Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

9x wandelroutes mét de hond (maar ook mooi zonder)

Waar kun je mooi wandelen met je hond? Wandel.nl tipt je wandelroutes waarop honden welkom zijn. Van het strand en de duinen op de Waddeneilanden tot de heuvels en bossen in Zuid-Limburg.

Kleine hond aan de lijn

Door: Nanda Raaphorst

Uitwaaien met de hond kan op heel veel plekken in Nederland. Hieronder 9 tips voor mooie wandelroutes waarop (aangelijnde) honden welkom zijn. Met tot slot een tip die je naar nog veel meer hondenroutes voert. Fluitje van een cent, tenzij Bello niet aangelijnd wil wandelen. 

Tip 1: Gelderland - Boswachterspad Ooijpolder, 12 km

Een dijk, een rivier en vijfsterren appelgebak

Hondenbezitters mogen in de handen knijpen, zelfs in de fraaie Ooijpolder is Bello (aangelijnd) welkom. Dat is bijzonder, want in dit schilderachtige rivierenland lopen paarden en runderen vrij rond. Museum Valkhof in Nijmegen is de start van de route, die al gauw langs de oevers van de Waal voert. Leuk al die boten die traag voorbij tuffen met hoog daarboven grote groepen vogels die alle richtingen uit zwermen.

Vrij in de uiterwaarden grazen konikpaarden en Gallowayrunderen. Bij periodes van hoogwater trekken ze naar de Groenlanden verderop. Het is een ruig gebied vol struiken en met riet omzoomde kleiputten. Ook bij de Bisonbaai kun je veel grazers tegenkomen. Je wandelt hier over een landtong tussen enkele kleiputten door. Aan het eind van de Bisonbaai ligt de Erlecomse Dam, waar je kunt afslaan naar huiskamercafé Oortjeshekken. Even een kop koffie? Duizenden wandelaars, fietsers en skeeleraars gingen je voor. Dat appelgebak..! Voor de hond staat er buiten al een bak water klaar.

Meer info over deze route

Tip 2: Zuid-Limburg - Wandelroute Savelsbos, 7km

Mooi mergelland

Het heuvelachtige mergelland van Zuid-Limburg is zeker het ontdekken waard, ook met de hond. Er liggen eeuwenoude dorpen met hun eigen (hoogstam)fruitgaarden. En je vindt er het mergellandschaap, een speciaal schapenras dat hier de hellingen begraast. Wie dichter de natuur intrekt, maakt kans op ander Limburgs 'wild': een wijngaardslak, een vliegend hert of zelfs een das.

Startpunt van de route is Sint Geertruid (met kerktoren van mergelsteen) waarna je al snel in het bos uitkomt, een hellingbos met een kleine mergelgroeve. Even verderop passeer je een vuursteenmijn. Opgravingen hebben veel aan het licht gebracht over de steentijdmens, over de gereedschappen die hij gebruikte en de handel die hij dreef. Wat het nut was van de Henkeput verderop is nog steeds een raadsel. Er zijn menselijke en dierlijke botten in aangetroffen, maar ook Romeins aardewerk. Niemand weet het hoe of waarom ervan en het antwoord zal ook niet komen, want de vondsten zijn vernietigd. Onderweg naar de put heb je fraaie uitzichten over enkele cementgroeves in het Maasdal. Er ligt ook nog eeuwenoude grensboom langs je pad, voordat je via bossen, fruitgaarden en akkers weer terugkeert naar Sint Geertruid.

Meer info over deze route
Hond in het bos
Hond op het strand
Foto: Pixabay

Tip 3: Terschelling - Boswachterspad Noordsvaarder, ca. 11 km

Een walvis en zeehonden

Dit is een lekkere uitwaaiwandeling met wat stukken door mul zand en even wat meters zwoegen over de steile zeeduinen. Tip: in de periode oktober – mei is een deel van de route erg nat, vandaar de tip om laarzen of hoogsluitende wandelschoenen te dragen.
De route begint bij de veerterminal, waarvandaan je via de haven naar het strand wandelt. Je komt langs het oergezellige Strandpaviljoen ‘De Walvis’ waar vandaan je uitkijkt over het Groene Strand. Je ziet vanzelf waarom het zo heet. Een fraai deel van de wandelroute gaat over een hoge duinenrij. Makkelijk wandelen is het niet, maar wel erg mooi, vooral vanwege het uitzicht. Voor de kust liggen reusachtige zandbanken en bij laagwater heb je kans om zeehonden te zien. Een klein bol kopje? Dan is het de gewone zeehond. Het andere soort dat hier voorkomt, de grijze zeehond, is groter en heeft een spitsere snuit. Aan de andere zijde van de Noordsvaarder liggen wadplaten. Ze zijn de rust- en foerageerplekken voor de duizenden en duizenden trekvogels die de Waddenzee gebruiken als tussenstation naar hun broed- of overwinteringsplek.

