Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Sanne wandelt lang(e afstanden) met… Michael Kloosterman

Lange afstanden wandelen. Velen moeten er niet aan denken, anderen zijn nieuwsgierig, maar er zijn niet zoveel wandelaars die de uitdaging opzoeken van Kennedymarsen en lange afstanden. Hoogste tijd om deze discipline van het wandelen eens nader uit te lichten. In deze serie volgen we Sanne Heymann, die in gesprek gaat met mede-langeafstands-gekkies. Met in deze aflevering: Michael Kloosterman.

Sanne Heymann
Sanne Wandelt Lang(E Afstanden) Met… Michael Kloosterman

Het is augustus 2023 als Michael (32 jaar) en ik elkaar voor het eerst ontmoeten op het startveld van de Dodentocht in Bornem, België. Al wachtend, met zo’n 13.000 andere wandelaars op een groot sportveld, raken we aan de praat. Michael vertelt dat dit zijn eerste 100 kilometer wandeltocht is. Na vijf keer de Vierdaagse uit te hebben gelopen is hij toe aan een nieuwe uitdaging. Maar stiekem is hij daar best een beetje zenuwachtig voor…

Dit. Nóóit. Weer!

Hoe is het je vergaan, die eerste 100 kilometer vorig jaar?

“Zwaar! Hoewel ik voldoende getraind had, ben ik mijzelf tijdens die tocht echt tegen gekomen. Niet eens zozeer omdat het ver was, maar wel omdat het bijna de hele nacht regende en ik – met slechte regenkleding aan - compleet doorweekt was geraakt. Mijn spieren werden koud, alles deed pijn en tussen de 70 en 90 kilometer zat ik er echt helemaal doorheen. Ik heb meerdere malen gedacht aan opgeven en toen ik na afloop over de finish kwam, was mijn eerste gedachte: Dit. Nóóit. Weer!”

Sanne Wandelt Lang(E Afstanden) Met… Michael Kloosterman
Na de Dodentocht van 2023. (Foto: © Michael Kloosterman)

Weerbaarheid en voldoening

En toch stond je dit jaar weer aan de start.

“Klopt. De maanden na de Dodentocht dacht ik echt dat ik dit niet nog eens zou doen, maar toen de inschrijving in april opende, begon het toch weer te kriebelen. Ik ben dan ook niet iemand die graag de makkelijke weg kiest. Wat ik ook doe, ik houd van extreme uitdagingen. Ik houd van het verleggen van grenzen en het ontdekken van wat mijn lichaam en geest kunnen. Hoewel vorig jaar erg zwaar was, heb ik mijzelf daar wel beter door leren kennen. Ik heb geleerd dat ik fysiek en mentaal weerbaarder ben dan ik dacht. Ik weet nu dat ik meer kan dan ik denk en dat het behalen van zo’n groot doel ook gewoon veel voldoening geeft.”

Sanne Wandelt Lang(E Afstanden) Met… Michael Kloosterman (2)
Michael Kloosterman samen met zijn opa. (Foto: © Michael Kloosterman)

De welbekende paplepel

Ben je altijd al zo’n fanatieke wandelaar geweest?

“Ja, het wandelen is mij wel echt met de paplepel ingegoten. Ik ben geboren en opgegroeid in Nijmegen en stond als klein menneke van twee jaar al met mijn ouders langs de kant van de 4Daagse, waar mijn opa en oma een kraampje hadden met drinken en hamburgers. Mijn andere opa liep jaarlijks mee en toen ik zelf oud genoeg was (11 jaar) om mee te doen, ben ik samen met hem gaan trainen. We liepen dan altijd een rondje Groesbeek met een pannenkoek toe. Nog steeds is dat mijn favoriete trainingsrondje. Vanaf mijn 11e tot mijn pubertijd heb ik jaarlijks meegedaan. Daarna ging ik liever naar de 4Daagsefeesten, maar als ik dan op vrijdag langs de Via Gladiola stond, dan wilde ik stiekem toch weer aan de andere kant van dat hek staan. En zo heb ik een paar jaar geleden het wandelen weer opgepakt.”

Afzien

Je zou het ook kunnen laten bij 4 x 50 kilometer. Waarom dan toch die overstap naar de lange afstand?

“De uitdaging. Het wandelen van de 4Daagse ging mij namelijk nooit makkelijk af. Als fanatiek voetballer en hoog niveau beoefenaar van Taekwondo, heb ik meerdere keren mijn meniscus en kruisbanden gescheurd en heb ik zeven knieoperaties gehad. Eigenlijk zou ik dit soort wandeltochten dus helemaal niet kunnen doen. Maar toen ik in 2023 de 4Daagse ineens wél fluitend uitliep, miste ik het stukje afzien. Het stukje extra voldoening, na al dat harde trainen. Dus ging ik op zoek naar iets wat mij dat gevoel wél zou kunnen geven.”

