De ‘Big Five’ van Limburg: 5 uitgestrekte natuurgebieden
In de regio Noord- en Midden-Limburg vind je maar liefst 5 uitgestrekte natuurgebieden, perfect voor een mooie wandeling. Wandel.nl vertelt je meer over deze ‘Big Five’.
In de regio Noord- en Midden-Limburg vind je maar liefst 5 uitgestrekte natuurgebieden, perfect voor een mooie wandeling. Wandel.nl vertelt je meer over deze ‘Big Five’.
Tot de 'Big Five' behoren Nationale Park De Groote Peel en de Meinweg, grensoverschrijdende natuurparken Rivierpark Maasvallei en Grenspark Kempen~Broek en natuurgebied het Leudal. De wandelaar die van natuur houdt, geniet van de ultieme rust en kan hier urenlang struinen door beekdalen, langs vennen en kronkelende riviertjes. Maar ook de cultuurminnende wandelaar komt in deze parels van Limburg aan zijn trekken.
Het Nationaal Park De Groote Peel is een uitgestrekt hoogveengebied op de grens van Brabant en Limburg. Het gebied is door het vele water een van de meest vogel rijkste gebieden van West-Europa. Vergeet dus vooral je verrekijker niet mee te nemen. Tijdens het broedseizoen, 15 maart tot 15 juli, is een gedeelte van het park gesloten voor publiek. Ook leuk aan wandelen in de Peel zijn de vlonderpaden in het moerassige gebied.
In het park zijn diverse wandelroutes uitgezet, waaronder een route van 2 kilometer geschikt voor rolstoelen, buggy’s en scootmobielen met een uitkijktoren die ook toegankelijk is. Bij de parkeerplaats van het Nationaal Park is Buitencentrum de Pelen gevestigd, waar je terecht kunt voor informatie over het park, souvenirs, een hapje en een drankje. Vanaf het Buitencentrum starten ook de andere wandelroutes van 3 en 6 kilometer, aangegeven doormiddel van gekleurde paaltjes.
Met een oppervlakte van circa 1.800 ha. en voor Nederlandse begrippen uniek terrassenlandschap is Nationaal Park De Meinweg een aanrader voor je volgende wandeling. Het park maakt deel uit van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette. Er zijn verschillende gemarkeerde routes te wandelen, onder andere het Vlonderpad van 4 kilometer, ook wel het knuppelpad van Sint Ludwig genoemd. Het knuppelpad loopt door het moerasgebied van de Rode Beek. In het park zijn ook routes voor kinderwagens en rolstoelgebruikers gemarkeerd.
In dit natuurgebied zijn meer dan 750 soorten planten en bomen beschreven, en meer dan 250 paddenstoelen. Voor reptielen en amfibieën is het nationaal park een walhalla, onder andere de adder, de gladde slang en de levendbarende hagedis zijn vaste inwoners. Bij bezoekerscentrum De Boshut zijn wandelroutes te koop en is er een uitgebreide horecavoorziening aanwezig.
Het Rivierpark Maasvallei heeft een oppervlakte van ruim 640 ha. en strekt zich uit langs de Belgisch-Nederlandse grens van Maastricht tot aan het Belgische plaatsje Kessenich. In het Rivierpark Maasvallei kun je eindeloos wandelen door het typische grillige karakter en de geschiedenis van de Maas. Talloze Maasdorpen en prachtige landschappen vormen hier de basis voor heel veel wandelplezier.
In het park zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Is één dag wandelen niet genoeg, dan kun je er ook enkele dagen op uit trekken om meerdere lijn- of luswandelingen te lopen. In de grensmaas zijn meer dan voldoende eet- en drinkgelegenheden en overnachtingsplaatsen te vinden. Wil je liever zelf een wandeling uitstippelen? Aan de Nederlandse zijde van de Maas kan dat via het wandelknooppuntensysteem.
Natuurgebied Grenspark Kempen~Broek bestaat uit meerdere, aan elkaar grenzende wandelgebieden. Alle rondwandelingen in het park zijn duidelijk bewegwijzerd. De routes starten en eindigen altijd bij een parkeerplaats voorzien van een informatiebord waarop de route is uitgestippeld. Wil je een langere wandeling maken? Verschillende wandelroutes lopen een stukje met elkaar op, zodat je gemakkelijk kunt overstappen op een andere route. Alle wandelroutes zijn terug te vinden via wandelkaarten. De kaarten zijn gemakkelijk online te bestellen.
Het Leudal is een prachtig natuurgebied aan de westoever van de Maas. Het huidige landschap kent een lange ontstaansgeschiedenis. De nog zichtbare sporen gaan terug tot ver in de laatste ijstijd. Tijdens gigantische zandstormen zijn metershoge zandduinen ontstaan. Samen met diep uitgeslepen, ravijnachtige beekdalen, biedt het gebied daardoor relatief grote hoogteverschillen. Door de verschillende hoogten biedt het gebied uitdagingen voor elk type wandelaar.
In het Leudal zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes te vinden, maar je kunt ook goed je eigen wandelroutes samenstellen aan de hand van wandelknooppunten. In en rondom het natuurgebied zijn voldoende horecagelegenheden om onderweg een rustpauze in te lassen. Bij het Bezoekerscentrum Leudal kun je dagelijks terecht voor wandelkaarten, souvenirs en regio informatie.