Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Plandelman ontmoet... Venlo Mo

Verrassing: De Schilderwijk blijkt niet exclusief een Haags fenomeen. Die uit Venlo komt uit de koker van Mohamed el Moukadam, die daar de OpruimGroep Schilderswijk aanvoert. Mo’s acties blijven niet tot zijn oude buurtje beperkt: hij spreidt zijn vleugels uit met een toer door alle twaalf provincies.

Anton Damen
Plandelman ontmoet Venlo Mo; Anton samen met Mo
(Foto: © Anton Damen)

Eerst even dit...Plandelaars winnen in Nederland steeds meer en gelukkig ook een steeds schoner terrein. In deze serie volgen we Anton Damen, alias de Plandelman, op zijn missie om wandelaars bewust te maken van de afvalberg. Hij ontmoet maandelijks een wandelaar die op zijn of haar manier positief bijdraagt aan de wereld. Samen gaan ze plandelen! 

Plandelman ontmoet Venlo Mo; koffie en vlaai
Uiteraard met vlaai (foto © Anton Damen)

Weinig buit, wel vlaai

Een afspraak met Mo gaat, als rechtgeaarde Limburger, altijd gepaard met verse vlaai. Daar kwam hij spontaan mee binnenvallen op De tweede Renkumse Plandeldag, toen hij opruimkunsten buiten zijn eigen provinciegrenzen aanbood. En ook nu we op ‘zijn’ terrein zijn staat Limburgse vlaai op het menu. En wat voor terrein: we hebben net een stukje van De Groote Hei opgeruimd. In de Tweede Wereldoorlog uitvalsbasis van de Luchtwaffe, nu natuurgebied waar Duitsers en Nederlanders in alle rust wandelen en fietsen. In het luchtruim geen jagers of bommenwerpers, maar vreedzame zweefvliegers. ‘De achtertuin van Venlo’ staat niet garant voor een enorm vette plandelbuit: een zestigtal peuken, een weggewaaide snoepverpakking een bierblikje met 25 cent statiegeld – een Duits blikje dus. Veel te halen valt hier niet, maar dat wist Mo al – hij maakt hier elke zaterdagochtend zijn hardlooprondje met de wethouder.

Venlo Noord

Hoe anders is het in Venlo Noord, Mo’s oude buurtje. Tussen de flats maken we korte metten met een stapel geplaatste pizzadozen, een paar platte blikjes en restanten van een KFC-maaltijd. En het is echt nog niet zo lang geleden dat Mo hier met zijn vrijwilligers schoon schip maakte. Aan de andere kant: dit doet hij al twaalf jaar, om de maand, en de situatie nu is niks vergeleken bij de begindagen. 'De eerste opschoonrondes trokken we hele matrassen, complete bankstellen en zelfs tv’s uit de bosjes.' Hoewel het met het grofvuil tegenwoordig meevalt, hoeft Mo’s team - soms veertig man sterk - zich niet te vervelen.

Plandelman ontmoet Venlo Mo; KFC afval op de stoep
Mo aan het plandelen in zijn eigen buurt (foto © Anton Damen)
Plandelman ontmoet... Venlo Mo; Mo in de 'Schilderswijk'
Mo in de 'Schilderswijk' (foto © Anton Damen)

De 'Schilderswijk'

Het initiatief kwam twaalf jaar geleden op precies het juiste moment. ’Ja!’, dacht ik, ‘eindelijk iets dat de mensen bij elkaar brengt om de puinzooi in de wijk op te ruimen. Dat mijn zoontje op het punt stond geboren te worden, zal ook hebben meegespeeld', vertelt Mo. Nu is dat zoontje een zoon en vergezelt Zian zijn vader vaak op plandelpad. En ook al zijn ze in de tussentijd naar Venlo Zuid verhuisd, nog steeds keert Mo om de maand terug naar zijn oude vertrouwde buurtje. Dat Mo eigenhandig omdoopte tot Schilderswijk. Want het begon hier, in de Frans Halsstraat. Om de hoek is de tuin waar de club na afloop bij elkaar komt, voor koffie 'en voor vlaai, vanzelfsprekend. Het is altijd met vlaai'.

Goed bezig

We maken samen een stukje Frans Hals schoon, maar eerlijk gezegd lijkt het eerder alsof hier een paar huishoudens van Jan Steen wonen. 'Tja', zegt Mo, 'het is zaak om de zwerfafvalproblematiek continue onder de aandacht te brengen. En dat doe je het best door het goede voorbeeld te geven.' Dat doet hij ook buiten zijn eigen groep om, gewoon solo. 'Ik heb altijd wel een grijper en een vuilniszak bij. Als ik in mijn eigen straatje plandel, dan tikt de gepensioneerde buurman, die altijd voor het raam zit, op de ruit en gebaart hij ‘goed bezig’.'

Plandelman ontmoet... Venlo Mo; Mo vindt een blikje
Geld ligt op straat (foto © Anton Damen)
Plandelman ontmoet... Venlo Mo; Mo met vuilniszak
(Foto © Anton Damen)

Buiten de stadsgrenzen

Sinds een tijdje duikt Mo ook ver buiten de Venlose stadsgrenzen op. 'Het plan is om twaalf opruiminitiatieven in evenzoveel provincies aan te doen. Dat is leuk, maar ook leerzaam, want iedereen geeft weer een eigen invulling aan zo’n evenement. Zeeland, Noord-Holland, Gelderland en Utrecht heb ik al gedaan. De eerstvolgende wordt Noord-Brabant in september, met De 1e Eindhovense Plandeldag. Wat ik dan meeneem? Mijn grijpstok, mijn zoontje en meneer Tacheu, een van onze oudste en fanatiekste vrijwilligers. O ja, en een verse vlaai natuurlijk!'

De volgende provincie die Mo van zijn lijstje af zal strepen, is Noord-Brabant, want dan komt hij met een Limburgse delegatie (en vlaai) naar De 1e Eindhovense Plandeldag (op zaterdag 14 september).