Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Trektocht Talks: wat eet je onderweg op een trail?

Voeding tijdens een meerdaagse trektocht wordt ook wel trekkingfood, droogmaaltijden of trailvoedsel genoemd. Ervaren hiker Rick Mulder vertelt je in dit nieuwe deel van Trektocht Talks over allerlei mogelijkheden onderweg: van droogmaaltijden tot wildplukken en natuurlijk zijn persoonlijke favorieten!

Rick Mulder
Rick eet wat bij het vuur tijdens een trektocht.
(Foto: © Marleen, Naturawesome)

Wanneer je ooit een trektocht hebt gelopen, dan zal je dit misschien wel herkennen: je loopt al zo’n 10 kilometer omhoog en eigenlijk is het enige waar je aan kan denken die maaltijd bovenop de berg. We kunnen het hebben over bepakking, de mooiste trails en overnachtingen, maar het belangrijkste van een trektocht blijft toch… het eten. Het stoppen bij een koffiezaakje onderweg en een dikke punt appeltaart erbij halen of die chocoladereep oppeuzelen met prachtig uitzicht. Een trektocht kan best wel afzien zijn, maar zodra je wat te eten krijgt, dan is alles weer goed!

Trekkingvoeding en de voorbereiding op je trektocht

Er zijn twee dingen belangrijk wanneer je voeding voor een trektocht gaat voorbereiden:

  1. Het moet licht van gewicht zijn
  2. Het moet compact zijn

In de loop der jaren is er veel ontwikkeling geweest in het verpakken van voeding voor een trektocht. Zo gingen we van gekookt voedsel naar vriesdroogmaaltijden. Wanneer je een maaltijd droogt nadat je hem hebt bereid, dan behoudt hij zijn voedingsstoffen. Zodra je heet water toevoegt, wordt de maaltijd weer net zoals jij hem hebt klaargemaakt. Dit wordt vaak in de fabriek al gedaan, maar je kunt het ook zelf doen om geld te besparen. Ik moet wel eerlijk zijn: het kost zeeën van tijd om zelf voedsel te drogen.

Onderweg eten tijdens een trektocht in het Tatra Gebergte in Polen.
Onderweg eten tijdens een trekking in het Tatra Gebergte in Polen.
Wraps met kaas en ketchup? Geloof me, na een lange dag lopen smaakt alles lekker!
pannen op het vuur tijdens een Alpen trekking.
Pannen op het vuur tijdens een Alpen trekking.

Nu zijn er tal van mogelijkheden en merken om uit te kiezen. Je kan naar een sportspeciaalzaak gaan of gewoon eens Googlen op ‘droogmaaltijden voor een trektocht’. Deze maaltijden zijn vaak wel een stukje duurder. Om goedkoper op pad te gaan, kun je kiezen voor sausmixen van bijvoorbeeld Knorr in combinatie met wraps of noedels. Zo bespaar je toch wat centen.

De bereiding

Als ik een langere trail loop, dan eet ik niet alleen maar gedroogd voedsel, maar zal ik af en toe ook langs een supermarkt gaan en een pannetje pasta klaarmaken. Er zijn twee mogelijkheden voor de bereiding van je voedsel:

1. Alleen water koken (droogvoeding)
Dit kun je vaak eten uit de zak zelf. Hierdoor neem ik vaak alleen een kooksysteem mee waarmee je water opwarmt. De Jetboil Zip is op dit moment echt ideaal. Je kunt er een klein blikje gas bij in doen, wanneer je hem hebt ingepakt. Zo bespaar je weer op ruimte in je tas. Dit kooksysteem (incl. gas) weegt in totaal 570 gram.

2. Volledige maaltijd bereiden
Wanneer ik een volledige éénpotsmaaltijd bereid, kies ik toch liever voor een kooksysteem waarbij je het brandertje en pannetje los van elkaar hebt. Waar de Jetboil vooral is gemaakt voor het koken van water, kun je met een los brandertje en pannetje beter de temperaturen instellen waardoor je eten minder snel aan zal branden. Met een Soto Stove heb je het over 222 gram in totaal.

Gekke maar lekkere combinaties

Heb jij de boeken van Tim Voors weleens gelezen? Hij heeft trektochten gemaakt over de hele wereld en neemt je mee op pad. Zo vertelt hij over zijn trailcraving: wraps met salami en mayonaise. Dit soort gekke combinaties ga je maken als je inventief wil zijn. Ikzelf vind wraps lekker met kaas en ketchup, maar ook instant aardappelpuree met tonijn. Geloof me, na een lange dag lopen smaakt alles lekker!

