Op wandelvakantie? In deze accommodaties kun je overnachten
Kamperen, een hotel, een glamping: tijdens je wandelvakantie kun je kiezen voor verschillende soorten accommodaties. Wandel.nl zet de mogelijkheden voor je op een rij.
Kamperen, een hotel, een glamping: tijdens je wandelvakantie kun je kiezen voor verschillende soorten accommodaties. Wandel.nl zet de mogelijkheden voor je op een rij.
Als je een wandelvakantie gaat plannen, ga je waarschijnlijk eerst nadenken waar je naar toe wilt. Heb je dat eenmaal besloten, dan komt de volgende vraag: waar ga je overnachten? Er zijn zowel in binnen- en buitenland meerdere mogelijkheden: van een luxe hotel tot een kampeerterrein. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende accommodaties tijdens een wandelvakantie? Wandel.nl zet ze op een rij en helpt je bij het maken van een keuze.
Ga je kamperen, dan kun je volop genieten van de buitenlucht. Je bent vanuit je tent of caravan zo in de natuur voor een wandeling. Bovendien kun je makkelijk een trektocht maken. Met je tent en rugzak kun je van kampeerplaats naar kampeerplaats wandelen. Kamperen is vergeleken met andere accommodaties relatief goedkoop. Nadeel is dat je bestand moet zijn tegen slecht weer en niet bang moet zijn voor insecten, vooral in een tent. Aan de andere kant ben je één met de natuur en heb je een gevoel van vrijheid tijdens het kamperen. Uiteraard moet je er wel tegen kunnen dat je het sanitair moet delen met andere campinggasten. Dat kan ook weer een voordeel zijn, want je hebt makkelijk contact met andere kampeerders. Wie weet zitten daar meer fanatieke wandelaars tussen en kun je ervaringen en tips uitwisselen.
Een hotel is over het algemeen duurder dan een camping. Hier krijg je dan ook wel luxe voor terug: een (als het goed is) comfortabel bed, eigen sanitair, televisie op je kamer, het ontbijt wordt verzorgd. De mate van comfort is uiteraard wel afhankelijk van de kwaliteit van het hotel. Je hoeft geen tent op te zetten of caravan achter je auto aan te sleuren. Qua luxe en daarmee qua prijs kun je het natuurlijk zo gek maken als je wilt. Zelf koken, zoals in een vakantiehuisje, is over het algemeen niet mogelijk in een hotel. Nadeel is dat een hotel soms ver van de wandelpaden af kan liggen, hoewel er natuurlijk ook hotels in of vlakbij natuurgebieden te vinden zijn. Het ultieme buitengevoel zoals je dat tijdens het kamperen kunt ervaren, zul je in een hotel in ieder geval minder snel krijgen.
Wil je in de vakantie bijvoorbeeld een lange afstandswandelpad gaan lopen? Dan is overnachten in een Bed & Breakfast een goede optie. Je hoeft geen tent mee te nemen en bent over het algemeen goedkoper uit dan in een hotel. Je betaalt niet voor personeel of luxe voorzieningen, zoals in een hotel. Bovendien vind je B&B’s vaak in de kleinste dorpen en ook op het platteland. Na een fijne overnachting en een goed ontbijt, kun je de hele dag gaan wandelen. Aan het eind van de dag kun je dan weer bij de volgende B&B aankomen. Het is uiteraard verstandig om de B&B's van te voren te reserveren.
Geen zin in een vochtige tent of kleine caravan en sanitair dat je moet delen met andere campinggasten, maar wel behoefte aan het ultieme buitengevoel? Het woord ‘glamping’ is een samenvoeging van ‘camping’ en ‘glamorous’ en is dus een luxe vorm van kamperen. Het bestaat sinds een jaar of vijf in Nederland, maar in andere landen is deze vorm van kamperen al langer bekend. Het voordeel van een glamping is dat je midden in de natuur bent, maar toch veel luxe hebt. Zoals eigen sanitair, relatief veel ruimte en vaak ook een eigen keuken. Je kunt op een glamping overnachten in een luxe tent, maar ook in een houten blok- of boomhut van meerdere verdiepingen of zelfs in hele bijzondere plaatsen als een iglo van stro of een wijnvat. Je vindt inmiddels glampings in heel Nederland en uiteraard ook in het buitenland. Als wandelaar ben je vanaf een glamping snel in de natuur. Is het een dag slecht weer, dan heb je een prima onderkomen om de dag binnen door te brengen. Nadeel ten opzichte van een ‘traditionele’ camping is dat een glamping vaak wat duurder is.
In een vakantiehuisje heb je meestal de luxe zoals je die thuis ook hebt en ben je tegelijkertijd in een mooie omgeving. De meeste vakantiehuisjes liggen bij of zelfs in mooie natuurgebieden, zoals op de Veluwe, op een Waddeneiland of (in het buitenland) in de bergen. Wil je een dag binnen blijven, dan is dit in een vakantiehuisje uiteraard geen enkel probleem. Je hebt bovendien je eigen sanitair en een keuken om zelf te kunnen koken bij de hand. Een vakantiehuisje huur je meestal niet zo snel voor één nacht, dus ben je wat meer gebonden aan een specifieke streek. Zijn er veel wandelmogelijkheden in de omgeving, dan hoeft dit natuurlijk geen enkel probleem te zijn.