Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Plandelman ontmoet... Troep Trooper Gina

Eindhoven de gekste? Zo mag je Eindhoven wel noemen van Gina Makken, als het ook maar ‘Eindhoven de schoonste’ wordt. Samen met ‘haar’ Troep Troopers is ze in alle hoeken van de stad actief – extra knap als je weet dat ze al jarenlang met MS worstelt dat van een wandeling een slopende activiteit kan maken.

Anton Damen
Plandelman ontmoet... Troep Trooper Gina; Anton en Gina zitten op een muurtje
Anton en Gina plandelen in Eindhoven (Foto © Anton Damen)

Eerst even dit...Plandelaars winnen in Nederland steeds meer en gelukkig ook een steeds schoner terrein. In deze serie volgen we Anton Damen, alias de Plandelman, op zijn missie om wandelaars bewust te maken van de afvalberg. Hij ontmoet maandelijks een wandelaar die op zijn of haar manier positief bijdraagt aan de wereld. Samen gaan ze plandelen! 

Kartrekker

Kwiek komt Gina aangewandeld, met in haar kielzog een handig vuilniskarretje. De kartrekker van Troep Troopers Eindhoven is dus ook in het echt een kartrekker! Het is dus een goede dag. Was het een slechte dag geweest – zo eentje waarin MS haar parten speelt - dan was Gina óók komen opdagen. Alleen had ze het handige vuilniszak-karretje dan thuisgelaten en was ze op haar scootmobiel gestapt. Waarmee we maar willen zeggen: het lichaam is soms zwak, maar de plandelgeest van Gina is beresterk.

Plandelman ontmoet... Troep Trooper Gina; Gina aan het plandelen
Gina is de kartrekker van de Eindhovense Troep Troopers
Plandelman ontmoet... Troep Trooper Gina; Gina voor Station Eindhoven
Gina voor Station Eindhoven (Foto © Anton Damen)

Troep Troopers

Dat het monumentale stationsgebouw van Eindhoven het startpunt is, is natuurlijk geen toeval. Hier kwam Gina’s missie als aanjager van de Troep Troopers Eindhoven in een stroomversnelling, toen zij zich na de avondklokrellen spontaan met een aantal gelijkgestemde stadsbewoners melden om de rotzooi op te ruimen. De items op Omroep Brabant en het NOS-journaal maakten van haar een BE-er (een Bekende Eindhovenaar dus), het ledenaantal van de plaatselijke Troep Troopers-groepen steeg en het aantal groepen ook. Meer dan twintig telt de lichtjesstad er nu: een lichtend voorbeeld voor veel andere steden.

De boodschap

Gina’s niet-zo-geheime-wapen in de strijd tegen zwerfafval? Haar enorme communicatiekracht. Zelfs op een statiegeldjager die geen woord Nederlands of Engels verstaat, weet ze de boodschap over te brengen. Met haar grijpstok vissen ze gezamenlijk kostbare blikjes uit een reservoir. De beste man maakt met handgebaren duidelijk dat hij zo’n afvalgrijper goed zou kunnen gebruiken. Gina drukt hem haar visitekaartje in de handen met de boodschap: kom op 14 september naar de eerste Eindhovense Plandeldag, dan fixen we het.

Plandelman ontmoet... Troep Trooper Gina; Gina en een statiegeldjager
Kostbare blikjes en flesjes worden gered (Foto © Anton Damen)
Plandelman ontmoet... Troep Trooper Gina; Anton en Gina met een vuilniszak vol
Gina en Anton met hun plandelopbrengst (Foto © Anton Damen)

Onafhankelijk

Zo maakt ze met Jan en alleman een praatje. Met Waalse toeristen, die beweren dat Eindhoven véél schoner is dan België en met een verwarde persoon die denkt dat zijn (schoon)moeder op een dumpplek is te vinden. ‘Ja maar jongen, al zou dat zo zijn, daar heb ik echt geen geschikte grijpstok voor bij me’, pareert Gina. En een dame in een rolstoel, die een rondje rond het revalidatieoord maakt, wordt ook uitgenodigd voor Gina’s aanstaande plandeldag. “Want ik zit op slechte dagen ook in een rolstoel’. Gina legt uit dat ze met ontwerpers in gesprek is om te kijken of ze een universele oplossing kunnen uitvinden waarmee rolstoelers en scootmobielers hun vuilniszak aan hun voertuig kunnen bevestigen. “Want anders ben je afhankelijk van een ander om mee te lopen, en als ik íets haat, dan is het afhankelijk zijn”. Moeten we dat aanhangwagentje ook zien als een medisch hulpstuk? “Welnee, dat is gewoon voor alle leeftijden superhandig. Ik haak er een zak van zeventig liter in – die zou ik nooit mee kunnen zeulen, MS of geen MS.”

Rustig plandelen

Aan de oevers van de Dommel, het trage maar sympathieke riviertje dat door de binnenstad kronkelt, houdt Gina even rust. Vroeger was ze een echte berggeit, dol op klimmen en dalen, nu kan drie kilometer al haar top zijn. “Maar het mooie van plandelen is dat het sowieso een rustiger tempo vraagt. Met wat rustmomentjes lukt het prima.” Inderdaad: binnen een uur hebben we de hele zak vol en is de koek op. Hoewel… Gina heeft nog één suggestie voor een kleine omweg, via de iconische Silly Walks-tunnel. Zou toch zund zijn om die te missen? En daar gaat ze, met een schaterlach en gestrekt been. Eindhoven de gekste én de schoonste.

Plandelman ontmoet... Troep Trooper Gina; Gina in de tunnel of Silly Walks
Eindhoven de gekste èn de schoonste (Foto © Anton Damen)

1ste Eindhovense Plandeldag

Gina organiseert op zaterdag 14 september 2024 De 1ste Eindhovense Plandeldag, en ze kan alle hulp gebruiken. Meer over die dag vind je op troeptroopers.nl