Qua snacks kom ik de gekste en vaak niet al te gezonde voorbeelden tegen bij anderen. Wat dacht je van chocoladepasta uit een tube met banaan? Of pure chocolade smelten in de zon en opeten met koekjes?

knakworsten met ketchup op een broodje, tijdens een trektocht in Schotland.
Knakworsten met ketchup op een broodje, tijdens een trektocht in Schotland.
een mok met ingrediënten uit de natuur om thee van te trekken.
Thee kun je maken met brandnetel, munt of andere kruiden die je onderweg vindt.

Eten uit de natuur tijdens een trektocht

Je kunt ook wildplukken tijdens je trektocht. Vooral in het voorjaar is er ontzettend veel te plukken. Maar waarschijnlijk gaat dit niet jouw caloriebehoeften aanvullen. Zelf gebruik ik daarom bepaalde plantjes als toevoeging aan mijn eten. Denk aan een theetje van brandnetel of verse dennennaalden. Ook voeg ik het blad van de paardenbloem en weegbree weleens toe als salade aan mijn droogmaaltijd.

Deze 5 regels zijn belangrijk bij het wildplukken:

  • Controleer goed of je mag wildplukken waar je een trektocht loopt. Pluk met respect.

  • Houd altijd een determinatieboekje en/of app bij de hand. Weet wat je wel en niet kan plukken.

  • Laat de omgeving intact. Ga niet door de bosjes banjeren om toch die ene braam nog te plukken.

  • Pluk alleen voor jezelf. Dit betekent maximaal 10% van wat je ziet staan. Houd genoeg over voor de dieren.

  • Ben je niet zeker van je zaak? Pluk dan niet!

Mijn top-5 trailsnacks uit de supermarkt

Er zijn echt geen ingewikkelde formules nodig om een ‘perfecte’ trailsnack te maken. Eigenlijk kies je gewoon de dingen die je echt lekker vindt. Een trailsnack moet enkel voldoen aan twee dingen: het moet je energie geven en het moet de ergste trek stillen.

noedels eten bij een berghut.
Noedels eten bij een berghut, Stubaihoheweg. (Foto: © Arno Mulder Photography)

1.     Notenmix

Een waanzinnige en makkelijke trailsnack vind ik de notenmix van de Lidl. Deze zijn te koop in kleine verpakkingen. Je krijgt dan gelijk 5 zakjes. Je hebt keuze uit de versie met chocolade; je krijgt dan walnoten, pinda’s en kleine stukjes chocolade. In de andere versie vind je rozijnen, gedroogde cranberry’s en een variatie aan noten. Dit is mijn go-to snack voor tijdens een trektocht.

2.     Beef Jerky

Een trektocht kun je ook wel vergelijken met een duursport. Het eten van extra zout kan dus goed zijn voor jouw lichaamsbehoeften. Beef Jerky is niet alleen een ongelofelijk lekkere snack, maar zit ook nog eens boordevol de gewenste hoeveelheid zout. En lekker ergens op kauwen, zorgt er vaak voor dat je honger ook gestild wordt.

3.     Vers fruit

Ja, ik weet dat het misschien niet lichtgewicht is, maar fruit is ongelofelijk gezond en je krijgt er een goede energie boost van. Een frisse appel of nectarine na een lange inspanning kan net zo bevredigend zijn als een stuk chocolade.

4.     Dadelballetjes

Wil je een gezonde en zoete snack mee? Dan kan je zelf je dadelballetjes maken. Doe een volle hand met dadels, wat kokosrasp, notenmix in een blender. Rol vervolgens kleine balletjes en neem ze mee in een zakje wanneer je gaat hiken. Een supergezonde trailsnack!

5.     Snickers

Gedurende een trektocht haal ik graag stiekem even een Snickers uit mijn tas. Vooral wanneer ik gewoon nog wat extra energie nodig heb. Nee, echt gezond is het niet, maar wel lekker!

Kortingsactie Start Hiking op de Veluwe

Wil jij in Nederland uitproberen of een meerdaagse trektocht wat voor jou is? Ik Wil Hiken organiseert dit najaar weer een mooie trektocht over de Veluwe, speciaal voor starters. Je leert in een driedaagse trektocht alles over wildplukken, vuur maken, wildsporen herkennen en koken boven het vuur.

Lezers van Wandel.nl krijgen van Rick een vroegboekkorting van 10% op de reis van 29 september t/m 1 oktober 2023. Boek nu met de kortingscode HERFST23. Deze code is per persoon eenmalig te gebruiken tot 30 juni 2023.

Meer informatie over Start Hiking op de Veluwe
vuur leren maken.
Vuur leren maken tijdens Start Hiking. (Foto: © Marleen, Naturawesome)