Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Saskia’s geheime wandeltip: street art in Goes

In het Zeeuwse Goes kun je je wandeling door het historische centrum combineren met een dosis street art in de buitenwijken. Onze blogger Saskia van den Brand ontdekte al struinend de meest bijzondere muurschilderingen.

afbeelding van street-art in Goes.
Mural door Eelco van den Berg.

Tekst & foto's: Saskia van den Brand

Goes is in de tiende eeuw ontstaan aan de oever van een kreek, die Korte Gos (Curtagosum) heette en waaraan de stad haar naam ontleent. In de dertiende eeuw krijgt Goes zelfs een haven, wat in de eeuwen erna uitgroeit tot een belangrijk gebied voor de omliggende steden.

afbeelding van de poort op de Kreukelmarkt.
Poort op de Kreukelmarkt.

Kreukelmarkt

Het wandelen door de binnenstad voelt voor mij als het aantrekken van een warme jas. Het is er gemoedelijk. De oude straatjes wijken nauwelijks af van de eeuwen hiervoor. Ik ken de stad goed, omdat ik er een tijd heb gewerkt. De Kreukelmarkt is hier een van de zes markten. Hier vond de handel plaats in kreukels, mossels en oesters. Nu zie ik alleen nog de poort waar in het Latijns ‘AMANDA PALLAS EXTIV’ staat geschreven. Het gaat, voor zover ik weet, over de godin van de wijsheid.

Binnenstad verkennen

Over de binnenstad kan ik veel schrijven, maar je kunt het beter zelf ervaren. Zo kun je de oude pomp zien waar inwoners hun water haalden. Het oude mannen- en vrouwenhuis is een leuke plek om even tot rust te komen, want daarachter ligt een kloostertuin. Het stadhuis op de Grote Markt heeft in de rechtertoren gediend als gevangenis. Links van de toren was de markthal met de waag. Dit imposante gebouw is in Rococo-stijl gebouwd en is zeker een bezoekje waard.

afbeelding van het oude mannen- en vrouwenhuis in Goes.
Het oude mannen- en vrouwenhuis in Goes.
afbeelding van een mural van Marcel Thelen op de oostzijde van flatgebouw De Bongerd.
Mural van Marcel Thelen op de oostzijde van flatgebouw De Bongerd in Goes.

Murals

In Goes kom je veel murals tegen. Zelf vind ik street-art geweldig, omdat alles mogelijk is. Een aantal jaar geleden werd in Goes het Mural Festival georganiseerd. Sommige werken zijn verdwenen, maar gelukkig kun je er nog een aantal bewonderen. Ik begin mijn wandeling bij flatgebouw De Bongerd. Hier heeft Marcel Thelen analoge vormen getekend. Die scant hij in met behulp van een computer en vervolgens krijgen ze een kleur. Hij schuift net zolang totdat er nieuwe vormen ontstaan. De kleuren paars, diep roze en blauw schitteren. De kunstwerken zorgen voor warmte en vrolijkheid en geven een gevoel van thuiskomen.

Duif tussen de flats

Aan de oostzijde staart een duif mij aan. Deze is gemaakt door Stefan Thelen. Goes hield van de duif, die eerder afgebeeld stond op een pand dat afbrandde, maar als een echte feniks herrees de vogel op deze nieuwe plek. Eerlijk gezegd vind ik de wijk niet aantrekkelijk. De omgeving is saai en bestaat uit veel flats en weinig groen of bijzondere bomen.

afbeelding van street art (een duif) gemaakt door Stefan Thelen.
Door Stefan Thelen.
afbeelding van een mural op flatgebouw Weidezicht door Hendrik ECB Beikirch.
Mural op flatgebouw Weidezicht door Hendrik ECB Beikirch.

Kattenogen

Ik wandel verder naar de flat Weidezicht. Hier heeft de Duitse kunstenaar Beikirch een mural gemaakt om aandacht te vragen voor ambachtslieden die langzaam over heel de wereld verdwijnen. De man is geschilderd in zwart wit, waardoor de uitstraling nog krachtiger wordt. Het allermooiste werk is wat mij betreft van Eelco van den Berg. Zijn kat is te vinden bij de Appelstraat/Frambozenstraat en blijft mij fascineren. Zijn pupillen verschillen van grootte en de afwisseling in kleurgebruik maakt het aantrekkelijk om naar te kijken. Het wandelen in Goes-Zuid staat mooi in contrast met de binnenstad, waar de tijd lijkt stil te staan. Hier zie ik duiven, ganzen en een abstract werk van tientallen meters groot.

afbeelding van een mural van een kat gemaakt door Stefan Thelen.
Mural van een kat gemaakt door Stefan Thelen.

Komen en gaan

De oude binnenstad blijft, maar murals komen en gaan. Die beweging is mooi, zo ontstaat er steeds ruimte om te experimenteren en bewoners en toeristen te blijven verrassen. Ik ben benieuwd of er de komende jaren nog nieuwe kunstwerken bij komen, want het bezoeken van een stad met daarbij het bewonderen van street art is een gouden combinatie.

afbeelding van een mural op de Bramestraat door Super A, Collin Van Der Sluijs en Rutger Termohlen.
Mural op de Bramestraat door Super A, Collin Van Der Sluijs en Rutger Termohlen.

Praktische informatie:

  • Saskia struinde op eigen houtje zo’n 7 kilometer langs de street-art en door de binnenstad van Goes. Kom je per trein naar Goes? Kies dan de uitgang van het Stationspark. Wil je eerst naar de binnenstad, dan kies je de centrumzijde.
  • Kom je met de auto? Dan kun je het beste parkeren in garage Westwal. Vanaf daar is het ongeveer een kwartiertje lopen naar de kunstwerken.
  • Als je door de wijk loopt, dan kom je vanaf het flatgebouw De Bongerd de meeste kunstwerken vanzelf tegen. Street art is onder meer te bewonderen in de Appelstraat/Frambozenstraat, Kastanjestraat en de Bramestraat.
  • Bij VVV Goes (Singelstraat 13) zijn wandelroutes verkrijgbaar met meer informatie over het centrum, zoals een stadswandeling van ongeveer 4 kilometer.