De Helmichwandelroutes: langs Achterhoekse romantiek
Bij Baak, op een steenworp afstand van Zutphen, liggen vier wandelroutes die samen de Helmichwandelroutes vormen. Wandel.nl vertelt je meer over deze afwisselende en romantische routes.
Bij Baak, op een steenworp afstand van Zutphen, liggen vier wandelroutes die samen de Helmichwandelroutes vormen. Wandel.nl vertelt je meer over deze afwisselende en romantische routes.
Een loofbos met een romantische bosvijver, een deftig landhuis, een knus kerkdorp, en dat alles omgeven door een typisch Achterhoeks coulissenlandschap. De Helmichwandelroutes brengen je vanuit het dorp naar het afwisselende buitengebied van Baak.
Startpunt van de Hemichwandelroutes is café Het Wapen van Baak, tegenover de kerk. De kortste route van 2,8 kilometer (rood gemarkeerd) gaat langs een hertenkamp en bosvijver. Aan het einde van de route kun je de gele markeringen volgen, zodat je uiteindelijk 6,8 kilometer kunt wandelen. Deze route gaat door bossen die luisteren naar namen als het Zevenmorgenbos en het Schoolbos. Je kunt via Huize Baak weer naar het startpunt lopen, maar je kunt er ook nog een extra lus aan vastknopen met de blauwe route. Je loopt dan over het Baaksche veld naar de Baakse ruïne. Plak je alle routes aan elkaar, dan heb je uiteindelijk tien kilometer gewandeld en komen alle bezienswaardigheden op je pad.
Huize Baak stamt uit de twaalfde eeuw en bestaat uit een deftig landhuis met bijgebouwen. De eerste bewoner heette Bertold van Baak. Naar deze Bertold is vermoedelijk het dorp vernoemd. Later woonden er ridders en graven van Gelre in de burcht, die ook wel een ‘havezathe’ wordt genoemd. Bij een grootscheepse verbouwing in de achttiende eeuw werd de burcht omgetoverd tot een statig landhuis. In de negentiende eeuw werd het landhuis uitgebreid. Dit was niet zonder reden: het echtpaar Helmich-van Middachten dat toen het huis bewoonde, had twaalf kinderen. Huize Baak was tot 1956 in het bezit van de familie Helmich. Nu weet je ook meteen waarom de wandelroutes de naam Helmichwandelroutes dragen. Momenteel is Huize Baak in het bezit van een internationale christelijke organisatie en heeft het tevens de functie van trouwlocatie.
Midden in een loofbos met eiken, populieren en beuken ligt een grote bosvijver. Een plek voor een mooie rustpauze tijdens je wandeling. In de vijver ligt een eilandje, dat bereikbaar is met twee bruggen. En ben je aan het wandelen met kinderen? Naast de vijver is een kabelbaan en zijn er speeltoestellen.
Overigens kun je je er als volwassene ook prima vermaken, want er is onder meer een buikspieroefenstam en er zijn hordenloophekjes. ’t Hertenbosch dankt zijn naam aan een hertenkampje, waar je verderop tijdens je wandeling langskomt.
De gele route gaat door twee bossen. In het Zevenmorgenbos bevindt zich een dassenburcht. De kans dat je de dieren te zien krijgt, is vrij klein. Wel kun je op zoek naar sporen van de das, zoals pootafdrukken of ‘mestputjes’. Dit laatste zijn kuiltjes met uitwerpselen van de das. In het Zevenmorgenbos is nog niet zo lang geleden een vijver aangelegd, waar zeker in het voorjaar veel insecten op afkomen. Het Schoolbos, genoemd naar de school die hier vroeger stond, is een populair leefgebied van de buizerd.
Voor kinderen is er ’t Hertenpad: een spannende route van ruim 2 kilometer. Deze route start net als de Helmichwandelroutes bij café het Wapen van Baak. De route is gemarkeerd met paaltjes waarop een hert is afgebeeld. Op 11 plekken langs de route kunnen kinderen de natuur beleven via opdrachten. Ook is er een blote voeten-pad en zijn er speeltoestellen langs ’t Hertenpad.
Op een steenworp afstand van Baak ligt Bronkhorst. Dit is het kleinste stadje van Nederland. Je loopt er door knusse straatjes met schattige huisjes. Leuk om nog even langs te gaan nadat je de Helmichwandelroutes hebt gelopen (en in het nostalgische Wapen van Baak met iets te eten en te drinken op adem bent gekomen).