Meer info over deze route
Hond met baasje in het bos

Tip 4: Gelderland - Wandelroute 't Padt van Zus, 12 km

Langs bijzonder Veluwse schatten

Niet alleen stilte, uitgestrekte bossen en heidevelden kom je tegen op deze wandelroute over de Veluwe. ’t Pad van Zus is een wandelroute die vooral vertelt over de cultuurhistorie van het gebied. Zo wandel je op de hei van Bergsham langs grafheuvels uit de bronstijd, 2000-800 voor Christus. Het hoger gelegen Bergsham was vroeger een prima uitkijkpunt, bij helder weer kon je zelfs de Zuiderzee zien liggen, vandaar die vroege bewoning. Verderop slingert het pad over de landgoederen Groot en Klein Boeschoten met als bijzonderheid een karakteristieke langgerekte schaapskooi. De kudde afwezig? Dan zijn de schapen aan het grazen op de Veluwe of in het Speulderbos. Het is een van de oudste en mooiste bossen van Nederland, met wandelpaden die langs glanzende sparren, knoestige eiken en hoge varens voeren. En dan is er ook nog Gat van Zus, een enorme kuil in het landschap, achter gebleven nadat ook de laatste brokken ijs uit de ijstijd smolten. Leuk start- en eindpunt van de route is De Beeldentuin in Garderen. Met behalve beelden ook een lunchroom en een showroom waar je ideeën kunt opdoen voor de inrichting van je huis. Of je hok.

Meer info over deze route

Tip 5: Noord-Holland, wandelroute Duintoppen, ca. 22 km

Op en neer door de Schoorlse Duinen

De Schoorlse duinen zijn aangewezen als Natura 2000 gebied. Waar een eeuw geleden nog één grote zandbak lag, vind je nu kwetsbare natuur die zich in de herfst van een van haar mooiste kanten laat zien met overal prachtige paddenstoelen. De route start bij buitencentrum Schoorlse Duinen en gaat over de breedste en hoogste (58 meter boven zeeniveau) duinenrij van Nederland. Ondanks de kwetsbare natuur heeft Staatsbosbeheer de wandelroute ook opengesteld voor aangelijnde honden. Je komt afwisselend door lagere zeereepduinen, heuvelachtig (nou ja, geaccidenteerd) terrein en uitgestrekte duinvalleien. In de binnenduinrand groeien fraaie oude loofbomen, met hier en daar ook een naaldbos. Zet je schrap: de Schoorlse Nok is een 'berg' van zo'n 26 m hoog en een hellingpercentage van hier en daar 11,7 procent. Redding: terug bij Buitencentrum Schoorlse Duinen kun je aanschuiven bij lunchroom IJgenwijs, heerlijke sapjes, prima streekgerechten en ook hier een bak water voor de hond. Andere leuke stop is bij het noordelijkste puntje van de route, daar ligt strandtent Struin.

Meer info over deze route
2 honden op het strand
Hond in een graanveld

Tip 6: Drenthe - Wandelroute Anlooërdiep, 11 km

Houtwallen en de Drentse Aa

Een wandelroute met een 'intieme sfeer', zo beschrijven wandelaars deze tocht door het Drentse Beek- en esdorpenlandschap. Het Anloërdiep is een smal, snelstromend beekje met heel veel bochten. Hij loopt als een levensader door het dal van de Drentse Aa. Al op een steenworp afstand van informatiecentrum Homanshof waan je je in de middeleeuwen, de tijd waarin dit cultuurlandschap ontstond. Bomenrijen lopen door tot aan het Anlooërdiep. Tussen die rijen bomen liggen de hooilanden, de zogenaamde 'groene kamers' waar vroeger het wintervoer voor het vee geoogst. Nog steeds ademt het ‘kamertjeslandschap’ de geest van middeleeuwse boeren.

