Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Nu in Magazine Wandel.nl: Dirk de Wachter over het goede leven

Psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter (64) is nooit al te sportief geweest, maar in wandelen vond hij zijn manier om in beweging te blijven. In de nieuwste editie van het magazine Wandel.nl vertelt hij over zijn grote liefde Parijs en het bewandelen van alle straten in deze stad, hoe wandelen en zijn werk met elkaar verbonden zijn en hij als ambassadeur ‘Bewegen Op Verwijzing’ een groot voorstander is van wandelen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. "Het wandelen is voor mij uitgevonden."

Nu in Magazine Wandel.nl: Dirk de Wachter over het goede leven; Dirk De Wachter portret
(Foto © Gregory Van Gansen)

Als er één vak op school was waar Dirk De Wachter slecht in was, dan was het Lichamelijke Opvoeding, maar in wandelen vond hij zijn manier om in beweging te blijven. Het liefst wandelt hij met zijn vrouw in steden, vooral in zijn geliefde Parijs. Hij is hard op weg om daar alle straten te hebben bewandeld. Vol verwondering kijkt hij altijd naar de gebouwen en de mensen in de steden. De schrijver van boeken als Vertroostingen ziet in wandelen vele voordelen: het werkt therapeutisch als antidepressiva, samen wandelen zorgt voor extra verbinding en in de natuur biedt het ook nog troost. Kortom: het hoort wat hem betreft bij goed leven

Ik ben het toonbeeld van non-sportiviteit.
Nu in Magazine Wandel.nl: Dirk de Wachter over het goede leven
(Foto © Gregory van Gansen)

Het goede leven

In zijn woonplaats Antwerpen wandelt hij graag met zijn vrouw naar het theater, de opera of een restaurant. “Dat is dan een halfuurtje wandelen. Dat is een heel aangenaam parcours.” De laatste jaren zijn ze dat meer gaan doen. Zeker nadat bij hem in 2022 darmkanker werd ontdekt en hij een operatie en chemokuur moest ondergaan. “Sinds ik ziek ben geworden wil ik toch wat beweging houden. Omdat ik niet sportief ben is het wandelen perfect voor mij. Als het wandelen niet zou bestaan, dan zou ik het uitvinden. Zo is het. Ik heb er veel deugd van. Het is mijn manier om toch te bewegen, wat ik als dokter ook belangrijk vind. Wandelen hoort voor mij bij goed leven.” 

De doden groeten

Zijn liefde voor Parijs groeide toen hij daar een jaar kon wonen en als assistent in een groot psychiatrisch ziekenhuis kon werken. "Ik wandelde door de straten en kon zo op een goedkope manier de schoonheid van de stad te ontdekken.” In grote steden wandelt hij ook in parken en op begraafplaatsen. “Dat vinden mensen misschien raar”, zegt hij met zachte stem. “Die plekken zijn stil, want de doden zijn stil. Ze zeggen niet zo veel. Ze fluisteren. De doden worden in onze cultuur ook niet zoveel bezocht, dus het is daar zeer rustig. Ik kan goed tegen al het lawaaiige en de prikkels van de stad, maar ik wandel ook graag op begraafplaatsen.” In Parijs heeft hij zelfs een favoriete begraafplaats: niet de bekende Cimetière du Père-Lachaise maar die van Montparnasse. “Daar liggen een aantal van mijn helden zoals Baudelaire, Hessel, Huysmans, Sartre en De Beauvoir en Serge Gainsbourg! Er heerst daar een bepaalde sereniteit en het is nogal groots daar. Ik groet dan de doden. Zij zijn mij genegen. Ik heb ook veel van die mensen die ik noem gekregen.”

Nu in Magazine Wandel.nl: Dirk de Wachter over het goede leven
(Foto © Gregory van Gansen)
Nu in Magazine Wandel.nl: Dirk de Wachter over het goede leven; bomen van onderaf gezien
(Foto © Pixabay)

Staatsbosbeheer bestaat 125 jaar

Eind vorige eeuw bedreigden, vooral op de Veluwe, grote stuifzandgebieden dorpen en akkers. Om het zand te beteugelen, richtte de overheid in 1889 Staatsbosbeheer op. De nieuwe rijksdienst had als belangrijkste taak het planten van bossen; de boomwortels moesten het zand vasthouden. Om het 125-jarig jubileum te vieren, breidde Staatsbosbeheer dit jaar 28 wandelroutes uit met extra informatie onder de noemer Van Boom tot Bos. Want over bossen valt zó veel te vertellen. Journalist Annemarie Bergfeld liep het Kanunnikenpad bij Ter Apel met boswachter Jelka Vale. En leerde over babbelende bomen en de inlandse eik als kampioen.

In het nieuwste magazine lees je het hele artikel. Wil je zelf aan de wandel? Wij zetten alvast vijf van onze favorieten op een rijtje.

Ga naar de wandelroutes

Lees verder in Magazine Wandel.nl

In Magazine Wandel.nl lees je een uitgebreid en persoonlijk interview met Dirk De Wachter. Magazine Wandel.nl editie 3 van 2024 is verkrijgbaar vanaf vrijdag 7 september. Andere onderwerpen die in dit nummer aan bod komen zijn onder andere het 125-jarig jubileum van Staatsbosbeheer, dat wordt gevierd met 28 nieuwe wandelroutes, de nieuwste herfstcollectie met de perfecte kleding voor alle weersomstandigheden, het Duitse Zittauer Gebergte waar rijke historie en ruige rotsformaties tot de verbeelding spreken, kunst kijken langs de Belgische kust en treden we in de voetsporen van de Oranje-Nassaus.

Bestel het magazine hier
Nu in Magazine Wandel.nl: Dirk de Wachter over het goede leven; nieuwe magazine