Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Plandelen in Utrecht: 900 schone straten?

De stad Utrecht bestaat 900 jaar. Daarom heeft onze blogger Anton Damen, beter bekend als de Plandelman, een wel heel bijzondere actie bedacht: tijdens de eerste Utrechtse Plandeldag op zaterdag 27 augustus, komen plandelaars en ploggers samen om in één dag 900 straten in de Domstad schoon te maken. Wij stelden vijf prangende vragen aan de organisator.

afbeelding van Anton Damen en andere plandelaars

1. Zo hee, 900 straten vrijmaken van zwerfafval. Is dat geen mission impossible?

Anton: "Dat aantal is bedacht omdat Utrecht dit jaar 900 jaar stadsrechten viert. Het affiche en de YouTube-oproep voor de 1ste Utrechtse Plandeldag waren al klaar, toen iemand riep: 'Heeft Utrecht wel 900 straten'? Oeps. Gelukkig stelde Google me snel gerust. Utrecht telt 2757 straten. Dus 900 is ambitieus, maar ook te doen. Zeker als je weet dat de gemeente al 8000 afvalgrijpers uitdeelde. Animo genoeg, en de aanmeldingen van nieuwe opruimhelden lopen ook lekker binnen. Het leuke is dat we de WePlog-app gaan gebruiken, zodat je straks precies kunt zien welke straten, stoepen en steegjes allemaal zijn opgeruimd."

2. Wat is er zo leuk aan plandelen?

"Het is nóg verslavender dan wandelen. Je ziet direct effect: met een simpele actie transformeer je de ergernis van zwerfafval tot iets positiefs. Dat merk je ook aan de oogst. Behalve wat er in de zak aan troep belandt, krijg je ook 'goed bezig!' en duimpjes omhoog van voorbijgangers. Daarnaast is het sociaal, want als je met wat meer plandelaars bent, verdwijnt zelfs de grootste afvalberg als sneeuw voor de zon. Misschien wel het mooiste: iedereen kan het, van jong tot oud, van supersportief tot minder mobiel, want het tempo ligt laag en een zak openhouden kan iedereen."

3. Jij plandelt wat af. Wat vind je nou meestal in een uurtje plandelen?

"Dat hangt er heel erg van af wáár je plandelt. Op een bospaadje vind je niet zo veel, hier en daar een vochtig doekje of een hondenpoepzakje. In aantal – maar niet in gewicht – wint de sigarettenpeuk de zwerfafvalwedstrijd. Sinds de invoering van statiegeld vind ik nog maar weinig kleine plastic flesjes. Statiegeld werkt dus. Dat belooft ook wat voor blikjes, waarop binnenkort statiegeld op komt. Want die vind ik nog veel, samen met snoepverpakkingen, koffiebekers en 'gewoon' plastic."

afbeelding van plandelaars
Plandelen in Rotsoord in Utrecht. Foto: © Kim Balster

4. Heb jij een plandeltip voor groentjes?

"Begin gewoon eens met één item. Of twee of drie. Dan ervaar je meteen de positieve vibe, zonder veel inspanning. En wil je meer, dan kun je hier vijf tips voor beginners lezen."

5. Hoe word ik ook zo’n opruimheld?

"Gewoon door het te doen. Op de site zie je hoe je je kunt aanmelden voor de 1e Utrechtse Plandeldag. Woon je niet in de buurt: geen probleem, want ook buiten de regio 030 ligt genoeg te rapen. Iemand rekende me ooit voor dat als een kwart van de bevolking drie stuks per dag opruimt, we Nederland binnen een week schoon kunnen hebben."

Meld je aan voor de 1e Utrechtse Plandeldag
afbeelding van plandelaars
Plandelen in de Utrechtse wijk Lunetten.

Meer plandelen

'Plandelen' is een samentrekking van wandelen en plastic afval plukken. Smaakt zo'n Utrechtse Plandeldag naar meer? Dit najaar organiseert KWbN samen met Eneco weer een grote, landelijke opruimactie: de Eneco Clean-Up Walk. Op 22 en 23 oktober kun je plandelend jouw omgeving weer schoon en groen maken. Zet 'm alvast in je agenda!