Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Wandelwoorden, deel 5: onomkeerbaarheid

Wandelaar en liefhebber van woorden, Sanne Bloem, verzamelt en bedenkt wandelwoorden, oftewel: begrippen die wij wandelaars allemaal herkennen. Haar nieuwste vondst is ‘onomkeerbaarheid’.

Sanne Bloem
Wandelwoorden Deel 5 Onomkeerbaarheid: Jaagpad Rijn
Route op het Jaagpad aan de Kromme Rijn. (Foto: © Sanne Bloem)

Een versperring. Het pad houdt op. In je hoofd hoor je je eigen routeplannerstem zeggen: ‘probeer om te keren, probeer om te keren’. Je zegt terug dat dat nu niet kan. Overkomt dit jou als wandelaar? Dan is er sprake van onomkeerbaarheid. 

Onomkeerbaarheid, scène 1

Een bordje onderweg. Voetpad gesloten tot 23 april, staat erop. Het is nog lang geen 23 april. Ik wandelde etappe 2 van het Trekvogelpad. Achter het bordje lonkt een groene, kortgemaaide graszee met een pad langs het water. Ik kijk naar de rechte autoweg in de verte, mijn alternatief. Ik loop met gekruiste vingers langs het bordje. Het voetpad bleek toch niet gesloten.  

Sanne´s ervaringen op het Trekvogelpad
Wandelwoorden Deel 5 Onomkeerbaarheid: Trekvogelpad bordje
(Foto: © Sanne Bloem)

Onomkeerbaarheid, scène 2

We mochten nog wel buiten wandelen, maar als je andere mensen zag, dan moest je om ze heen lopen met een boogje, want anders zou je weleens besmet kunnen raken. Het was nu net dat boogje dat je niet kon maken op het Jaagpad langs de Kromme Rijn in Utrecht. Daarom was het pad afgesloten met grote bouwhekken, met daarop borden die met hoofdletters nog duidelijker maakten dat we er niet door mochten. Maar ik… ik wilde daar wandelen! Nu het afgesloten was, was er ook niemand om te besmetten, beargumenteerde mijn omgekeerde logica. Dus ik deed wat niet hoort, want ik moest en zou doorlopen. Ik sloop door de bosjes, langs het hek. Aan de verse voetafdrukken zag ik dat ik niet de enige was die niet om wilde keren. 

Onomkeerbaarheid, scène 3

Een winderige wandeldag. De wandelaar trekt rillend haar sokken op na een korte pauze tegen een boom, en ploetert voort met een druipend neusje. Het is niet mooi buiten vandaag, maar die langeafstandsroute moet wel hélemaal gelopen worden. Deze etappe hoort er nu eenmaal bij. Goede dagen heb je. En dit soort dagen. 

Wandelwoorden Deel 5 Onomkeerbaarheid: Trekvogelpad route
(Foto: © Sanne Bloem)

Onomkeerbaarheid, scène 4

Een man en een vrouw wandelen op Tenerife. Ze hebben een bordje gemist, dus hij heeft zijn mobiel erbij gepakt om te route te hervinden. Hij opent natuurlijk niet Google Maps, hij is geen amateur. Als je Google Maps opent in een natuurgebied, terwijl je op een zeswegenkruispunt van voetpaden staat, dan laat die je enkel een blauw stipje in een leeg, groen vlak zien. Hij gebruikt Maps.me, dat álle paden kent. Courante paden en ook de paden die paden waren toen de mensen nog met steentjes betaalden, maar inmiddels al door honderden stekelige planten heroverd zijn op mensenvoeten.

“Nee,” zegt hij, “hier loopt echt het pad”, terwijl hij op de prikkende takken stapt om de weg wat vrijer te maken. “We zijn bijna weer bij het hoofdpad”, zegt hij met onterecht veel zelfvertrouwen. De vrouw kent hem en loopt mee. Komt toch altijd wel goed, via de prikkende takkenweg. Of anders keren ze om. Zíj kent het tegenovergestelde van de onomkeerbaarheid, namelijk: het retourneringsrecht. Ze zal het straks eens opperen.

Wanneer moet je omkeren, wanneer verder gaan? Wie binnenkort weer eens wandelt en – al zou het misschien wel moeten – niet omkeert, lijdt aan onomkeerbaarheid.

ONOMKEERBAARHEID

| Wanneer tijdens het wandelen omgekeerd zou moeten worden en dat niet wordt gedaan. Verschillende redenen mogelijk.

RETOURNERINGSRECHT

| Het recht dat elke wandelaar heeft om áltijd weer terug te mogen gaan. Lees hier de eerdere column over dit wandelwoord.

Oproep: weet jij ook een leuk wandelwoord?

Krijg je inspiratie van Sanne’s blog en weet je zelf nog een leuk wandelwoord? Stuur jouw creatieve uitspatting in via redactie@wandel.nl o.v.v. Wandelwoorden. Wij delen nieuwe wandelwoorden (met een korte uitleg van ca. 30 woorden) graag in deze rubriek.