Wat te doen bij een natuurbrand?
Bij droogte neemt de kans op natuurbranden toe. Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een brand opmerkt? En hoe kun je de kans op natuurbranden helpen te verkleinen? Wandel.nl geeft advies.
Bij droogte neemt de kans op natuurbranden toe. Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een brand opmerkt? En hoe kun je de kans op natuurbranden helpen te verkleinen? Wandel.nl geeft advies.
Vorige week verwoestte een felle natuurbrand een groot deel van natuurgebied De Deurnese Peel. Driekwart van het gebied ging uiteindelijk in vlammen op. In droge perioden neemt de kans op natuurbranden toe. Zeker als er wind staat, kan het vuur razendsnel om zich heen grijpen. Natuurbranden worden vaak veroorzaakt door de mens. Wat kun je als wandelaar doen om de kans op natuurbranden te verkleinen en wat moet je doen als je tijdens je wandeling een brand opmerkt?
Als er een langere periode geen regen valt, worden de grond en planten als bomen en grassen steeds droger. Er is dan een verhoogde kans op natuurbranden. Behalve bossen, kunnen ook heidevelden en veengebieden worden getroffen door brand. Wil je weten of er in het gebied waarin je gaat wandelen sprake is van een verhoogd brandgevaar? Op de site www.natuurbrandgevaar.nl kun je via een kaart met kleuren en getallen zien of er verhoogd risico op natuurbranden is.
Merk je tijdens je wandeling een beginnende brand op? Schakel dan altijd zo snel mogelijk de hulpdiensten in via 112. Breng jezelf in veiligheid door van het vuur af te bewegen en het gebied zo snel mogelijk te verlaten.
Let op de windrichting en op de rookontwikkeling. Blijf zoveel mogelijk op de hoofdroutes en paden om te voorkomen dat je verdwaalt of je richtingsgevoel kwijt raakt. In natuurgebieden heb je niet altijd bereik met je telefoon. Zoek dan een veilige plaats op waar je wel bereik hebt en schakel alsnog zo snel mogelijk de hulpdiensten in.
Veel natuurbranden worden aangestoken, dus schakel de politie in als je ziet dat mensen met vuur (van barbecueën of een kampvuur maken tot vuurwerk) bezig zijn in een natuurgebied.
In de meeste natuurgebieden geldt bij droogte niet voor niets een rookverbod. Het kleinste vonkje of een nasmeulende sigarettenpeuk kan dan al een grote bosbrand veroorzaken. Rook dus nooit in een natuurgebied.
Afval moet je natuurlijk nooit in de natuur achterlaten, maar al helemaal niet bij droogte. Glas kan brand veroorzaken doordat het kan werken als een vergrootglas. Schijnt de zon langere tijd in glas, dan kan het in combinatie met droog gras of droge takken een brand veroorzaken. Zie je tijdens je wandeling glas in de natuur liggen? Probeer dit dan (zonder jezelf te verwonden uiteraard) weg te halen.
Zet je auto niet in hoog gras (let ook op bij randen van parkeerplaatsen). Een nog hete katalysator kan droog gras bij de auto in brand steken, waarna het vuur snel om zich heen kan grijpen.