Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

5x wandelen langs monumenten

In het tweede weekend van september is het jaarlijks Open Monumentendag. Heel veel monumenten openen dan hun deuren. Wandel.nl licht vijf wandelroutes langs een bijzonder monument voor je uit. Deze routes zijn overigens ook de rest van het jaar de moeite waard.

Kasteel Twickel
Kasteel Twickel, foto: Johan Wieland
Kasteel Amerongen
Kasteel Amerongen, foto: Frank van Laanen

1. Kasteel Amerongen - Amerongen (Utrecht)

Kasteel Amerongen ligt in de uiterwaarden van de Nederrijn. Het wordt ook wel het beste bewaarde huis uit de Gouden Eeuw genoemd. Het kasteel kent een geschiedenis van verwoesting en wederopbouw. De Fransen kwamen het in 1672 leegplunderen en staken het in brand. De eigenaren herbouwden een statig huis in de stijl van het Hollands classicisme. Het kasteel is te bezichtigen. Klik hier voor openingstijden en toegangsprijzen. Tijdens Open Monumentendag (14 september) kun je Kasteel Amerongen tegen een gereduceerd tarief bezoeken. De kasteeltuin is dan gratis toegankelijk.

Tip wandelroute:

Wandelen rondom Kasteel Amerongen (11 km.)

Rondom Kasteel Amerongen zijn volop wandelmogelijkheden. Zo is er een route van 11 kilometer die je vanaf de parkeerplaats bij het kasteel onder meer over de Amerongse Berg brengt. Je vindt deze parkeerplaats aan de Drostestraat in Amerongen. De route is niet gemarkeerd, maar is te lopen met een routebeschrijving. Deze vind je via onderstaande button.

Meer info over deze route

2. Paleis Het Loo - Apeldoorn (Gelderland)

Paleis Het Loo aan de rand van Apeldoorn is het voormalig Koninklijk Paleis. Sinds 1984 is het als museum opengesteld voor publiek. Hier kun je de ingerichte kamers en zalen zien waar de Oranjes driehonderd jaar woonden en werkten. Ook zijn er wisselende exposities. De baroktuinen zijn symmetrisch aangelegd naar zeventiende-eeuws voorbeeld, uniek in Nederland.

Tip wandelroute:

Wandelen door het Paleispark

Achter paleis Het Loo ligt het Paleispark: een romantisch bos met onder meer vijvers en rhododendrons. Hier brachten de leden van de koninklijke familie vroeger hun vrije tijd door. Een bijzondere plek is het Paardenkerkhof, waar de paarden en andere huisdieren van de koninklijke familie begraven liggen. In het Paleispark liggen vijf wandelroutes (2, 5, 7, 8 en 13 kilometer) en drie rolstoelroutes (3,8 - 5 - 7 kilometer). De routes zijn gemarkeerd met gekleurde paaltjes. Het wandelpark is het hele jaar door geopend, maar je moet wel entree betalen. Op zaterdag 14 en zondag 15 september kun je meedoen aan een rondleiding waarin gidsen je vertellen over de veldvijvers in het Paleispark.

Meer info over de wandelroutes
Paleis Het Loo
Paleis Het Loo, foto: David Stanley
De Sint-Servaasbasiliek
De Sint-Servaasbasiliek, foto: Kevin Gessner

3. Sint-Servaasbasiliek - Maastricht (Limburg)

De Sint-Servaasbasiliek staat in het historische centrum van Maastricht en is, naar men aanneemt, gebouwd op het graf van bisschop Sint-Servaas. De basiliek uit de elfde eeuw wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van ons land. Tegen betaling kun je een kijkje nemen in de kerk. Behalve de kerk en de kloostergangen zie je dan ook de schatkamer. Hierin wordt onder meer de Noodkist met daarin het gebeente van Sint Servaas bewaard.

Tip wandelroute:

Stadswandeling Maastricht (6,5 kilometer)

Deze stadswandeling brengt je langs diverse Maastrichtse monumenten. Je wandelt door knusse straatjes en over de oude stadswallen. Ook wandel je over het Vrijthof en langs de Sint-Servaasbasiliek. Een andere blikvanger langs de route is de Basiliek O.L. Vrouw 'sterre der zee'. Startpunt van deze stadswandeling is het Cannerplein. De route is niet bewegwijzerd, maar je kunt een routebeschrijving downloaden. Klik hiervoor op de button hieronder.

Meer info over deze route

4. Buitenplaats Gooilust ’s-Graveland (Noord-Holland)

Gooilust is een statig landhuis met buitenplaats uit de achttiende eeuw. Door de eeuwen heen woonden hier welgestelde koopmansfamilies. Toen in de jaren dertig van de vorige eeuw de laatste bewoonster van het huis overleed, liet ze het monument na aan Natuurmonumenten in plaats van aan haar man. Haar echtgenoot had de buitenplaats veranderd in een dierenpark met onder meer bizons, zebra's en gnoes, maar de eigenaresse was minder enthousiast over de dierentuin op haar terrein. Leuk weetje: achter het statige huis staat de op één na dikste eik van Noord-Holland. Op zaterdag 14 september 2019 kun je tijdens Open Monumentendag de siertuin van Gooilust gratis bezoeken. Vrijwilligers vertellen over de exotische planten en oude fruitrassen die in de tuin groeien. Ook is er een fototentoonstelling van de exotische dieren die ooit op Gooilust leefden.

Tip wandelroute:

’s-Gravelandse Buitenplaatsen (17 kilometer)

Tijdens deze wandeling ontdek je acht ’s-Gravelandse buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh, Bantam, Hilverbeek, Spanderswoud, Land en Bosch, Jagtlust en Gooilust. Onderweg zie je verschillende landhuizen, de ene nog mooier dan de andere, en geniet je van de omliggende parkbossen met rododendronvalleien, siertuinen en exotische bomen. Startpunt van deze route is Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, aan de Noordereinde 54b in ’s-Graveland.

Meer info over deze route
Gooilust
Gooilust, foto: Wikimedia - Wouter Hagens
Kasteel Twickel
Kasteel Twickel, foto: Johan Wieland

5. Kasteel Twickel - Delden (Overijssel)

Vlakbij het Twentse plaatsje Delden ligt Kasteel Twickel. Het ligt midden in een historische buitenplaats van vierduizend hectare. Bij het ruim 650 jaar oude kasteel ligt onder meer een landgoedwinkel en oranjerie waar exposities zijn. Kasteel Twickel is geen museum, maar een bewoond huis. Twee keer per jaar worden er rondleidingen in het kasteel georganiseerd. Het landgoed is het hele jaar door toegankelijk. Op het landgoed bevindt zich een monumentale Houtzaagmolen. Deze is tijdens Open Monumentendag (14 september) te bezichtigen.

Tip wandelroute:

Twickel Umfassungsweg (11 kilometer)

De Umfassungsweg verbindt de mooiste landschappen van het landgoed Twickel. Je loopt door het parklandschap rond het kasteel, de bossen, halfopen weiden van de Azelermeen, over een vlonderpad door het natuurgebied Koematenveld, over de weidse Deldeneresch en door het oude stadje Delden. De route geeft je een goede indruk van de verscheidenheid van het Twentse landschap. De Umfassungsweg start vanaf de parkeerplaats bij de landgoedwinkel aan de Twickelerlaan 7 in Delden. De route is gemarkeerd.

Meer info over deze route