Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Landgoedwandelingen: Pracht en praal op Landgoed Mookerheide

Bij aankomst op Landgoed Mookerheide voel je de spanning toenemen terwijl je de oprijlaan op rijdt. Na een bocht in de weg verschijnt plotseling een indrukwekkend zachtroze kasteel tussen de bomen. Dit is Jachtslot Mookerheide, een uniek voorbeeld van Jugendstil-architectuur in Nederland. Boven op de heuvel straalt het een mix van kracht en verfijning uit, bijna intimiderend in zijn elegantie. Vanaf het landgoed kun je de prachtige heideheuvels inlopen voor een verkenningstocht door de natuur.

Ellen Luijks
Landgoedwandelingen: Pracht en praal op Landgoed Mookerheide; het landhuis
Landgoed Mookerheide

Eerst even dit... Wandelboswachter Ellen gaat regelmatig alleen, met haar gezin of vriendinnen op avontuur in de Nederlandse natuur. Als auteur van de wandelgidsen ‘De spannendste wandelroutes met kinderen’, ‘Wandelen langs watermolen’ en de reconstrucies van de Bondswandelwegen neemt ze je graag mee de natuur van Nederland in. Graag knoopt ze natuur en cultuurhistorie aan elkaar. Ontdek door de ogen van Ellen de unieke en wonderlijke natuur in eigen land.

Jachtslot in Jugendstil

Aan het begin van de twintigste eeuw erfde Jan Jacob Luden een vruchtbaar stuk grond in de uiterwaarden bij Heumen. Door conflicten met de burgemeester over de jachtrechten besloot hij zich te onderscheiden door een stuk grond op de stuwwal te kopen en daar in 1903 een jachtslot te bouwen. Luden koos voor een ontwerp in Jugendstil, waardoor het gebouw zowel van buiten als van binnen een kunstwerk is. Deze stijl, gekenmerkt door natuurlijke motieven, kwam tussen 1890 en 1914 kortstondig op in Europa, maar was in Nederland slechts beperkt populair. Het interieur van het jachtslot is goed bewaard gebleven, met als hoogtepunt de centrale hal met een houten trap en een indrukwekkend glas-in-loodvenster dat de heilige Hubertus, de patroonheilige van de jacht, afbeeldt.

Landgoedwandelingen: Pracht en praal op Landgoed Mookerheide; zandhagedis
Zandhagedis

Heumense Schans en Mookerschans

Tijd om aan de route te beginnen. Via het bos wandel ik richting de heide en een klappoortje wijst erop dat hier grote grazers rondlopen. Tussen de bomen zie ik de staarten van enkele Schotse hooglanders. Ik passeer de Heumense Schans, een oude verdedigingsstelling uit de 17e eeuw, en via een houten trap daal ik af om daarna weer omhoog te klimmen naar de Mookerschans. De Heumense Schans heeft een vijfhoekige vorm, terwijl de Mookerschans vierkant is. Vanaf de uitkijktoren naast de schans kun je de contouren van deze historische bouwwerken goed zien, hoewel ze nooit daadwerkelijk in gebruik zijn genomen.
De heide is vol leven. Ik hoor geritsel en een zandhagedis schiet weg. Overal klinkt het gezang van vogels. Een roodborsttapuit zit op een bremtak, terwijl de veldleeuwerik zijn lied uit de lucht laat klinken.

Stuwwallen

Ik wandel hier door een landschap dat gevormd werd in de ijstijd. De heuvels van Noord-Limburg, waarvan de hoogste top ongeveer 80 meter bereikt, zijn gevormd door het stuwende ijs vanuit het noorden. Grote gletsjers duwden zand en stenen voor zich uit. Toen het ijs smolt, bleven deze stuwwallen achter. De stuwwallen raakten begroeid met bos, maar door intensief gebruik door de mens degradeerde het tot heide.

Landgoedwandelingen: Pracht en praal op Landgoed Mookerheide; heide met Schotse hooglander
Schotse hooglander op de Mookerheide
Landgoedwandelingen: Pracht en praal op Landgoed Mookerheide; prachtig uitzicht over de paarse heide
Prachtig uitzicht over de paarse heide (Foto © Bob Luijks)

Uitzicht

Na flink wat klimmen en dalen bereik je de rand van de uitgestrekte Mookerheide. Hier nodigen bankjes je uit om in alle rust even te pauzeren en te genieten van het adembenemende uitzicht over het Maasdal en de torens van de Sint Martinuskerk in Cuijk aan de overkant.

Boomboeketten

Op de terugweg naar het landgoed wandel ik door het buurtschap De Bisselt. Eenmaal terug op het landgoed zie ik de nodige boomboeketten. Meerdere eikenbomen werden in één plantgat geplant in de hoop dat een van de eikels zou uitgroeien tot een volwaardige boom. Echter vaak sloegen meerdere planten aan, die met elkaar vergroeiden. Hierdoor het lijkt alsof er een hele grote oude boom staat, een uniek element van Engelse landschapsarchitectuur.

Landgoedwandelingen: Pracht en praal op Landgoed Mookerheide; boomboeket
Boomboeket (Foto © Bob Luijks)
Landgoedwandelingen: Pracht en praal op Landgoed Mookerheide; tuinen van Landgoed Mookerheide
De tuinen van Landgoed Mookerheide

Rust

Eenmaal terug bij de tuinen wordt het tijd om ook deze te bezoeken. De openstaande zwarte poort nodigt uit om binnen te komen. Hier worden groenten, fruit en bloemen gekweekt in een bloemenpluktuin. De grote kas is de grootste in jugendstil-stijl in Nederland. Zittend op het bankje omringd door bloemen is het hier heerlijk vertoeven. Ben ik in Frankrijk? Dan hoort er een ook een drankje bij, op naar het terras van het jachtslot!

Praktische informatie Landgoed Mookerheide

  • Parkeren: Parkeerplaats Heumensebaan 2, Molenhoek
  • De route die Ellen wandelde is 8,3 kilometer. Ze knoopten twee gemarkeerde routes aan elkaar die ook los te wandelen. Bij wandelknooppunt 18 kun je overstappen van de gele op de paarse route.
  • Tip: Pak ook de rode route van 3 kilometer over de Mookerheide erbij. Dan wordt de route in totaal 11,3 km.
  • Horeca: Jachtslot Mookerheide, Heumensebaan 2, Molenhoek.
    Bij de verlenging met de paarse route ook Herberg ’t Zwaantje, Groesbeekseweg 106, Mook.