Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Deel 1: De mooiste meerdaagse natuurwandelingen in Nederland

Wandelen over de zeven steilste toppen die ons land rijk is, een week lang in het spoor van een schaapherder door de bossen en oorverdovende stiltes en onheilspellende donkere wouden. En dat alles binnen een paar uur van je eigen voordeur. In dit artikel nemen we je mee naar drie prachtige Nederlandse wandelgebieden die je tijdens een meerdaagse trektocht kunt gaan ontdekken.

Dutch Mountain Trail

In samenwerking met SNP Natuurreizen. Een reisorganisatie met duurzaamheid in zijn vezels en met zorg voor de wereld om ons heen, die sinds 1984 wandelreizen organiseert.  

Bergwandelen in Zuid-Limburg

Bergwandelen in Nederland, dat kan toch helemaal niet? We horen het je denken. De Dutch Mountain Trail (DMT) bewijst het tegendeel. Dit is zonder twijfel de zwaarste wandelroute van ons land, waarin de zeven steilste toppen van Zuid-Limburg met elkaar worden verbonden. In vier etappes door het heuvelland kom je moeiteloos aan je hoogtemeters: zo'n 1.500 in totaal. Op en af gaat het over loeisteile paadjes, hellingen vol bloemen, holle wegen, langs snelstromende beken én, jazeker, wijnvelden. 

Dutch Mountain Trail

De Joie de vivre is hier dan ook nooit ver weg. Dat deze wandelroute pittig is staat vast, maar er gloort altijd verlichting aan de einder in de vorm van een heerlijke versnapering. Een stuk versgebakken ‘riestevlaai’ bijvoorbeeld, of een zorgvuldig getapt biertje op een terras in één van de lieflijke hellingdorpjes die je op deze route passeert. Let wel op: de makers van de DMT hebben nooit commerciële bijbedoelingen gehad, waardoor de route grotendeels langs de dorpjes voert. Voor een pitstop zal je dus zelf de route iets moeten verleggen door een van de dorpjes. Daarna kun je weer vol goede moed verder langs de talrijke Mariakapelletjes, karakteristieke vakwerkhuisjes, natuurstenen vierkantshoeven, landgoederen en kastelen.

Met SNP Natuurreizen kun je de Dutch Mountain Trail ook in zes of zeven dagen georganiseerd lopen. 

Bekijk de trektocht over de Dutch Mountain Trail
Utrechtse Heuvelrug

Hiken over de Utrechtse Heuvelrug

In één ferme ruk van het Gooi in Noord-Holland, naar de Grebbeberg in de uiterste zuidoosthoek van Utrecht. Dat is het idee achter de Heuvelrughike, een meerdaagse tocht door het stuwwallenlandschap van beide provincies. Het verhaal gaat dat de Heuvelrughike is geënt op een schaapherder die al in 2008 met zijn kudde dit heuvelachtige groene lint doorkruiste van Huizen (N-H) tot aan de Grebbeberg. Die deed daar destijds drie weken over, maar de geoefende wandelaar kan het traject, uitgaande van lichte bepakking en geen kudde in het kielzog, in vijf tot zeven dagen afleggen. Dat geeft je genoeg tijd om al het natuurschoon rustig op je te laten inwerken.

De verrassend gevarieerde route voert je onder meer over licht glooiend landschap langs heidevelden, zandverstuivingen en tal van bossen – de Heuvelrug is na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland. Statige kastelen, sfeervolle dorpjes en weelderige landgoederen completeren het aanbod, dus vervelen is er niet bij.

Ook is er ruimte voor bezinning, zeker voor wie van geschiedenis houdt. De Grebbeberg vormde tijdens de invasie door de Duitsers in mei 1940 het decor van een bloedige veldslag, waarbij meer dan 400 Nederlandse soldaten sneuvelden. Zij liggen begraven op het Militair ereveld Grebbeberg; het eerste officiële ereveld in Nederland. Niet ver van deze plek kun je vanaf 52 meter hoogte in de verte de Betuwe zien dampen en de Nederrijn langs natuurgebied De Blauwe Kamer zien slingeren. Prachtig!

De veelzijdige Heuvelrughike is in zeven dagen georganiseerd te lopen met SNP Natuurreizen.

Bekijk de trektocht over de Heuvelrughike

Rust, ruimte en natuur in het Drents-Friese Wold

Rust, ruimte, natuur: wie de tijd neemt om Drenthe te leren kennen, waant zich al snel in een ver buitenland. Het Drents-Friese Wold is dan ook een perfecte plek om jezelf een paar dagen los te wrikken van de dagelijkse gang van zaken. In de oorverdovende stilte van het Fochteloërveen wandel je langs drassige graslanden, vennetjes en geniet je van weidse panorama's. De rust die hier heerst maakt het tot een ideale leefomgeving voor kraanvogels.

Drents-Friese Wold

En wat te denken van het even verderop gelegen Aekingerzand, ook wel ‘Atlantische woestijn’ genoemd. Woestijn? Jazeker. In de zomer kan de temperatuur hier oplopen tot 40 graden. Het maakt dat enkel pionierplantjes, insecten en een handvol reptielen hier kunnen overleven. Ietsjes verderop is het beter toeven voor flora en fauna. De donkere wouden van het Drents-Friese Wold, met 6000 hectare een van de grootste natuurgebieden van ons land, bieden meer beschutting en vormen daarmee een prettiger habitat.

Hunebedden, typisch Drentse esdorpen en grafheuvels uit de Late Bronstijd (1100 voor Christus) kleuren het uiteenlopende palet verder. De weg leidt uiteindelijk naar veenkolonie Frederiksoord, dat ook wel beschouwd wordt als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

Met de georganiseerde wandelreis van SNP Natuurreizen wordt je meegenomen langs alle hoogtepunten van dit veelzijdige, boeiende en relatief onbekende stukje Nederland.

Bekijk de trektocht door het Drents-Friese Wold