De favoriete wandelroutes van… Antonette Spaan
Antonette Spaan van We12travel houdt van klimwandelingen en dat is terug te zien in haar top 5 van favoriete wandelroutes.
Antonette Spaan van We12travel houdt van klimwandelingen en dat is terug te zien in haar top 5 van favoriete wandelroutes.
Antonette Spaan omschrijft zichzelf als wereldreiziger, schrijver en wandelaar. Ze heeft er al heel wat trektochten op zitten als ze in 2017 haar kantoorbaan opzegt en de website www.we12travel.com (‘We want to travel’) begint. Met Wandel.nl deelt Antonette haar favoriete wandelroutes, van de Veluwe (waar ze in een hutje in het bos woont) tot De Duintoppentocht bij Schoorl.
Antonette: “Dit is waarschijnlijk de route die ik het vaakst gelopen heb in mijn leven. Ik kom van oorsprong uit Duiven bij Arnhem en we gingen op zondag altijd wandelen op ‘de Posbank’, oftewel: het Herikhuizerveld in het Nationaal Park Veluwezoom. Mijn favoriete deel van de route is wanneer je uit het bos de Posbank opklimt, steil omhoog. Eenmaal boven kun je van een prachtig panorama genieten. Wat mij betreft is dit een van de mooiste uitzichtpunten van Nederland. Met goed weer kun je tot in Duitsland kijken!”
De Kammenroute of Posbankroute (5,5 km) is populair bij wandelaars en begint bij Bezoekerscentrum Veluwezoom of het Posbank Paviljoen in Rheden.
Antonette: “Deze afwisselende wandeling in Zuid-Limburg heeft mijn hart gestolen. Je combineert het krijt van het Mergellandplateau met de glooiende Limburgse heuvels, kapelletjes, kabbelende riviertjes en elke dag opnieuw een stuk Limburgse vlaai op een fijn terras. Wanneer ik in Zuid-Limburg ben, heb ik eigenlijk altijd het gevoel dat ik in het buitenland ben. Je wisselt wat drukkere plekken, zoals Maastricht of Valkenburg, af met kleine dorpjes, waar nagenoeg niemand komt.”
Het is een van de favoriete law’s van Antonette in Nederland. Loop je het gehele Krijtlandpad uit, dan begin en eindig je in Maastricht en heb je 90 km afgelegd. Via de website van Wandelnet vind je de routebeschrijvingen van verschillende (kortere) trajecten die op dit pad liggen.
Antonette: “In de tijd dat ik geen auto had, maakte ik met regelmaat NS-wandelingen, waarbij je van station naar station loopt. De Holterberg-wandeltocht start bij station Nijverdal, vanwaar je binnen korte tijd het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug inwandelt. Heb je genoeg tijd, neem dan zeker even een kijkje bij het bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer in Nijverdal of het Natuurmuseum in Holten.”
Tijdens deze wandeling van 14 km doorkruis je de enige plaats in Nederland waar nog een behoorlijke groep korhoenders voorkomt. Je wandelt vervolgens door de Rietslenk tussen de jeneverbesstruiken door en daalt via een beukenlaan af naar het station van Holten. Hier vind je meer informatie en de routebeschrijving.
“Een van de meest verrassende gebieden in Nederland is toch wel het duingebied bij Schoorl. Omdat ik in het oosten van het land woon, kom ik niet vaak aan zee. Best jammer, want struinen door de duinen vind ik echt heerlijk. De Duintoppentocht is een 23 kilometer lange wandelroute, die je eerst door het bos voert en uiteindelijk pas door de zandduinen. Geen smalle strook, maar voor mijn gevoel echt kilometers brede duinstroken. Omdat je veelal door (mul) zand loopt, kun je op veel plekken niet echt tempo maken, waardoor je met een beetje geluk de hele dag op pad bent.”
De Duintoppentocht gaat door het natuur- en stiltegebied Schoorlse Duinen. Startpunt is Buitencentrum Schoorlse Duinen. Bij Camperduin kun je een pauze nemen voor een terrasje en bij het Klimduin staat er nog even een fijne klim op je te wachten. Op de website van Wandelnet kun je je route naar wens inkorten of in delen wandelen.
“Deze wandeling door het Rijk van Nijmegen werd mij aangeraden door de fysiotherapeut die mijn gekneusde enkel behandelde, die ik enkele maanden voor mijn trektocht naar Mount Everest Base Camp opliep bij een val van mijn fiets. Ik vond de naam niet bepaald aantrekkelijk, maar al snel werd duidelijk dat deze wandeling een heel fraaie tocht is, met héél veel hoogteverschil voor Nederlandse begrippen. Je wandelt onder meer langs de voormalige landsgrens tussen Nederland en Duitsland, diverse burchtheuvels en het brongebied van de Elzenbeek. Het gebied is tevens van groot belang geweest voor de Romeinen, wat je op veel plekken merkt, bijvoorbeeld door de restanten van een oude leemgroeve.”
Deze natuurwandelroute is voor Antonette met stip haar favoriete bergwandeling in Nederland. Dat komt ook doordat ze onderweg altijd even stopt bij Pannenkoekenhuis De Duivelsberg in Berg en Dal. Via deze link ben je helemaal voorbereid op je wandeling door het Rijk van Nijmegen.
Wat zijn jouw favoriete wandelroutes in Nederland? Laat het ons weten via redactie@wandel.nl. Zet in de onderwerpregel van je mail 'Favoriete wandelroutes'. De redactie neemt vervolgens contact met je op.