De middeleeuwse boeren kozen de rand van het beekdal uit om te gaan wonen. Zo hadden ze toegang tot de groenlanden langs de beek. Aan de overzijde van de beek legden ze rond het dorp akkers (essen) aan. In Anloo wandel je langs nog enkele statige boerderijen. Ze staan rond de brink, vroeger een poel en de plek waar vandaan de herder met zijn schapen vertrok, de hei op, en naartoe terugkeerde. De grote kei die je onderweg langs het Anloërdiep passeert is een ‘markesteen’. Hij markeerde de grens tussen Anloo, Gasteren en Schipborg.

Meer info over deze route

Tip 7: Flevoland - Wandelroute Zeewolde - Harderhaven, 14 km

Struinen door het Harderbos

Het Harderbos is aangelegd op de vette klei van de voormalige Zuiderzee. Het is een lekker avontuurlijk bos. Zo voert de wandeling je eerst over een hangbruggetje en vervolgens, via knuppelpaden, naar twee trekvlotten waarmee je de aanwezige kleine moerassen oversteekt. Ook 'spannend' is het waar de wandelroute door de bossen leidt. Het zijn achtereenvolgens het Hans & Grietjebos, het Heksenbos en het Dwaalbos. Je wandelt voornamelijk door stille jonge bossen, over graspaden die langs fraaie, vogelrijke waterpartijen en rietlanden voeren. Op de terugweg gaat de route over rustige fietspaden en over een dijk. Eerst over het Flevostrand, daarna langs de rand van het Veluwemeer. Iets drinken? Bij de bushalte is de Harderhavenhoreca en onderweg kom je langs Pannenkoekenhuis Hans & Grietje.

Meer info over deze route
Hond in het bos tussen de bladeren
Het Harderbos, foto: Wikimedia
Hond in de duinen

Tip 8: Zuid-Holland - Wandelroute De Pan, 11 km

95% onverhard!

In een ver verleden was het Panbos in Katwijk het jachtgebied van de Heren van Persijn uit Wassenaar. Je wandelt er over sterk stijgende en dalende paden en vanwege al dat reliëf kreeg het gebied de merkwaardige naam Pan van Persijn, aldus de makers van deze Trage Tocht. De wandelroute verbindt twee lussen met elkaar, de ene in het landgoedbos en de ander door de open duinen van Berkheide. De Duitse bezetters bouwden tussen 1942 en 1944 de Atlantikwall. Deze kustverdedigingslinie van Spanje tot Noorwegen moest een inval van de geallieerden kunnen afslaan. Hij bestond uit bunkers, kazematten en tankmuren. Tussen Katwijk en Wassenaar is een stuk tankmuur bewaard gebleven, maar de bunkers, loopgraven en het prikkeldraad zijn opgeruimd.

Wat de route zo mooi maakt zijn de vergezichten in de duinen van Berkheide. Bovendien staat in de herfst het duin hier vol duindoorn, waarvan de knaloranje bessen boordevol vitamine C zitten. Vanuit Berkheide wandel je over schelpenpaden langs duinplassen, weitjes en akkers terug. De route gaat 95% over onverharde paadjes, fijn!

Meer info over deze route

Tip 9: Nog meer routes en losloopgebieden

Voor routes waarop honden aangelijnd mee mogen, zoek je het beste op wandelzoekpagina.nl. Kies voor 'uitgebreid zoeken' en vink je voorkeuren aan. Bijvoorbeeld: 10 - 20 km + Noord-Brabant + aangelijnd toegestaan + rondwandeling. Dat  geeft o.a. Groene Wissel 636 Riel, 16 km te zien. Op deze wandelroute kun je struinen met de hond door het beekstroomdal Lei, over de Regte Heide en door de bossen van landgoed Ooijevaarsnest. Via bos- en boerenlandpaadjes kom je bij boerderijwinkel 'De Regte Heijden'. Je kunt er biologische producten inslaan en op de picknickplek weer even opladen. Alternatieve pauze: in Poppel, een dorp zo'n 500 meter van de route af in België. Leuk, de grens over wandelen met de hond. 

Hond los?

Ben je op zoek naar wandelgebieden of -routes waarbij de hond los mag? Hieronder nog enkele tips tot slot.

Hond met stok in z'n mond
Foto: Pixabay