Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Wandelwoorden, deel 9: verzompigen

Wandelaar en liefhebber van woorden Sanne Bloem verzamelt en bedenkt "wandelwoorden": begrippen die wij wandelaars herkennen. Verzamelt ze er weer een, dan beschrijft ze die hier. Haar nieuwste vondst is 'verzompigen'.

Sanne Bloem
Wandelwoorden, deel 9: verzompigen
(Foto © Sanne Bloem)

Ik bevond mij ergens in België, toen wat ik nu ga vertellen plaatsvond, hoewel dit in elk regenrijk land had kunnen gebeuren. Ik had die ochtend fluitend mijn droge tent afgebroken, staande in de tuin van een vriendelijk Vlaams gezin.

Fantasie

Ik liep een heerlijke ochtend. Er waren wat wolkjes aan de lucht, maar niets van zulk een aard dat ik mij genoodzaakt zag het weer te checken. Een risicovolle omissie in dit land, maar ik zal deze fout blijven maken.

Bij een Vlaams-ogend huis sloeg ik rechtsaf, richting een bos. Achter dat huis was een grote, hoog omhekte tuin, met daarin tien-tal-len herders en herderpups. Ik ben geen grote hondenfan. Ik houd niet van harde geluiden en van sterke geuren. Toch fantaseer ik zo nu en dan over een teckel, waarmee ik lange wandelingen ga maken en die bij me komt liggen na een lange dag. Als ze stinkt was ik haar, en ze blaft nooit.

Wandelwoorden, deel 9: verzompigen
(Foto © Sanne Bloem)

Zachtjes tikt...

Ik sta héél even stil om naar ze te kijken. Er beginnen een paar herders te blaffen. Alras blaft het hele geboefte. Er gaat een achterdeur open en een hondenfokster kijkt me melancholisch aan: “ja, wat dacht ik dan?”

Een tijdje loop ik langs de bosrand, en blijf het geblaf horen in de verte. Dan hoor ik ook hoe het tikken van druppels over de bladeren naar me toe reist. Regen. De honden verstommen. Het tikken wordt luider.

Ik doe mijn regenhoes om mijn tas. En zet mijn capuchon op. In het gras zie ik de grootste huisjesslak die ik ooit heb gezien. Ik raap die op en bekijk aandachtig de roze bewegende flappen. Op mijn capuchon tikt het steeds luider. De slak gaat terug het gras in. Ik loop verder.

Doordrenkt

Ik sla een nauw pad in, langs een weiland. Er lopen hier niet vaak mensen, althans, dat moet wel want allerlei struiken groeien over het pad. Ze zijn zwaar van alle net gevallen regen. Ik baan me er een pad doorheen. Ik voel hoe de regen mijn schoenen doordrenkt.

Ik stap een modderige plas in, die veel dieper blijkt dan ik dacht. Nu heb ik, naast natte, ook nog zompige sokken. En dat kan niet, want vannacht ga ik weer kamperen, en dat betekent dat ik mijzelf noch mijn schoenen kan schoonmaken noch opdrogen vannacht.

Retourneringsrecht

Op een baal stro in een openstaande schuur maak ik een blikje tonijn met bonen soldaat. Zelfs aan mijn sokken kleeft modder. Deze regen stopt nóóit meer, zie ik op een regen-app. De dag heeft nog vele wandelbare uren in zich, maar deze zompige Hollander beroept zich weer op haar retourneringsrecht. Als ik net de laatste bonen uit de hoekjes van het blikje schraap, hoor ik gesnuffel aan de deur van de schuur. Het zijn vier aangelijnde herders, aangelijnd door een goed ingepakte, melancholisch kijkende vrouw. Via een andere route zijn ze naar deze schuur gelopen. Ze staan mij nu even te bekijken. Zonder blaffen.

 

Verzompigde schoenen

Met verzompigde schoenen stap ik richting de bus. Excuses voor diegene die hier de vloer moet schoonmaken. Het duurt nog uren en heel wat treinen, voor ik thuis mijn verzompigde schoenen kan uitrekken, schoonmaken en op kan laten drogen.

VERZOMPIGEN
I Vies en nat worden, maar meer vies dan nat.

  • Dit wandelwoord komt van lezer Evelien. Heb jij er ook eentje? Mail jouw wandelwoord dan naar de redactie: redactie@wandel.nl.
  • Natte, leren wandelschoenen laat je niet op de kachel drogen, maar aan de lucht. Lees hier meer tips voor het verzorgen van je wandelschoenen.

 

Wandelwoorden, deel 9: verzompigen
(Foto © Sanne Bloem)