Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Wandelen na je bevalling: dit zijn de 3 belangrijkste tips

Wandelen is de meest toegankelijke vorm van beweging; mede daarom is het ook zo geliefd. Voor kersverse moeders (vaders/verzorgers) is dat niet anders, al vergt het wel wat voorbereiding. Waar moet je op letten bij de eerste wandeling na je bevalling?

Wandelen Na Je Bevalling Dit Zijn De 3 Belangrijkste Tips
(Foto: © Kelsey Obdeijn)

Onze redacteur Kelsey is in juni 2024 voor het eerst moeder geworden van een dochter. Fantastisch natuurlijk, al was de eerste wandeling buiten een hele onderneming. Bekkenbodemspieren die nog moeten herstellen, je evenwicht die je opnieuw moet ‘voelen’, en alle hormonen die nog door je lichaam razen. Kelsey geeft je tips voor het wandelen na je bevalling.

Door: Kelsey Obdeijn

Wandelen tijdens de zwangerschap?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik had geen fijne zwangerschap. Negen maanden lang werd ik geteisterd door een ziekmakende misselijkheid die pas ophield na mijn bevalling. Ik heb het wandelen in die maanden ontzettend gemist. Alleen al de geur van vers gemaaid gras zorgde ervoor dat mijn maag zich omdraaide. Met grote tegenzin besloot ik het wandelen uit te stellen tot na de bevalling.

Volle luiertas

De eerste wandeling met onze dochter Veere, een week na de bevalling, was met recht een onderneming. Zoekend naar wat ik allemaal mee moest nemen, besloot ik alles maar mee te nemen. Luiertas? Check. Drie setjes schone kleertjes? Check. Minimaal tien luiers? Check. Fles? Check. Reservefles? … Laten we het erop houden dat mijn postpartum-hormonen een grote rol speelden bij dit eerste rondje om het huis. Een rondje van nog geen vijf minuten.

Wandelen Na Je Bevalling Dit Zijn De 3 Belangrijkste Tips (2)
(Foto: © Kelsey Obdeijn)

Elke week wandelen

Ik maak elke week sinds de bevalling een wandeling. De eerste weken na de zwangerschap vooral korte ommetjes. Even naar de supermarkt, met de hond wandelen, op bezoek bij familie, etc. Na twee maanden kon ik zonder pijn en ongemak 5 kilometer door het glooiende bos wandelen en na 4 maanden zat ik weer op mijn oude niveau van voor de zwangerschap: 10+ km per wandeling is prima te doen. Overigens heeft iedere net bevallen vrouw een ander tempo. Wandel jij minder, kortere afstanden of juist langer? Doe wat voor jou comfortabel, veilig en pijnloos voelt.

Wandelen Na Je Bevalling Dit Zijn De 3 Belangrijkste Tips (3)
(Foto: © Kelsey Obdeijn)

Tips voor wandelen na je bevalling

Ga jij binnenkort bevallen of ken je iemand die binnenkort gaat bevallen? Neem mijn tips voor de eerste wandeling na de bevalling ter harte – of niet, dat is natuurlijk ook helemaal prima. Wat ik in deze korte tijd heb geleerd, is dat er niets sterker is dan een moedergevoel. Voelt iets niet goed? Doe het dan niet. Zo simpel is het (echt). En je hoeft niemand verantwoording af te leggen.

Tip 1: Luister naar je lichaam 

Deze tip moet bovenaan je prioriteitenlijst staan, zeker in je kraamperiode, maar ook daarna. Luister naar je lichaam. Of je nu zeven dagen of zeven maanden geleden bent bevallen: iedere vrouw is uniek, iedere bevalling is uniek en zo is ook het herstel. Ben je zonder keizersnede bevallen en voelt het goed om weer te wandelen? Doorgaans wordt geadviseerd pas na een paar dagen een lichte wandeling te maken van slechts een paar minuten. En ook hiervoor geldt: luister altijd naar je lichaam en rust daarna goed uit. 

Tip 2: Win advies in

Na een reguliere bevalling is je bekkenbodem flink aan het herstellen; na een keizersnede is dat de wond. Het is verstandig om advies in te winnen van een professional, zoals een (bekkenbodem)fysiotherapeut, voordat je begint met langere wandelingen. Een specialist kan je tips en adviezen geven. Wat je in ieder geval niet moet doen: in de eerste weken na je bevalling kilometers gaan wandelen. Geef je lichaam ruim de tijd om te herstellen; enkele maanden is daarin geen uitzondering.

Wandelen Na Je Bevalling Dit Zijn De 3 Belangrijkste Tips
(Foto: © Kelsey Obdeijn)

Tip 3: Verdeel de taken en neem niet te veel mee

Over die luiertas gesproken: je hoeft echt geen voorraad voor de komende drie weken mee te nemen als je slechts een blokje om gaat. En zelfs niet als je een paar kilometer gaat wandelen. Leg je grootste luiertas in de auto voor als je terugkomt en neem in je kleine wandeltas alleen het hoogstnoodzakelijke mee: een flesje melk, één of twee luiers, billendoekjes, een setje schone kleding, petje voor de baby, zonnebrandcrème voor jou en je baby, eten en drinken voor jezelf en eventueel extra’s zoals een weerbestendige kap voor de kinderwagen of een draagdoek. Laat deze tas vooral dragen door je partner, zodat jij je kunt blijven focussen op je baby.

Professioneel advies

Een waardevolle toevoeging aan bovenstaande tips: ik ben geen professional, maar slechts een grote wandelliefhebber en kersverse moeder. Heb je pijn bij het wandelen, voelt iets niet goed of heb je op een andere manier last van fysieke ongemakken tijdens het wandelen? Neem altijd contact op met een zorgverlener, zoals je verloskundige of huisarts.

Ik wens je heel veel plezier met het wandelen na je bevalling, een goed herstel en fijne momenten in de natuur. Voel je vrij om jouw eerste wandeling met mij te delen.