Sanne wandelt lang(e afstanden) met… Michael Kloosterman
Sanne en Michael tijdens Blauwe dinsdag - Nijmeegse 4Daagse (Foto © Sanne Heymann)

Losmaken en loslaten

Klinkt als behoorlijk wat afzien voor een stukje voldoening…

“Haha! Misschien. Maar ik vind wandelen ook gewoon heel fijn. Zeker met zo’n lange tocht en al wandelend door de nacht, kun je soms echt in een soort trance terecht komen. Maar ook het trainen zelf vind ik fijn. Ik heb een pittige baan in de gesloten jeugdzorg en juist door te wandelen kan ik mijn hoofd leegmaken en bepaalde zaken makkelijker loslaten. Het houdt de boel in balans.”

Sanne Wandelt Lang(E Afstanden) Met… Michael Kloosterman (4)
Op 75 kilometer! (Foto: © Michael Kloosterman)

Voorbereiding

Over balans gesproken… Hoe bereid jij je voor op zo’n extreme prestatie?

“Allereerst door je goed in te lezen. Zoek op internet naar ervaringen van andere wandelaars over de tocht die je gaat lopen of bekijk wandelvlogs. Zo weet je al een beetje wat je kunt verwachten. Verder is trainen natuurlijk belangrijk. Consequent trainen en kilometers maken. En dan niet alleen met mooi wandelweer, maar ook met koud, warm, nat en heet weer. Wil je een extreme uitdaging aangaan? Zorg dan ook dat je met eventuele extreme omstandigheden om kunt gaan. Je weet immers niet wat het weer doet tijdens de tocht. Zorg dat je hierop bent voorbereid, dan kom je minder snel voor verrassingen te staan. En – last but not least – vergeet niet te genieten. Geniet van iedere stap, want je weet niet wanneer je zo’n uitdaging nog eens aan zult gaan.”

Sanne Wandelt Lang(E Afstanden) Met… Michael Kloosterman (5)
Aan de finish van de Dodentocht in 2024. (Foto: © Michael Kloosterman)

Nieuwe uitdaging

Jouw tweede Dodentocht heb je volop genoten. Heb jij nog een nieuwe uitdaging op het programma staan?

“Zeker! Ik hoop volgend jaar, in september 2025, mee te doen aan de 160 kilometer tocht van Nijmegen-Rotterdam. Dat lijkt me wel echt een uitdaging. Vooral omdat dit echt op een hoger tempo moet (gemiddeld 7 kilometer per uur). Vanaf januari wil ik me hier serieus op gaan voorbereiden, met onder andere twee Kennedymarsen, natuurlijk de 4Daagse en wellicht weer de Dodentocht of anders de Omloop van Goeree-Overflakkee. Ik ben voorlopig nog niet uitgewandeld dus!”

Doen, maar niet onderschatten

Wat zou jij nog willen zeggen tegen mensen die wellicht een lange afstand overwegen?

“Doe het! Maar…onderschat het niet. Een tocht van 100 kilometer of meer wandelen is echt niet zomaar iets. Ik bedoel, ik ben een sportman: Jong, gezond, fit en ik heb op meerdere EK’s en WK’s gestaan met Taekwondo. Maar zulke extreme afstanden wandelen is echt andere koek en ik ben mezelf daarbij ook goed tegengekomen. Maar het is ook ontzettend gaaf. Dus áls je een uitdaging zoekt… Een activiteit die je zowel fysiek áls mentaal écht uitdaagt… Probeer dan eens een lange afstand. Dan ben je pas écht een stoere sportman of -vrouw!”

Ben jij ook een 'wandelgekkie' op de lange afstand?

Ben jij zelf ook een 'wandelgekkie' op de lange afstand? Breng de redactie van Wandel.nl op de hoogte van jouw bijzondere wandelavonturen, via redactie@wandel.nl o.v.v. 'Alle wandelgekkies verzamelen'. Wie weet kunnen we je een keer interviewen!

Sanne Heymann (39 jaar) is een kleurrijke lange afstandswandelaar en wandelvlogger. Als verhalenverteller is ze dol op het verzinnen van nieuwe verhalen en avonturen, maar liever voert ze deze avonturen ook uit. Benieuwd naar wat ze allemaal te vertellen heeft? Volg haar wandelvlogs op YouTube of haar leven (inclusief Lange Man, twee katten en een bejaarde hond) op Instagram.