Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in de Weerribben

Nationaal Park de Weerribben ligt in de kop van Overijssel en is het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Het is een bijzonder waterrijk gebied met een diversiteit aan flora en fauna. Naast een keur aan watersporten kun je er ook prachtig wandelen. De lente is de perfecte tijd van het jaar om de Weerribben te ontdekken. Wij tippen je 5 routes!

afbeelding van een molen in een waterrijk en groen landschap.
(Foto's: © Shutterstock)

Dwars door het moeras

De meeste mensen denken bij de Weerribben aan een gebied dat alleen toegankelijk is via het water. De turfwinning heeft voor een wirwar aan sloten, geulen en meertjes gezorgd. En daar tussenin ligt zompig gebied met eindeloze rietvelden en moerasnatuur. Maar vergeet ook de schilderachtige dorpjes niet, die getuigen van het turfwinningsverleden en nu een grote toeristische trekpleister zijn door hun idyllische voorkomen.

Water- en trekvogels vinden hier een paradijs en ook de otter laat hier, met een beetje geluk, zijn kopje zien. Het gebied laat zich perfect verkennen vanaf het water, maar ook te voet kun je hier alle kanten op. Want met 550 kilometer aan wandelpaden, 60 uitgezette wandelroutes en 24 opstappunten raak je hier voorlopig niet uitgekeken. Welke paden mag je nou echt niet missen? Wandel.nl tipt je vijf gevarieerde gevarieerde wandelroutes - een mooie dwarsdoorsnede van dit gebied.

afbeelding van de Weerribben vanuit de lucht.
afbeelding van een bootje in de mistige Weerribben, Giethoorn.

Giethoorn waterdorpen wandeling (25 km)

Een bezoek aan Giethoorn mag eigenlijk niet ontbreken als je in de Weerribben bent. Van heinde en verre komen toeristen naar dit ‘klein Venetië’. In de zomermaanden is het hier dan ook een drukte van belang, vooral op het water. Daarom is een bezoek in de vroege lente een goede optie om van de schoonheid te genieten, terwijl je nog niet struikelt over andere mensen. Naast Giethoorn kom je ook door Dwarsgracht. De dorpjes ontstonden aan de rand van het turfgebied. Vanuit hier werkten de turfstekers. Was het gebied uitgeveend, dan verhuisden de mensen met hun complete hebben en houden verder. De dorpjes verplaatsten zich dus steeds en zo ontstonden de lintdorpen.

De Giethoorn waterdorpen wandeling van 25 kilometer is een dagvullend programma. Neem dus wat mee voor onderweg of pak een terrasje in één van de dorpjes aan de kanaaltjes.

Bekijk de route

Hoge land van Vollenhove (15,6 km)

Vollenhove was ooit een Zuiderzeestadje en die sfeer ademt het nog steeds uit. De bevolking leefde van de visserij en handel. Het was een welvarend stadje met kastelen en paleizen. Van Kasteel Toutenburg vind je nog resten terug en ook diverse landgoederen passeren de revue.

De Hoge land van Vollenhove wandeling voert je over dijken langs het Vollenhove kanaal, vanwaar je de Noordoostpolder inkijkt. Het gebied waar je doorheen loopt, ligt hoger dan het afgegraven veengebied en kent daardoor een totaal ander karakter. Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan bezoekerscentrum De Wieden. Hier sta je op de rand van het veengebied, voordat je terug wandelt richting Vollenhove.

Bekijk de route
afbeelding van Vollenhove aan het water.
Vollenhove. (Foto: © Henk van Oosten, Flickr)

Wandelroute Weerribben (12,9 km)

In het uiterst noordelijke puntje van de Weerribben start deze wandelroute van bijna 13 kilometer. Je volgt het kanaaltje, waar vroeger de turfschepen af- en aanvoeren en wordt na het dorpje Kalenberg bijna letterlijk het riet ingestuurd. Dit onverharde pad laat je kennismaken met de verlanding van de Weerribben. Dichte pakken aan waterplanten zorgen voor nieuw land. Naast nieuw landbouwgrond gedijt de natuur hier goed. Een  voordeel van wandelen in het voorjaar is de natuur te zien ontwaken uit haar winterslaap. In het late voorjaar is het hier een kleurrijk palet, terwijl de vlinders en libellen rondfladderen. En misschien tref je zelfs wel een ringslang!

Bekijk de route

Wandeling Nationaal Park & het Veenhart (11,2 km)

Op deze wandelroute kun je foto’s maken van typische Hollandse landschappen. Water, molens, oude veenwerkershuisjes, schattige bruggetjes, maar ook de bijzondere flora en fauna is erg fotogeniek. Als de mist in alle vroegte van het water opstijgt waan je je in een sprookjeswereld.

Tot eind 19e eeuw woonden hier de turfstekers en rietsnijders met hun gezinnen, getuige de oude veenwerkershuisjes. De molens die je tegenkomt hebben een belangrijke functie. Ze zorgen ervoor dat de verzuring wordt tegen gegaan door water op de rietlanden te brengen, dat zo blijft behouden voor rietteelt.

Bekijk de route
afbeelding van een molen in een winters landschap.
afbeelding van krabbescheer.
Krabbescheer. (Foto: © Jeroen Hillenga, Flickr)

Kiersche Wijde – Wieden (14,7 km)

Hoe ziet dit gebied er nu eigenlijk van boven uit? Tijdens deze wandeling kom je langs een uitkijktoren. Van een hoogte van negen meter kijk je neer op een landschap vol trekgaten (water) en legakkers (land). Het land bestaat op veel plekken uit een dikke laag waterplanten, zoals krabbescheer. Die laag is zo dik dat je er overheen kunt lopen, wat een heel gek wiebelig gevoel geeft.

Deze wandeling Kiersche Wijde – Wieden van ademt natuur. Vergeet niet de verrekijker mee te nemen om de horizon af te speuren naar de vele vogels die hier foerageren en broeden.

Bekijk de route

Maak je eigen route

Met de wandelrouteplanner kun je je eigen wandelroute maken in de Weerribben. Het duidelijke knooppuntennetwerk en de overzichtskaart zijn een handig hulpmiddel om je eigen favoriete plekjes in de Weerribben te bezoeken. Bij een aantal routes ben je aangewezen op veerpontjes om je over een trekvaart te brengen. Check vooraf even of deze in de vaart zijn. Kun je niet oversteken, dan kan het zijn dat je ver om moet lopen.

Bekijk de routeplanner
afbeelding van een wandelaar bij  Bezoekerscentrum De Wieden.
Bezoekerscentrum De Wieden.