Met een virtuele pelgrim op bedevaart in Hasselt
Het Bedevaartspad is een stadswandeling in Hasselt, die je laat kennismaken met de rijke historie van deze oude Hanzestad. Met een app wijst een virtuele pelgrim je de weg.
Het Bedevaartspad is een stadswandeling in Hasselt, die je laat kennismaken met de rijke historie van deze oude Hanzestad. Met een app wijst een virtuele pelgrim je de weg.
Door: Eva Hopstaken
Hasselt was al in de 13e/14e eeuw een bekende bedevaartsplaats en is daarmee een van de oudste in Nederland. Volgens een oude legende stootte een dronkaard tegen een priester, die pardoes de heilige hosties op de grond liet vallen. Gevolg: een verschrikkelijke overstroming, die de boeken in gaat als de Marcellusvloed. Niet veel later verschijnt Maria. Ze gebiedt op de plaats van de heiligschennis een kerk te bouwen. Sindsdien gebeuren er talloze wonderen zoals verschijningen en genezingen. Hasselt wordt een heilige plek. Ook tegenwoordig weten pelgrims de weg naar Hasselt te vinden, er komen twee routes samen: het Jabikspaad uit Friesland en het Jacobspad uit Groningen. Beide routes sluiten aan op het pelgrimspad naar Santiago de Compostella in Spanje.
Op een zonnige zondag wandelen we het Bedevaartspad. Dit is niet zomaar een pad in de Hanzestad Hasselt, maar één waarop de geschiedenis tot leven komt door middel van informatiezuilen en QR-codes. Met onze virtuele pelgrim vangen we de tocht aan bij het Oude Stadhuis, gelegen op de Markt. De plek doet nu dienst als centrum voor geschiedenis, cultuur en toerisme. De expositie leert ons hoe de stad uitgroeide tot Hanzestad en bedevaartsoord.
Via de Veerpoort, onderdeel van de oude verdedigingswerken, wandelen we verder naar de plek waar een van de eerste boekdrukkers van Nederland gevestigd was. Opnieuw pakken we onze smartphone uit onze jaszak en scannen de code. We leren dat de komst van de boekdrukkunst zorgde voor snelle(re) verspreiding van informatie onder de bevolking, zoals bijvoorbeeld de Reformatie.
Ten tijde van onze pelgrim speelde de zogeheten Heilige Geestkapel een belangrijke rol. Hier werden de zieken en armen opgevangen en verzorgd, door hen die zich lieten leiden door de bijbel. Aan de oevers van de stadsgracht kan de telefoon even in de zak blijven zitten. Via een vernuftig systeem ‘pomp’ je de informatie uit een zuil. De pelgrim vertelt er zijn verhaal over het witte Mariaklooster, dat voor ons toekijkers aan de andere zijde van het water ligt. De zon betovert het bedevaartsterrein van de Heilige Stede met een schitterend licht. Hierdoor doet de plek waar talloze wonderen zouden hebben plaatsgevonden bijna magisch aan.
Ten slotte stoppen we bij de Grote of Sint Stephanuskerk die dankzij de inkomsten van de bedevaart groeide in omvang. We vragen ons af of het ‘pestpoeder’ uit de tijd van de pelgrim ook een geneeskrachtige werking heeft op de pandemie van vandaag de dag. Niet veel later staan we met een lege telefoon, maar met een hoofd vol informatie terug bij het beginpunt.