Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Plandelman ontmoet... Bas de Red Bull-dog

In de strijd tegen zwerfafval kan iedereen een steentje bijdragen. Of blikje, in het geval van Bas. Want dat is zijn specialiteit - vooral het beruchte energydrankje. Bas is misschien wel de enige opruimheld die daar spontaan van gaat kwispelen. Hij is dan ook een getrainde labrador.

Anton Damen
Anton (links) en Alex (rechts) met Bas in zijn armen.
Anton (links) en Alex (rechts) met labrador Bas in zijn armen.

Eerst even dit... Plandelaars winnen in Nederland steeds meer en gelukkig ook een steeds schoner terrein. In deze serie volgen we Anton Damen, alias de Plandelman, op zijn missie om wandelaars bewust te maken van de afvalberg. Hij ontmoet maandelijks een wandelaar die op zijn of haar manier positief bijdraagt aan de wereld. Samen gaan ze plandelen!

Uitlaatronde

De mobiele uitvalsbasis staat vandaag geparkeerd in Arnhem, waar Bas en zijn baasje Alex van Eck een stel managers aan het plandelen zetten, in het kader van teambuilding. Dat zwerfafval opruimen een leuke dimensie heeft, zit in de naam van Alex' stichting besloten: Enjoy Cleaning Up. "Voor veel hondenbezitters is het al een tweede natuur", vertelt Alex. "Die nemen tijdens een uitlaatronde spontaan troep mee. Als je weet dat Nederland twee miljoen honden telt, die een keer of drie, vier per dag worden uitgelaten, en elke eigenaar zou één stuk zwerfafval meenemen, dan zijn dat al gelijk acht miljoen zwerfies. En als je het je hond zou aanleren om dat ook te doen, dan zitten we al op zestien miljoen stuks. Een immense afvalberg!"

Bas met een Red Bull-blikje in zijn bek.
Alex wandelt in het bos met Bas, de plandellabrador.

Trainen

Dat trainen is natuurlijk wel een dingetje. Sommige honden slepen spontaan met alles wat ze op hun pad tegen komen, en heus niet alleen takken of tennisballen. Zo hoefde Bas' voorganger Joy niet heel erg gemotiveerd te worden om plastic flesjes in de natuur op te duikelen. Maar dankzij statiegeld ligt er beduidend minder voor Joy om te grijpen, en met haar twaalf levensjaren is ze trouwens nu officieel met pensioen. Zwerfafvalrapen doet Joy dus puur en alleen nog voor de lol.

Voor Bas is het lol én werk. Werk omdat hij zo de aandacht vestigt op een groot milieuprobleem, lol omdat het zo lekker is om zo'n blikje te laten kraken met je tanden. Ho ho, probeer ik hem af te remmen, want te veel deuken betekent straks gedonder bij de statiegeldautomaat. Maar daar heeft Bas mooi maling aan.

George Cleeney

Dreigt voor deze labrador, de eerste en enige Redbull-dog ter wereld, op termijn ook niet de werkeloosheid, met steeds minder blikjes in het wild? Goed mogelijk, denkt zijn baasje. "Maar Bas heeft nog een veel groter talent dan blikjes opsporen. Zijn echte kracht is de omgang met mensen met een rugzakje. Hij maakt contact met mensen die sociaal beperkt zijn." Bovendien heeft Alex meer noten op zijn zang, oftewel honden in zijn cleanup-kennel. "Zo hebben we ook George Cleeney. Die loopt op evenementen met een viezig ogend vaatdoekje -in werkelijkheid heel schoon hoor- waarmee hij de gezichten van alle opruimvrijwilligers poetst. Hilarisch."

Alex laat labrador Bas uit, aan de lijn op straat.
Zwerfafval is een probleem dat wij mensen veroorzaken, en wij dus ook moeten oplossen
Robothond B0I van Enjoy Cleaning Up.
Robothond B0I van Enjoy Cleaning Up.

Robothond

Maar de grootse blikvanger uit Alex' stal? Dat is de meest recente aanwinst: B0I. Deze viervoeter is niet aaibaar en kost geen hondenbelasting, want hij werkt met motoren, sensoren en kunstmatige intelligentie. "Helemaal zelf in elkaar gesleuteld door en geprogrammeerd door vrijwilligers. Anders zou zo'n robothond niet te betalen zijn. Ik schat dat het prijskaartje misschien wel 70.000 euro zou zijn."

Gedragsverandering

B0I is een verkennerhond, die met zijn sensoren de omgeving scant op zoek naar peuken en andere troep. De droom is dat er ooit een versie komt die helemaal autonoom plekken in kaart kan brengen die voor mensen te gevaarlijk zijn, zoals de snelwergberm. Dat B0I wel kan signaleren, maar niet zelf iets oppikt, is overigens een designkeuze. "Het is heus niet moeilijk om een robothond te maken die items op kan zuigen," verklaart Alex. "Maar dan creëer je geen gedragsverandering. Zwerfafval is een probleem dat wij mensen veroorzaken, en wij dus ook moeten oplossen. Een hond als B01 kan helpen om mensen weer in de doe-modus te zetten."

Meet & greet met robothond B01

Wil je B01 in 'levende' lijve op plandelpatrouille zien? Kom dan naar op zaterdag 26 augustus naar de 2de Utrechtse Plandeldag, want dan loopt deze kunstmatige intelligente-keffer rond in en om Hoog Catharijne. Check plandelen.nl voor het programma.

Doe mee met de Utrechtse Plandeldag
Alex en Bas in het bos.
Alex en labrador Bas.