Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Nieuwe serie! Sanne wandelt lang(e afstanden) met…

Lange afstanden wandelen. Velen moeten er niet aan denken, anderen zijn nieuwsgierig, maar er zijn niet zoveel wandelaars die de uitdaging opzoeken van Kennedymarsen en lange afstanden. Hoogste tijd om deze discipline van het wandelen eens nader uit te lichten. In deze nieuwe serie volgen we Sanne Heymann.

Sanne Heymann
Sanne wandelt lang(e afstanden) met…; Sanne op de Via Gladiola
Sanne op de Via Gladiola (Foto © Sanne Heymann)

Eerst even dit… Sanne Heymann (39 jaar) is een kleurrijke lange afstandswandelaar en wandelvlogger. Als verhalenverteller is ze dol op het verzinnen van nieuwe verhalen en avonturen, maar liever voert ze deze avonturen ook uit. Benieuwd naar wat ze allemaal te vertellen heeft? Volg haar wandelvlogs op YouTube of haar leven (inclusief Lange Man, twee katten en een bejaarde hond) op Instagram.

Even voorstellen

Ik ben Sanne, 39 jaar, en sinds enkele jaren ben ik een fervent lange afstandswandelaar. Van Kennedymars tot Long Distance Walk; de uitdaging kan mij niet groot genoeg zijn. Het liefst leg ik mijn wandelavonturen al vloggend vast, waarbij ik regelmatig ook andere jonge wandelaars ontmoet. Wat drijft hen om zulke lange afstanden te lopen? Wat is hun motivatie, waarom doen ze dit? Maar ook: hoe train je voor tochten als deze? Wat zijn de beste tips en wat kun je juist beter níet doen?  In deze blogreeks ga ik het gesprek aan met enkele van hen. 

Sanne wandelt lang(e afstanden) met…; Sanne en haar vader
Haar eerste Long Distance samen met haar vader - 105 km Leeghwater 2019 (Foto © Sanne Heymann)
Sanne wandelt lang(e afstanden) met…; Sanne als klein meisje met vader en zusje
Jong geleerd... (Foto © Sanne Heymann)

Hoe het begon…

Als je tegen de 9-jarige versie van mij zou hebben verteld dat ik op deze leeftijd voor mijn plezier tochten van 80 kilometer of meer zou wandelen, dan zou ik je voor gek hebben verklaard. Als kind van sportieve ouders werden mijn zusje en ik jarenlang ‘meegesleurd’ op vakantie naar Oostenrijk, waar wandelen als enige hoofdgerecht op de kaart stond. Terwijl al mijn vriendinnen de jongerendisco op de camping in Frankrijk onveilig maakten, moest ik dag in dag uit mijn wandelschoenen aan. ‘Dat later nooit!’, dacht ik toen. Tot ik jaren later als Nijmeegse student in aanraking kwam met de Nijmeegse 4Daagse…

Een dagje meewandelen

Of ik niet een dagje met ze mee wilde wandelen, vroegen mijn ouders toen ik ze na hun eerste 4Daagse dag met een biertje trof op het terras. Twee biertjes later was ik overgehaald en stond ik de volgende ochtend aan de start van mijn eerste 40 kilometer wandeling. Ongetraind, zonder goede schoenen en sokken… En dat heb ik geweten! Tot 30 kilometer ging alles goed, van de 10 kilometer daarna herinner ik me alleen nog de blaren en de pijn. Maar, ondanks dat ik een week lang op slippers door het leven moest, was er ergens ook een vlammetje aangewakkerd. Die sfeer, de mensen, de uitdaging… dit wilde ik wel eens helemaal proberen te volbrengen!

Sanne wandelt lang(e afstanden) met…; Sanne en haar moeder
Sanne en haar moeder na haar eerste 4Daagse in 2011 (Foto © Sanne Heymann)
Sanne wandelt lang(e afstanden) met…; Sanne hangt uitgeput over een km bord
Nog 1 km te gaan tijdens de Dodentocht 2011 (Foto © Sanne Heymann)

Van 4Daagse tot Dodentocht

In 2011 was het zover: mijn eerste Nijmeegse 4Daagse. Met ditmaal goede training en goede schoenen liep ik de 4x40 kilometer fluitend uit. Dat smaakte naar meer! Dus stond ik een paar weken later samen met mijn ouders aan de start van de Dodentocht: de grootste 100 kilometertocht van Europa. Lang, zwaar, maar wát een ervaring! Lopend de nacht door, je grenzen opzoeken en ontdekken dat je meer kunt dan je denkt.

Wandelen en vloggen

Vanaf 2016 werd het wandelen langzaam steeds meer een constante factor in mijn leven. De Nijmeegse 4Daagse werd een vaste prik op de kalender én op mijn YouTube kanaal. Om de unieke sfeer van de 4Daagse weer te kunnen geven begon ik namelijk met vloggen. Over mijn ervaringen, maar ook die van andere wandelaars. Maar niet alleen de Nijmeegse 4Daagse werd vastgelegd. Ook mijn eerste Kennedymars in Sittard, mijn eerste Long Distance wandeling met mijn vader en andere uitdagingen en avonturen werden als wandelend sfeerverslag online gezet.

Sanne wandelt lang(e afstanden) met… Sanne al vloggend over de finish
Al vloggend over de finish na 80 km wandelen (Foto © Sanne Heymann)
Sanne wandelt lang(e afstanden) met…; Sanne voor de startboog
Aan de start van Nijmegen-Rotterdam 2023 (Foto © Sanne Heymann)

Grenzen verleggen

Hoe meer je wandelt, hoe meer je ontdekt welke wandelingen er allemaal bestaan. En welke nieuwe uitdagingen je steeds weer aan kunt gaan. Zo kwam op een gegeven moment Nijmegen-Rotterdam op mijn pad: dé lange afstandswandeltocht van Nederland. In 29 uur wandel je met een gemiddelde van 7 kilometer per uur en 7 vaste rustposten van – de naam zegt het al – Nijmegen naar Rotterdam. Nadat ik een paar jaar lang dacht dat dit alleen voor de ‘echte wandelgekkies’ en onhaalbaar zou zijn, kroop het doel vanaf 2020 toch langzaam dichterbij. Zou het tóch mogelijk zijn? Zou ik dit kunnen? En zijn zulke vragen die het vuur in mij aanwakkeren. Die mij nieuwsgierig maken. Naar wat ik kan. Wat mijn lijf kan. Naar de ervaring en de mensen en de grenzen die worden verlegd.

Op naar het ‘ultieme’ doel

En als je dan dat doel hebt behaald (in 2023 liep ik Nijmegen-Rotterdam – na een eerdere alternatieve coronaversie – officieel uit), wat lonkt er dan? Voor mij is dat een term waar ik tot een paar jaar geleden nog nooit van had gehoord: Centurion. Een titel die je alleen maar kan behalen tijdens een gecertificeerde wedstrijd, als je 100 mijl (160 kilometer) binnen 24 uur aflegt. ‘Gekkenwerk!’, zou de 9-jarige in mij hebben geroepen. ‘Onhaalbaar!’ Of…? In 2025 gaan we het zien. Maar voor het zover is, staan er eerst nog andere mooie tochten op het programma. En kijk ik nu al uit naar het ontmoeten van ‘mede-gekkies’ en de weg die zij hebben afgelegd om zover te komen.

Sanne wandelt lang(e afstanden) met…; Sanne tijdens roze woensdag
Roze woensdag 4Daagse 2023 (Foto © Sanne Heymann)