Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

De EHBO-set voor de wandelaar

Zeker als je langere tochten gaat wandelen, is het raadzaam om een EHBO-setje mee te nemen. Wat moet je als wandelaar in ieder geval meenemen?

EHBO-set

Wandelen is een relatief veilige sport, maar toch is het raadzaam om een EHBO-set mee te nemen als je op pad gaat. Op die manier kun je kleinere wonden, sneeën of blaren op een goede manier verzorgen. Er zijn tegenwoordig diverse kant-en-klare EHBO-sets voor wandelaars verkrijgbaar. Je kunt natuurlijk ook zelf een set samenstellen. Wat moet je meenemen als je gaat wandelen? 

Pincet - Mocht je onderweg een splinter hebben, dan is het handig om deze te kunnen verwijderen met een pincet. Met een pincet kun je ook een teek verwijderen, maar het gebruik van een tekentang heeft de voorkeur. Verderop in dit artikel lees je hier meer over.

Schaartje - Handig om bijvoorbeeld een pleister mee op maat te knippen.

Steriele gaaskompressen (5x5 cm. en 10x10 cm.) - Met een gaaskompres kun je een wond verbinden. Maak de wond eerst schoon met wat jodium (of een ander desinfectiemiddel als je allergisch bent voor jodium), leg het kompres op de wond en wikkel hier een hydrofiel windsel omheen. Plak het windsel vast met een stuk tape. Haal het steriele kompres zodanig uit de verpakking dat je het deel dat op de wond komt te liggen niet aanraakt met je vingers.

Een rol hydrofiel windsel - Hiermee kun je een steriel gaaskompres op zijn plek houden (zie boven).

Pleisters - Hiermee kun je kleine wondjes afplakken. Neem een aantal pleisters van verschillende formaten mee.

Schoonmaakdoekjes/alcoholdoekjes - Hiermee kun je een wond schoonmaken of je handen reinigen voordat je een wond gaat verbinden.

Blarenpleisters en steriele blarenprikker - Als wandelaar kun je tijdens het lopen door wrijving in je schoenen last krijgen van blaren. Ga bij een blaar als volgt te werk:

  • Laat de blaar heel. Prik de blaar alleen door als je door de dikte van de blaar echt niet meer kunt lopen. Gebruik in dat geval een steriel verpakte blarenprikker.
  • Reinig het gebied rondom de blaar met een alcoholdoekje. Op die manier hecht de pleister beter op de huid. Reinig een kapotte blaar met jodium op een steriel gaasje.
  • Dek de blaar af met een blarenpleister. Grote open blaren moeten door een professional worden behandeld.

Leer hier meer over het voorkomen en behandelen van blaren.

Het verbinden van een wond met gaas en een hydrofiel zwachtel
Het verbinden van een wond met gaas en een hydrofiel zwachtel
Verschillende soorten blarenpleisters
Verschillende soorten blarenpleisters, foto: Wikimedia

Elastische zwachtel/ideaal zwachtel - Met een ideaal zwachtel kun je een drukverband aanleggen. Een drukverband wordt aangelegd bij kneuzingen of verstuikingen. Het voorkomt verdere zwelling van het lichaamsdeel. Schakel bij een verstuikte pols of elleboog de hulp van iemand anders in. Het drukverband moet als volgt worden aangelegd:

  • Verwijder altijd sieraden (bijvoorbeeld een horloge) van het geblesseerde lichaamsdeel.
  • Rol de zwachtel om het gekwetste lichaamsdeel heen. Zorg ervoor dat je ‘in de zwachtel kijkt’ tijdens het rollen. Zwachtel altijd naar de romp toe. Trek tijdens het zwachtelen licht aan de zwachtel, maar zorg ervoor dat je het lichaamsdeel niet afknelt.
  • Zet de zwachtel vast met een stuk tape zoals Leukoplast.
  • Als de uitstekende delen van het lichaamsdeel (bijvoorbeeld vingers) rood, wit of blauw verkleuren, gaan tintelen of pijnlijker worden, dan zit het verband te strak. Verwijder dan het verband en leg het opnieuw aan.

Bekijk hier hoe je een drukverband om de pols aanlegt:

Tekentang - Controleer jezelf na een wandeling door de natuur altijd op teken, zeker in de zomer. Als je tijdens het wandelen al een teek ontdekt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans dat deze de ziekte van Lyme overbrengt. Gebruik voor het verwijderen van een teek een tekentang. Gebruik hierbij nooit alcohol. De teek kan van schrik speeksel in de wond spuiten, waardoor de kans op besmetting met de ziekte van Lyme alleen maar groter wordt. Verwijder de teek als volgt:

  • Zet de uiteinden van de tekentang zo dicht mogelijk op de huid. Knijp niet in het lichaam van de teek.
  • Trek de teek met een rustige beweging uit de huid
  • Als je de teek hebt verwijderd: maak de bijtwond schoon met wat alcohol of jodium. 
  • Houd de plek waar de teek heeft gezeten in de gaten. Raadpleeg bij zwelling of verkleuring een arts.  

 

Paracetamol - Voor het geval je onderweg last krijgt van hoofdpijn of andere soorten pijn. Ga niet wandelen als je ziek bent of ergens pijn voelt.

Tekentang
Nooddeken / reddingsdeken

Nooddeken / reddingsdeken - Een nooddeken of reddingsdeken helpt tegen onderkoeling of oververhitting, bijvoorbeeld bij iemand die te water is geraakt. Het deken zorgt ervoor dat je op temperatuur blijft. Een reddingsdeken is gemaakt van folie en heeft een goudkleurige en zilverkleurige kant. Bij onderkoeling gebruik je het deken met de goudkleurige kant naar buiten toe. Bij oververhitting gebruik je het deken met de zilverkleurige kant naar buiten toe. Laat het gezicht altijd vrij, want anders belemmert het deken de ademhaling.

Rol hechtpleister - Hiermee kun je een zwachtel of windsel bevestigen. Je kunt leukoplast ook gebruiken om op plaatsen te plakken waar je schoenen voor veel wrijving zorgen (om blaren te voorkomen).  

Belangrijk:

Ook verbandmiddelen hebben een houdbaarheidsdatum. Zijn ze over de houdbaarheidsdatum heen, dan kan het zijn dat ze niet meer steriel zijn. Controleer daarom regelmatig of je EHBO-spullen aan vervanging toe zijn.

Neem als je gaat wandelen een telefoon mee zodat je in geval van nood iemand kunt bellen.