Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Op boevenpad met de Bende van de Witte Veer

Gebied / Regio
Loon op Zand
Karakteristiek
Historie
Afstand
11km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Ga mee op boevenpad op de wandelroute 'De Bende van de Witte Veer' in de Loonse en Drunense Duinen. "De bossen aan de rand van de duinen zijn ideaal om je in te verstoppen, als je een rover bent."

Startpunt
Naam
Het Witte Kasteel
Straat
Kasteellaan 17
Postcode
5175 BC
Plaats
Loon op Zand
Het Witte Kasteel met een brug over het water.
Het Witte Kasteel.

Tekst & foto's: Eva Hopstaken

“Zou het daar bovenin zijn geweest?” vragen we onszelf hardop denkend, wenkbrauw ophalend en elkaar aankijkend af. We turen naar verschillende ruimten van het Witte Kasteel. “Is dat de plek waar Swarte Johannes, de bendeleider van de Bende van de Witte Veer een jaar gevangen zat?”

man wandelt in de natuur.

Beruchte bende

Die Swarte Johannes dat was me er eentje, als je de verhalen die over hem in de Langstraat (de verzamelnaam voor het gebied van Loon op Zand, Kaatsheuvel. Dongen, Sprang-Capelle, Waalwijk en omstreken) de ronde doen, mag geloven. Leider van een beruchte bende. Stelen van de rijken, delen met de armen. Naast zijn vaste scharrel Blommeraandje had hij in elk stadje een ander schatje. Iets wat hem duur kwam te staan.

bossen en struiken in de Loonse en Drunense Duinen.
Bos in de Loonse en Drunense Duinen.

Nevel

Achter het dichte struikgewas duikt Het Witte Kasteel op. Een plek waar de oude schurk eieren voor zijn geld koos. Op het terras van Het Koetshuis scroll ik even op mijn telefoon om de precieze feiten er nog eens op na te slaan. “Het was de schuld van Blommeraandje,” lees ik hardop voor aan mijn wandelgezelschap, “Toen Swarte Johannes hier opgesloten zat, kon niemand officieel aantonen dat hij met de bendepraktijken en plunderingen te maken had. Zijn ex-geliefde, Blommeraandje dus, pleegt verraad met alle gevolgen van dien. Door marteling onder druk gezet, bekent hij talloze misdrijven en word veroordeeld tot de strop. Volgens overleveringen liggen de resten van deze hoofdman in het Leikeven in De Moer. "En", voeg ik er met een spannende stem aan toe, "soms zie je nevelflarden rond het kasteel, de geesten van de bendeleden van weleer…."

Een toegangsbrug tot Het Witte Kasteel
Het Witte Kasteel.
meisje wandelt langs struiken.

Wat ruist er in het struikgewas?

“Wat hoor ik nou?” vraagt de jongste wandelaar van ons groepje. “Het zal wel een specht zijn,” antwoordt de een. “Of een bendelid,” grapt de ander. “Niet leuk!” klinkt het als reactie en voor alle zekerheid versnelt ze haar pas. De bossen aan de rand van de Loonse en Drunense duinen zijn ideaal om je in te verstoppen, als je een rover bent. Voor ons geven de hoge bomen heerlijk verkoeling op een warme zomerdag.

De open vlakten van het stuifzandgebied, ook wel de Brabantse Sahara genoemd, zijn prachtig. Zouden Swarte Johannes, Blommerantje, Lucretia de Heydinne, Capiteyn Alewijn Aertappel en Luytenant Peldertje dat ruim 300 jaar geleden ook gevonden hebben? Waarschijnlijk wel, maar zij hadden andere dingen dan wandelen en van de natuur genieten aan het hoofd.

wandelaars over het zand in de Loonse en Drunense Duinen.
Loonse en Drunense Duinen.
wolkenlucht en zandvlakte in de Loonse en Drunense Duinen.
Loonse en Drunense Duinen.
wandelknoppunten op een paal in het bos.

Praktische informatie

  • Volg de wandelknooppunten: 20 – 16 – 55 - 15 – 21 – 22 – 23 – 25 – 26 – 28 – 29 – 18 – 23 – 22 – 21 – 15 – 20 – 41. Je eindigt weer bij Het Witte Kasteel.
  • Vanaf het kasteel tot aan Natuurpoort van Loon wandel je voornamelijk over verharde paden. Vanaf Natuurpoort van Loon voornamelijk zandpaden/onverhard.
  • Huisdieren zijn aangelijnd toegestaan – op sommige plaatsen is er een losloopgebied.
  • Parkeren bij Het Witte Kasteel is gratis, maar kan enkel op zondag tussen 11.00 en 18.00 uur. Op zondag is het landgoed geopend van 11.00-18.00 uur. Café Het Koetshuis is op zondag ook open en heeft een fijn terras met uitzicht op het kasteel en een menukaart met diverse lekkernijen.
  • Jaarlijks wordt er bij Het Witte Kasteel een Bendefestijn gehouden, waar de bende weer even tot leven komt.
  • Meer weten over de Bende van de Witte Veer, check de onderstaande website van de gelijknamige stichting.
Lees meer over de Bende van de Witte Veer
meisje en man bij een informatiebord voor wandelaars.
zand en heide in de Loonse en Drunense Duinen.
Loonse en Drunense Duinen.