandel je nu door een parkbos dat Staatsbosbeheer een paar jaar geleden in oude stijl heeft hersteld. Wat opvalt is vooral de statige vijver en het romantische slingerpaadje, aan weerszijden overkoepeld door lage beukenstruiken. Je loopt er als het ware door een lange, groene poort die veel schaduw geeft. Ideaal in vroeger tijden toen bruin worden taboe was en een blanke huid hét schoonheidsideaal voor vrouwen was.

De route is vrijwel helemaal onverhard, alleen het stukje langs Paleis Soestdijk gaat over het asfalt. Daar krijg je het zicht op een statig paleis voor terug. Via heidegebied De Stulp bereik de Lage Vuursche, tijd voor een pauze! Vandaar is het nog een uur lopen door het Maartensdijkse Bos naar station Hollandsche Rading.

afbeelding van vijver De Grote Kom in het Baarnse bos, met bomen op de achtergrond.
Grote Kom, Baarnse bos. (Foto: © E. Dronkert, via Flickr)

Baarnse Bos

Oorspronkelijk is het 18e-eeuwse Baarnse Bos aangelegd in de strakke, formele Franse stijl. Een eeuw later ging het parkbos op de schop, want de Engelse landschapstijl raakte in de mode; alles moest een natuurlijke indruk maken. Het landgoed kwam in 1765 in handen van de familie Oranje-Nassau. Het lag vlak bij paleis Soestdijk en de Oranjes maakten er graag een wandelingetje. Vooral koningin Emma was vaak in het bos te vinden, te voet of met haar rijtuig. In 1898 werd het Baarnse Bos opengesteld voor publiek. Staatsbosbeheer, eigenaar sinds 1981, heeft het bos een paar jaar geleden gerenoveerd en weer een koninklijke uitstraling gegeven.

De Stulp

Oorspronkelijk was De Stulp een stuifzandgebied waar de wind vrij spel had. Maar in de loop van de tijd ontkiemden er steeds meer boompjes. Eind vorige eeuw was De Stulp helemaal 'verbost'. Dat was reden voor Staatsbosbeheer om in de jaren negentig een flink aantal bomen te kappen en het gebied in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Zo ontstond de open vlakte die nu begraasd wordt door de witte Charolais-runderen. De dieren ‘maaien’ het gras weg, kunnen de taaie heidevegetatie goed verteren en voorkomen dat struiken en bomen de overhand krijgen.

Twee witte Charolais-runderen op de heide. Joeke Pieters Via Flickr
Charolais-runderen op de heide. (Foto: © Joeke Pieters via Flickr)

Kenmerken

  • Koninklijke wachtkamer Baarn
  • Obelisk
  • Paleis Soestdijk
  • De Stulp
  • Charolais runderen
  • Koos Vorrinkhuis
  • Dassen in het Maartendijkse bos
  • Zwaluwhoeve
  • Hollandse Sloot
  • Gemarkeerde route

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en/of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route